Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa în Liban
Sfântul Părinte va efectua o vizită apostolică în Liban, "Țara Cedrilor" în perioada 14-16 septembrie. La Liturghia de încheiere, pe care papa o va prezida la Beirut, este prevăzută semnarea și distribuirea mai multor copii ale exortației apostolice postsinodale pentru Orientul Mijlociu, document care constituie laitmotivul acestei călătorii apostolice. Textul exortației este rodul Adunării Speciale a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, desfășurată la Roma între 10 și 24 octombrie 2010 cu tema: "Biserica Catolică în Orientul Mijlociu. Comuniune și mărturie".

Modificări la Radio Vatican
Radio Vatican renunță treptat, începând de la 1 iulie, la undele scurte și medii pentru America și Europa. Emisiunile în limba română pot fi ascultate oricând pe Internet (radiovaticana.va pagina română: Web Canal 3 - audiție în direct, Web on demand și Podcast) și la Radio Maria România (între 15.10 și 15.30, ora României). Emisiunea zilnică a programului român Radio Vatican este difuzată zilnic de la ora 21.00 la 21.20, pe unda medie cu frecvența de 1260 kHz. Radio Vatican poate fi recepționat prin satelit - Eutelsat Europa - Telepace, seara de la 21.00 până la 21.20, și dimineața în reluare între 7.20 și 7.40 (EUTELSAT: HotBird 13 grade E, 12380V - RV Telepace; 118004V - 105 FM).

Absolvenți
"Fidelitatea lui Dumnezeu este cheia și izvorul fidelității noastre", a spus papa Benedict al XVI-lea în discursul adresat membrilor Academiei Ecleziastice primiți în audiență la 11 iunie, cu prilejul încheierii anului academic de formare a unor noi absolvenți ai acestei instituții pontificale. Academia Ecleziastică este instituția Bisericii Catolice care asigură formarea celor chemați să lucreze în nunțiaturile apostolice din întreaga lume. Din România se apropie de absolvire doi preoți din Dieceza de Iași: Paul Butnaru și Mihăiță Blaj.

Renovabis Pfingstaktion
Cea de-a XX-a Acțiune Renovabis, intitulată "Renovabis Pfingstaktion 2012", s-a încheiat la 27 mai, în catedrala din Aachen (Germania), cu o celebrare solemnă prezidată de PS dr. Heinrich Mussinghoff, episcop de Aachen, alături de care a concelebrat PS Petru Gherghel, fiind prezenți reprezentanții Renovabis-ului din Freising, München, invitați speciali din diferite țări ale Europei de Est și Sud-Est, precum și un mare număr de credincioși. Acțiunea "Renovabis Pfingstaktion 2012" a început la 6 mai și a cuprins diverse întâlniri cu structuri diecezane, cu diferite centre de spiritualitate și școli, cu diferiți susținători ai Acțiunii Renovabis și cu un numeros public. Din România a participat și Oana Androne, reprezentanta Fundației "Leonardo Murialdo" din București.

La 30 de ani
La Vatican s-a desfășurat o întâlnire, la 12 iunie, în cadrul căreia a fost proiectat documentarul realizat de RAI și dedicat împlinirii a 30 de ani de la înființarea Consiliului Pontifical pentru Cultură, de către papa Ioan Paul al II-lea, la 20 mai 1982. A fost prezentat și noul site al consiliului: www. cultura.va.

Deschizând uși
La Eger (Ungaria) s-a desfășurat, în perioada 19-21 iunie, prima întâlnire regională "Opening Doors" (Deschizând uși) despre proiectele de incluziune a rromilor în Europa Centrală și de Est. Au participat reprezentanți ai organizațiilor bisericești și din Uniunea Europeană centrate pe lucrul cu rromii, din Ungaria, România, Republica Cehă și Slovacia. Scopul a fost aprofundarea cunoașterii structurilor și modurilor de abordare implicate în lucrul cu rromii, în țările participante. Organizatori au fost PS János Székely, episcop auxiliar de Esztergom-Budapesta, promotor pentru pastorația rromilor în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din Ungaria, și organizația Renovabis din Germania. Din Dieceza de Iași au participat PS Petru Gherghel, pr. Iosif Dorcu și pr. Felix Măriuț.

Conferință despre internet
Cum să ajungi la oameni într-o lume mobilă: a fost preocuparea de fond a celei de-a 17-a Conferințe Europene Creștine despre Internet, între 12 și 14 iunie la Casa Generală a Congregației "Frații Școlilor Creștine" din Roma. Reprezentanți ai mai multor Biserici și organizații creștine europene, printr-o serie de reuniuni cu caracter ecumenic, au discutat cu privire la strategiile și abordările posibile în raportul cu internetul. În Sala Marconi de la Radio Vatican, participanții au făcut la 12 iunie o analiză a relației dintre tehnologie și spiritualitate.

Mir în Austria
În Austria, PS Aurel Percă a administrat sacramentul Mirului, în zilele de 2 și 3 iunie, în trei parohii unde activează preoți din Dieceza de Iași: Parohia Lustenau - 35 de candidați pregătiți de pr. Anton Cobzariu, Parohia Schoppernau - 37 de candidați, pregătiți de pr. Marius Ciobanu, și filiala Fluh a Parohiei "Sfântul Kolumban" din Bregenz - 7 candidați pregătiți de pr. dr. Pavel Solomon. În ultima zi, PS Aurel Percă a făcut o vizită și în Parohia "Sfântul Kolumban" din Bregenz, unde a celebrat sfânta Liturghie în biserica parohială împreună cu prelatul dr. Benno Elbs, administratorul diecezan al Diecezei de Feldkirch, la altar mai aflându-se pr. Felix Măriuț și pr. dr. Pavel Solomon, paroh și decan.

Congres Euharistic
În Ucraina s-a desfășurat primul Congres Euharistic Panucrainean, care a început la 26 mai la Kiev, iar la 3 iunie la Lviv, mii de credincioși romano-catolici au participat la ceremonia de încheiere. Liturghia finală a fost prezidată de card. Angelo Comastri, la campusul Facultății de Medicină Veterinară a Universității din Lviv. A concelebrat Mons. Thomas Gullickson, nunțiu apostolic în Ucraina, fiind prezenți înalți ierarhi ai Bisericii Ucrainene condusă de mitropolitul Mieczyslaw Mokrzycki, mai mulți episcopi străini. Au participat la celebrare 400 de preoți veniți din toate diecezele ucrainene și din Polonia, Belarus, Italia, România, Austria, precum și reprezentanți și funcționari ai autorităților de stat.

Înfrățire
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" Iași continuă drumul către Cristos alături de prietenii din Acțiunea Catolică Nocera Inferiore-Sarno. Prima întâlnire s-a desfășurat în perioada 13-16 octombrie 2011 la Iași, cu vizita unei delegații din care au făcut parte Giovanna Civali, președinte diecezan, și pr. Roberto Farruggio, asistent spiritual pentru sectorul tineri. În perioada 24-27 mai, pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan, Adriana Ianuș, președinte diecezan, însoțiți de Gabriel Măriuț, Viorica Spătaru, Celina Dumitru și Mariana Ciuraru, s-au deplasat la Nocera (Italia), pentru a cunoaște realitatea locală a asociației cu care s-a înfrățit.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat