Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

Poșta redacției

- Diana Gal (e-mail). "Vă doresc întregii echipe a redacției "Lumina creștinului" un sincer și călduros "La mulți ani!" cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale. Fie ca bunul Dumnezeu să vă călăuzească pașii și să vă ajute să vă îndepliniți misiunea pe care o aveți".

Vă mulțumim pentru urări. Suntem bucuroși că în această zi ne-ați scris și v-ați gândit la cei care lucrează ca Mântuitorul să fie cunoscut și prin mijloacele de comunicare. Vă mulțumim și pentru rugăciunea pe care, suntem siguri, ați înălțat-o către Domnul ca lucrătorii mass-media să răspândească prin mijloacele de comunicare socială cunoașterea adevărului și a binelui. Fie ca prin aceste mijloace numele lui Dumnezeu să fie cunoscut de cât mai mulți. Cu privire la eseul dv., așa după cum v-am mai scris, intră sau nu intră în revistă în funcție de materialele și evenimentele care sunt în luna respectivă. Aceasta se stabilește de obicei la ședința de redacție care are loc în momentul când revista intră în lucru. Vă reamintim că materialele trimise sunt mult mai apreciate dacă alegeți subiecte care n-au mai fost tratate în ultimii ani, sunt scrise cu diacritice și sunt trimise într-un fișier word atașat. Redăm o parte din ultimul dv. articol: " (...) M-am gândit să aduc în atenție un subiect destul de interesant: despre sărbătoarea Sfintei Euharistii sau Joia Verde, cum mai este cunoscută. După cum știm din catehism, sfânta Euharistie este însăși jertfa trupului și sângelui lui Isus ce el a instituit-o pentru a fi celebrată în amintirea morții și învierii sale. Euharistia reprezintă izvorul și culmea întregii vieți creștine. Prin ea se realizează comuniunea vieții divine și unitatea poporului (...). Joia Mare este prin excelență ziua în care Isus, iubindu-ne până la sfârșit, a dorit să rămână cu noi pentru totdeauna (...). Euharistia este un ospăț în care Cristos este prezent în mod real. Primindu-l în sfânta Împărtășanie, obținem garanția vieții veșnice. Euharistia este pe drept călăuză și hrană pentru drumul nostru de credință. O manifestare a credinței ce se face în această zi în care cinstim și lăudăm preasfânta Euharistie este procesiunea cu preasfântul sacrament ce ne ajută să înțelegem această iubire infinită a lui Dumnezeu prin care a voit să rămână cu noi pentru totdeauna (...)".

- Dorin Martea (e-mail). "Un preot mi-a spus că dacă un creștin dorește să facă ceva și nu-l mustră conștiința înseamnă că Dumnezeu tot dorește ca persoana să facă aceasta. Dar dacă persoana dorește să facă un lucru rău și nu-l mustră conștiința? Apoi aș dori să întreb: are vreo șansă la iertare persoana care s-a sinucis conștientă?

Nu știm ce să vă răspundem la întrebarea pe care o puneți. Practic ne puneți să comentăm opinia unui preot sau ceea ce ați înțeles dv. de la el. Cel mai corect ar fi să vă adresați lui direct pentru a vă clarifica cele spuse de Sfinția sa. Oricum, conștiința poate să nu ne mustre fie că nu e formată, fie că ni s-a împietrit inima. De exemplu sfântul Paul, înainte de a se converti pe drumul Damascului, credea că face un lucru bun persecutându-i pe creștini. Când Domnul i s-a descoperit și a aflat ce face s-a întors. Faraon a refuzat de mai multe ori să colaboreze cu Dumnezeu. Inima lui s-a împietrit încetul cu încetul și nu a mai văzut că a luat-o pe o cale care era împotriva lui Dumnezeu. Cu privire la sinucidere, aceasta este tratată de Catehismul Bisericii Catolice nr. 2280-2283. Redăm ultimele două numere care oferă răspuns la întrebarea dv., după ce la nr. 2280 ni se spune că fiecare este răspunzător de viața sa în fața lui Dumnezeu, care i-a dat-o. Nr. 2282: "Dacă este săvârșită cu intenția de a da exemplu, în special pentru tineri, sinuciderea se încarcă și cu gravitatea scandalului. Cooperarea voluntară la sinucidere contravine legii morale. Tulburările psihice grave, angoasa sau teama puternică de încercări, de suferință sau de torturi pot diminua responsabilitatea sinucigașului". Nr. 2283: "Nu trebuie să ne pierdem speranța în mântuirea veșnică a persoanelor care și-au dat singure moartea. Dumnezeu le poate oferi, pe căile pe care numai el le cunoaște, prilejul unei căințe mântuitoare. Biserica se roagă pentru persoanele care au atentat la propria lor viață".

- A. (e-mail). "Împăratul Carol cel Mare e sfânt sau fericit? Îmi puteți detalia problema beatificării și sanctificării lui. În calendar pe 28 ianuarie nu e trecut decât Toma de Aquino".

Există un calendar general în care sunt toți sfinții cunoscuți. Cartea care cuprinde numele și o scurtă biografie a sfinților se cheamă "Martirologiul roman". Din acest calendar fiecare țară alege sfinții care sunt mai aproape de zona respectivă sau care sunt mai cunoscuți. "Martirologiul roman" este, așadar, o carte liturgică și constituie baza pentru calendare liturgice. Prima ediție oficială datează din secolul al XVI-lea și a fost aprobată de papa Grigore al XIII-lea în anul 1586. În sec. al XVI-lea, s-a decis unificarea diferitelor martirologii într-o singură listă în care sunt toți sfinții și fericiții recunoscuți ca atare de Biserica Catolică. A ieșit, prin urmare, "Martirologiul roman", prin efortul card. Cesare Baronio. Martirologiul cel mai recent este din 2001, precedentul fusese finalizat în 1956, dar după numeroasele beatificări și canonizări făcute în special în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, s-a decis actualizarea, reformându-l după hotărârile Conciliului Vatican II. În această ultimă revizuire sunt în total 6.538 de intrări. Numele sfinților este însoțit de o notă scurtă, cuprinzând locul morții, titlul de sfânt sau fericit, "statutul" în Biserică (apostol, martir, învățător al credinței, misionar, mărturisitor, episcop, preot, fecioară, soț, văduvă sau copil), activitatea și carisma. Numele lui Carol cel Mare (742 - 28 ianuarie 814, Aachen, rege al francilor din 768 până la moarte, încoronat în ziua de Crăciun a anului 800 de papă ca împărat al Sfântului Imperiu Roman) nu apare. Din cele citite, rezultă că el este amintit în unele zone, dar nu este recunoscut ca sfânt de Biserică. Împăratul Carol cel Mare a stăpânit o parte din lume: a cucerit Italia și a fost încoronat imperator augustus de papa Leon al III-lea. Apoi a domnit peste Franța, Germania și peste o parte din Spania. A murit la 28 ianuarie 814 și a fost înmormântat în capela din Aachen. În anul 1000, împăratul Otto al III-lea a deschis mormântul lui Carol cel Mare. Trupului lui Carol cel Mare se afla în stare perfectă de conservare, așezat pe un tron de marmură și îmbrăcat în haine imperiale, cu coroana pe cap și sceptrul în mâna dreaptă. Pe brațe avea Sfânta Scriptură deschisă. Degetul arătător al împăratului era așezat pe un text: "Eu sunt învierea și viața, cine crede în mine, chiar dacă moare, va trăi" (In 11,25). În anul 1165, împăratul Frederic Barbarossa (1123-1190) a deschis din nou mormântul lui Carol cel Mare și a așezat rămășițele acestuia într-un sarcofag realizat din marmură. Se spune că în acest sarcofag a fost înmormântat Cezar.

- Mircea Osoianu (Iași). "Am găsit o rugăciune care mi-a plăcut foarte mult și am speranța că o să poată vedea lumina tiparului în paginile revistei. "Iartă-mă, Doamne: pentru tot ce puteam să văd și nu am văzut! pentru tot ce puteam să aud și nu am auzit! pentru tot ce puteam să simt și nu am simțit! pentru tot ce aș fi putut să înțeleg și nu am înțeles! pentru tot ce puteam să conștientizez și nu am conștientizat! pentru iertarea pe care aș fi putut să o dau și nu am dat-o! pentru bucuria pe care aș fi putut să o trăiesc și nu am trăit-o! pentru lumina pe care aș fi putut să o primesc și nu am primit-o! pentru viața pe care aș fi putut să o ocrotesc și nu am ocrotit-o! pentru visele pe care mi le-aș fi putut împlini și nu le-am împlinit! pentru necunoscutul în care aș fi putut să pășesc și, din teamă, nu am îndrăznit să pășesc! pentru iubirea pe care aș fi putut să o exprim și nu am exprimat-o! pentru tot ce puteam sa creez bun și frumos și nu am creat pentru gloria ta, Doamne, și a împărăției tale divine! Pentru tot ce știu și nu știu că am greșit, pe tine, Doamne, care ești milă și iubirea infinită, te rog, iartă-mă și mă îmbracă cu nesfârșita ta iubire și lumină! Îți mulțumesc, Doamne: pentru toată frumusețea pe care am văzut-o izvorând din tine! pentru muzica tăcută a inimii tale, pe care mi-ai dezvăluit-o auzului! pentru tot ce am simțit bun și minunat în viața mea! pentru tot ce prin harul tău am înțeles! pentru lumina pe care am sorbit-o în adâncul meu! pentru iertarea pe care dăruind-o, am dobândit pace! pentru bucuria fiecărei clipe trăite în tine, Doamne! pentru toate cadourile spirituale care mi-au îmbogățit ființa! pentru viața mea, care e a ta, o mică parte a simfoniei existenței! pentru visele care au prins formă prin armonia iubirii tale pentru mine! pentru necunoscutul în care am pășit plin de curaj, regăsindu-te! pentru iubirea copleșitoare cu care mă dezmierzi clipă de clipă! pentru tot ce am creat prin tine bun și frumos, aducând cu umilință laudă împărăției tale divine! Dumnezeu, Tatăl nostru, plimbându-se prin casa mea, îmi va lua toate grijile și va vindeca toate bolile mele și ale familiei mele în numele lui Isus. Amin!"".

Apreciem și noi textul pe care ni le-ați trimis. Vă mulțumim!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat