Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Sfințirea bisericii din Șerbănești (Bacău)

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Bacău, cu hramul "Inima Neprihănită a Mariei", au fost prezidate de PS Petru Gherghel, duminică, 20 mai. Au fost prezenți PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, un mare număr de preoți, credincioși, autorități locale și persoanele direct implicate în construirea lăcașului de cult.

Biserica nou-sfințită este amplasată în cartierul Șerbănești, parte a municipiului Bacău. Această parte a orașului se situează între râurile Bistrița și Siret. Istoria Parohiei Bacău "Inima Neprihănită a Mariei" a început în urmă cu cinci ani. Până la înființarea noii parohii, credincioșii din Șerbănești aparțineau Parohiei Bacău "Sfântul Nicolae" și participau la celebrările liturgice de acolo. Deoarece distanța până la biserica parohială este destul de mare, în anul 2007, credincioșii din acest cartier au adunat semnături pentru construirea unei biserici și a unei case parohiale proprii. PS Petru Gherghel a aprobat pregătirea proiectului, iar la 10 august 2009, au început lucrările de construire. Proiectul bisericii și al casei parohiale a fost executat de Viorel Dorneanu, arhitect, și Costel Grapă, inginer de rezistență.

La 26 septembrie 2009, PS Petru Gherghel, împreună cu 16 preoți, a sfințit piatra de temelie a bisericii dedicată "Inimii Neprihănite a Mariei". În anul 2009 s-au construit temelia și zidurile bisericii, precum și temelia casei parohiale. După o scurtă întrerupere a construcției, lucrările au fost finalizate în anul 2011.

La 1 septembrie 2010, PS Petru Gherghel a hotărât înființarea Parohiei Romano-Catolice Bacău "Inima Neprihănită a Mariei", numindu-l paroh pe pr. Cristinel Alecu.

La 5 decembrie 2010 a fost celebrată prima sfântă Liturghie în noua biserică, tot atunci având loc și instalarea oficială a noului paroh. La sfârșitul anului 2011 a fost lansat în mod oficial și situl parohiei, www.inimaneprihanitabacau.ro, care cuprinde informații din viața parohiei și a Bisericii. Parohia are un număr de 175 de familii, cu 524 de credincioși.

Biserica are lungimea de 24 m, lățimea de 13 m și înălțimea de 12 m. Turnul, împreună cu crucea, măsoară 37 m. La lucrările de construire a bisericii au contribuit financiar credincioșii din noua parohie, din Parohia Bacău "Sfântul Nicolae" și autoritățile locale.

Liturghia solemnă de sfințire a avut loc la ora 11.00. După primirea și salutul de bun venit, au început ceremoniile de consacrare.

Sfânta Liturghie de sfințire a bisericii a început cu prezentarea scurtului istoric al lucrărilor și al parohiei. A urmat ritualul sfințirii pereților exteriori ai bisericii, apoi intrarea solemnă în biserică.

La predică, PS Aurel Percă a vorbit despre importanța unui asemenea moment: "Astăzi, această consacrare marchează începutul unui nou drum în viața comunității de aici". A menționat apoi ce înseamnă pentru credincioși a fi cu adevărat pietre vii în Biserica lui Cristos.

După predică a urmat ritualul consacrării altarului și ungerea pereților în câteva locuri cu ulei sfânt.

La finalul celebrării, PS Petru Gherghel a mulțumit pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pentru munca deosebită depusă la construirea bisericii. Toți cei implicați în mod special în proiectul noii parohii și a bisericii au primit felicitări și diplome de merit.

În cadrul sfintei Liturghii ne-am rugat pentru toți binefăcătorii bisericii și pentru cei care au făcut posibil acest moment de bucurie și mulțumire, prin rugăciunile și contribuția lor.

Pr. Cristinel Alecu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat