Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ana Tereza (Iași). "Suntem nespus de bucuroși că tocmai în acest an omagiat ca Anul Familiei ne sărbătorim jubileul de 50 de ani de căsnicie. Împreună cu copii, nepoții și cu cei apropiați ne vom întâlni mai întâi la sfânta Liturghie, unde vom mulțumi bunului Dumnezeu pentru tot și pentru toate, apoi la o mică agapă unde ne vom bucura împreună. Este frumos că îi avem lângă noi și pe nașii noștri, care ne-au fost alături în toți acești ani și cărora le mulțumim cu toată sinceritatea și recunoștința noastră. Când au zburat acești ani, cu toate bucuriile și necazurile, cu lipsurile și încercările de tot felul nici măcar nu vrem să ne mai aducem aminte... Totuși, cer fără nori nu există, așa a fost și viața noastră... Nu putem mulțumi îndeajuns lui Dumnezeu și Maicii Preacurate pentru că tot timpul i-am avut călăuză.. Dorim ca prin aceste rânduri să putem aduce un îndemn mai ales celor tineri, care din nefericire au în față atâtea exemple negative, că viața de căsătorie este pentru toată viața și ceea ce promiți să faci și ceea ce ai jurat în fața sfântului altar trebuie respectat cu multă grijă, seriozitate și respect până la moarte... Mă adresez în mod special soților și mamelor care cu dăruire, multă dragoste și înțelepciune pot fi punți de legătură și făcători de pace. Tuturor celor căsătoriți și nu numai, mulți ani împreună și multă pace în familie!".

Vă mulțumim pentru rândurile trimise. Ne alăturăm și noi celor dragi familiei dv. în a vă dori multă sănătate, haruri și tărie de la Acela care v-a ținut uniți în taina Căsătoriei.

- Petru Susan (Bălușești). "Doresc și eu să mi se răspundă la diferite întrebări așa cum răspundeți la toată lumea: De ce Paștele catolic este întotdeauna înaintea celui ortodox?... Mă bucur că la Radio Iași se transmite sfânta Liturghie în fiecare duminică și zi de sărbătoare, dar vă rog să transmiteți preoților să spună mai multe pilde pentru că predicile citite nu prea ajung la sufletul nostru".

Despre diferența datei Paștelui s-a scris un articol amplu în Almanahul "Presa Bună" 1995 și s-a răspuns de mai multe ori în paginile acestei reviste celor care ne-au scris. Reluăm aici esențialul. Regula este aceeași. Paștele se sărbătorește în prima duminică cu lună plină după echinocțiul de primăvară. Diferențele apar în general datorită folosirii de calendare diferite: romano-catolicii - calendarul gregorian; ortodocșii - calendarul iulian (care este în urmă cu 13 zile). Ca atare, de cele mai multe ori (uneori cade la aceeași dată) Paștele în Biserica Ortodoxă va fi în urma celui din Biserica Romano-Catolică. Se fac eforturi pentru ca Paștele să se sărbătorească la aceeași dată. Biserica Catolică a propus să se sărbătorească la aceeași dată fie în duminica din intervalul 9-16 aprilie, fie în a doua duminică din luna aprilie. Se așteaptă decizia din partea Bisericilor Ortodoxe care probabil vor analiza propunerea într-un viitor sinod panortodox. Cu privire la Liturghia de la Radio Iași, credem că redarea mesajului dv. pe această pagină face ca dorința dv. să ajungă la toți preoții, care în general citesc revista. La celelalte întrebări veți primi răspuns în numerele viitoare ale acestei reviste.

- Alexandru Lucaci (Penitenciar București). "Am reușit în sfârșit să scot primul număr al revistei "Dor de casă". Am reușit să găsesc în mai multe penitenciare din țară colegi care să prezinte revista în special deținuților catolici. Am primit o serie de sugestii care le voi completa în numerele următoare ale revistei. Deocamdată numărul deținuților catolici din penitenciare ajunge la peste 50, dar sunt convins că în scurt timp voi duce la îndeplinire ceea ce mi-am propus, și anume să țin legătura cu cel puțin zece deținuți din cele 42 de penitenciare din țară. Domnul a voit ca în cele opt luni de detenție să trec prin 8 penitenciare din țară. În paralel cu realizarea acestei reviste lucrez la două cărți..."

Am primit primul număr al revistei trimestriale pentru deținuți "Dor de acasă". Vă felicităm pentru realizarea acestui material și vă dorim mult succes în continuare, mai ales că aveți în proiect scrierea unor cărți. Apreciem mult munca pe care o depuneți. Un număr al revistei l-am înmânat, așa cum ați cerut, pr. Alois Frațade. Totuși, noi sperăm și ne rugăm ca numărul deținuților catolici să fie din ce în ce mai mic. Suntem convinși că trăirea credinței și respectarea poruncilor lui Dumnezeu face să nu mai fie nici un deținut catolic.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat