Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Culorile bucuriei: Bucuria de a trăi credința

Am văzut, în numerele trecute, că adevărata bucurie vine de la Dumnezeu, este darul său. Este un dar atât de prețios și, de aceea, trebuie îngrijit cu mare atenție. Pe de altă parte, orice inițiativă a lui Dumnezeu cere un răspuns! Asta nu pentru că el tânjește după atenția noastră, ci deoarece atunci când răspundem cu generozitate la darurile sale legăm o relație minunată de prietenie, de credință. Catehismul Bisericii Catolice spune: "Credința este, în primul rând, o adeziune personală a omului față de Dumnezeu; ea este, în același timp și în mod inseparabil, asentimentul liber față de tot adevărul pe care l-a revelat Dumnezeu". Tocmai pentru că este o adeziune liberă față de Dumnezeu, o dorință de a trăi, o legătură autentică cu el, credința nu poate să nu fie trăită cu bucurie. "Să se bucure inimile celor care-l caută pe Domnul", spune Psalmul 105.

Această bucurie a credinței este dată tocmai de faptul că Dumnezeu ține atât de mult la noi încât vrea să ne facă părtași de bucuria sa. În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului, papa Benedict al XVI-lea spune: "Dumnezeu vrea să ne facă părtași de bucuria sa divină și veșnică, făcându-ne să descoperim că valoarea și sensul profund al vieții noastre este în faptul de a fi acceptat, primit și iubit de el, și nu cu o primire fragilă cum poate să fie cea umană, ci cu o primire necondiționată cum este cea divină: eu sunt voit, am un loc în lume și în istorie, sunt iubit personal de Dumnezeu". Isus Cristos este cel care ne arată din plin această iubire a lui Dumnezeu față de fiecare dintre noi. Din întâlnirea cu Cristos, din trăirea credinței se naște bucuria interioară. De aceea papa ne îndeamnă să ne trăim credința cu intensitate: "A găsi și a păstra bucuria spirituală se naște din întâlnirea cu Domnul, care cere să-l urmăm, să facem alegerea hotărâtă de a miza totul pe el. Dragi tineri, nu vă fie frică să puneți în joc viața voastră făcând spațiu lui Isus Cristos și evangheliei sale; este drumul pentru a avea pacea și adevărata fericire în interiorul nostru, este drumul pentru adevărata realizare a existenței noastre de fii ai lui Dumnezeu, creați după chipul și asemănarea sa".

Ne dăm seama că bucuria de care ne vorbește Cristos și la care ne invită este o bucurie la care se ajunge cu un efort personal. Suntem tentați să credem că adevărata bucurie trebuie să se obțină ușor, altfel ce bucurie este? De fapt, nu este așa! "Bucuriile" care ni se propun din multe direcții și care se obțin cu facilitate sunt la fel de efemere, iar, de multe ori, la puțin timp se transformă în amărăciune. Trăirea intensă a credinței, a raportului cu Cristos, face ca bucuria să fie un rod, o consecință fericită a fiecărui efort pe care îl facem în acest sens. Efortul de a fi fideli lui Cristos, de a-l iubi pe aproapele, de a merge împotriva curentului etc. conduc la o bucurie care are în sine o promisiune enormă: fericirea veșnică în compania Tatălui.

Tot ce am spus până acum pare să fie o lecție de teologie, dacă nu chiar cuvinte fără acoperire în realitate, dar dacă ne gândim la toate momentele în care am reușit să facem binele, să ne dăruim, să renunțăm la noi înșine, recunoaștem că am experimentat o bucurie deosebită, consistentă, de o savoare unică. Aceasta este adevărata bucurie a credinței! Iar noi avem misiunea de a o răspândi tot mai mult în jurul nostru!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat