Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Părinți, e dreptul vostru!

(Scrisoare nescrisă adresată părinților)

Au trecut câțiva ani de când m-am despărțit de voi, căsătorindu-mă. Parcă a fost ieri. Cum trece timpul! Trece și peste mine, trece și peste voi! Cu fiecare zi îmi dau seama că mă maturizez mai mult, că văd lucrurile altfel și, dacă ar fi să o iau de la capăt, multe lucruri le-aș face altfel. Dar pe voi, dragi părinți, nu v-aș schimba niciodată.

Zilele trecute, cineva care vă cunoaște bine mi-a spus că nu mai sunteți aceiași, că v-ați schimbat, că bătrânețea, în loc să vă transforme în bine, vă face să deveniți mai egoiști. Mi-a spus de "strigătele" pe care le-a auzit dinspre casa voastră. "Urlați" unul la celălalt și asta mă îngrijorează.

Să fie vârsta cea care îl transformă pe om în așa fel încât să uite tot binele pe care l-a făcut o viață întreagă?! M-a mâhnit mult să aud de la acea persoană că dinspre casa în care am copilărit, de la părinții pe care i-am iubit și îi iubesc atât de mult, se auzeau "urlete".

Voi știți că eu sunt departe, că am familia mea, că am un soț care mă iubește, copii care merg la școală, datorii, ca mulți alții, de ce să-mi mai "complicați" și voi viața!?

Părinții mei, dragii mei părinți, cum mă purtați cu voi când eram mică, cum mă învățați ca în viață să fac mereu bine, cum mă dojeneați dacă mă auzeați strigând la frații mei și, mai ales, cum îmi spuneați că "Dumnezeu nu e surd", că aude chiar și cel mai adânc suspin!

Mă îngrozesc la gândul că într-o zi, după o viață în care am pus atâta suflet pentru familia mea, pentru soțul și copiii mei, să ajung să uit tot acest efort. De ce mi s-a spus că dinspre casa voastră se auzeau "urlete"? Ați uitat că iubirea nu are vârstă?

Tată, mamă, ceea ce pot să fac pentru voi de aici de unde sunt, e doar să mă rog, să vă vizitez din când în când sau să vă aud la telefon. Mai mult trebuie să faceți voi! De voi și doar de voi depinde armonia din casă.

Nu știu, poate că v-am lăsat singuri, fiecare plecând la "casa lui". Poate că, ieșind la pensie, după o viață în care ați lucrat, acum nu știți ce să mai faceți. Poate că vă simțiți inutili în societate, poate că e boala care vă încearcă din când în când sau poate e bătrânețea. Nu știu ce vă determină să "strigați" unul la celălalt, dar, credeți-mă, sunt fiica voastră și voi fi mereu. Când alții îmi spun ceea ce îmi spun despre voi, îmi spun din cele pe care le aud la rândul lor. Adevăratul motiv pentru tot ceea ce se întâmplă poate că nu-l voi ști și nu-l vom ști niciodată. Voi însă îl știți!

De liniștea din casa voastră depinde liniștea din sufletul meu, depinde atenția și siguranța la locul meu de muncă, depinde răbdarea pe care trebuie să o am la rândul meu în familia mea. Și, sincer, nu aș vrea să fie așa, dar mă simt neputincioasă. Aș vrea să fiu senină, să zâmbesc, să mă bucur, dar când dinspre casa în care m-am născut și am copilărit se aud "urlete", ceva îmi spune că acolo cineva "îmbătrânește" și îmbătrânind se pierde răbdarea, se uită, nu se mai aude bine, nu se mai vede bine, nu se mai iubește... ori eu nu vreau asta. Nu vreau să știu că părinții, care m-au iubit și s-au iubit o viață, nu se mai iubesc.

Hai, dragi părinți, faceți efortul de a vă iubi mereu, așa cum ați promis: "Și la bine, și la greu, până la moarte". Iar dacă boala sau bătrânețea vă determină să vă pierdeți răbdarea, nu uitați că acum, chiar în astfel de momente, aveți mai mare nevoie unul de celălalt, până în acea zi în care Dumnezeu, în planul său, vă va chema la el, pe rând, pe fiecare, iar eu, frații mei, vom rămâne singuri, și, la rândul nostru, vom îmbătrâni și apoi vom pleca și noi... spre voi... Dar până atunci... nu vă rușinați să vă iubiți. E dreptul vostru! (Claudia)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat