Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Coasta de Fildeș

Experiență misionară

Misiunea românească din Parohia Djebonoua (Coasta de Fildeș) a primit ajutorul pastoral a doi seminariști, Gabriel-Cătălin Păuleț și Corneliu Cucuteanu. Pentru o perioadă de șase luni (noiembrie 2011 - mai 2012) seminariștii l-au ajutat pe pr. Gabriel Cimpoeșu în activitățile pastorale din comunitate. Unul dintre ei împărtășește experiența sa.

Timpul petrecut în misiunea catolică a diecezei noastre din Coasta de Fildeș ne-a oferit ocazia unică de a trăi și descoperi o lume deosebit de frumoasă, o lume diferită de cea de aici, dar de care suntem foarte apropiați prin legătura credinței. Impactul pe care l-am trăit la întâlnirea cu oamenii de acolo mi-a produs sentimente de uimire, emoții și o bucurie necunoscută până atunci. Încă de la sosirea noastră în misiune am avut parte de o primire cu adevărat călduroasă și această căldură din partea oamenilor am simțit-o pe tot parcursul experienței noastre misionare.

În prima lună am intrat, încetul cu încetul, în noul ambient cultural pentru noi și ne-am străduit să ne adaptăm programului și condițiilor de viață din misiune. Începutul a fost greu, însă am fost permanent încurajați și susținuți de sprijinul părintelui paroh și de zâmbetul localnicilor oferit chiar și în momentele de dificultate.

După ce am cunoscut mai bine comunitatea din Djebonoua și filialele, am început să ne implicăm în diferite activități pastorale. Am avut bucuria de a celebra liturgia cuvântului prin satele în care nu reușea să ajungă părintele, am participat la câteva întâlniri diecezane în catedrala din Bouake cu tinerii și copiii și am animat grupurile de credincioși la pelerinajul anual de Postul Mare la capela din Kondoukro. La orice celebrare trebuia să colaborăm cu cateheții din comunitate. Eram conștienți de rolul și misiunea importantă ca să transmitem și să facem cunoscut prin orice acțiune cuvântul lui Dumnezeu. Părintele Gabriel ne vorbea deseori despre responsabilitatea noastră de vestitori ai evangheliei și ce înseamnă să fii misionar într-o zonă de primă evanghelizare.

Pe parcursul celor șase luni au avut loc multe evenimente, motiv de bucurie pentru localnicii misiunii, iar pentru noi ocazii deosebite de a cunoaște cultura și modul în care se manifestă creștinii din acele locuri. Este uimitor entuziasmul pe care îl poți citi pe fețele lor și bucuria pe care și-o exprimă prin rugăciune, cântări și dansuri de fiecare dată când organizează o sărbătoare, așa cum a fost cea de binecuvântare a capelei din Katienou, de la 29 aprilie, sau cu ocazia administrării sacramentului Botezului și Mirului din luna mai. Totodată, se poate remarca foarte ușor dorința lor și disponibilitatea de a ajuta Biserica prin implicarea activă la inițiativele misionarilor.

Un moment emoționant a fost sărbătoarea organizată la Liturghia de revedere, în ziua de 20 mai, când se anunța întoarcerea noastră în țară și sfârșitul experienței pastorale în misiunea din Djebonoua. La Liturghie au participat credincioși veniți și din satele dimprejur, care doreau să ne mulțumească pentru prezența noastră în misiune. În realitate, ei nu aveau multe motive să ne mulțumească întrucât noi am primit mult mai mult decât am oferit.

Mărturisesc că timpul petrecut în mijlocul acelor oameni, însetați după Cristos, ne-a marcat profund din punct de vedere spiritual și va contribui cu siguranță la formarea noastră de viitori preoți. În ciuda tuturor greutăților, care sunt inevitabile într-o astfel de experiență dintr-o zonă de misiune, rămâne satisfacția personală care poate atrage în perspectivă dorința de te întoarce ca misionar. Pot spune că am descoperit, cu această ocazie, câmpul larg de activitate al Bisericii într-o țară de misiune, cum este Coasta de Fildeș, dar și necesitatea de implicare a tuturor credincioșilor în susținerea operei de evanghelizare a tuturor popoarelor.

Corneliu Cucuteanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat