Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cardinalul Christoph Schönborn în Iași

Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și cardinal al Bisericii Romano-Catolice, a primit, în ziua de 21 mai, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Evenimentul a avut loc în aula magna "Mihai Eminescu". Este al treilea cardinal care a primit acest titlu din partea Universității ieșene, după card. Karl Lehmann (28 aprilie 2004) și card. Zenon Grocholewski (5 noiembrie 2010).

Eminența sa a sosit la Iași, luni, 21 mai, fiind oaspetele PS Petru Gherghel. După-amiază s-a întâlnit cu ÎPS Teofan, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei. La ora 17.00, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Eminenței sale i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa de către rectorul Universității, prof. univ. dr. Vasile Ișan.

În discursul, intitulat Laudatio, PS Petru Gherghel a menționat faptul că numele Eminenței sale este legat de una dintre cele mai arzătoare probleme ale zilelor noastre: crearea unui spațiu de întâlnire și de colaborare între Biserică și lumea modernă și/sau postmodernă, în vederea împlinirii planului lui Dumnezeu, care dorește o familie umană unită, o lume a dreptății și a păcii, în care să fie recunoscute și respectate drepturile fundamentale ale tuturor oamenilor. De asemenea, PS Petru a adăugat că profilul de "slujitor al omului", care caracterizează din plin viața card. Christoph Schönborn, se oglindește nu doar în misiunea de păstor de suflete, ca arhiepiscop și cardinal al Vienei, ci și în activitatea academică și publicistică, misiune în care s-a angajat cu toată ființa, pe calea mesajului lui Cristos: Vos autem dixi amicos! ("Pe voi însă v-am numit prieteni!").

La finalul ceremoniei Corul "Gaudete" al Facultății de Teologie Romano-Catolică a prezentat un scurt moment muzical.

Marți, 22 mai, Eminența sa a fost oaspetele Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, unde a celebrat sfânta Liturghie la ora 7.30. Alături de card. Schönborn, la sfânta Liturghie au mai participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, profesorii din cadrul Institutului și seminariștii. Eminența sa a rostit cuvântul de învățătură din cadrul Liturghiei. Având în vedere Întâlnirea Națională a Tineretului ce se va desfășura la Iași (25-29 iulie), după celebrare, cardinalul s-a întâlnit cu seminariștii în aula magna unde a vorbit despre Youcat (Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri). Este vorba de un proiect început în anul 2006 de către card. Christoph Schönborn și jurnalistul și editorul catolic Bernard Meuse, care au decis să lucreze la un catehism care să transmită învățătura Bisericii "într-un mod în care să îl poată înțelege tinerii". La ora 10.00, Eminența sa a vizitat Grădina Botanică și Muzeul Universității. Cardinalul a plecat spre Viena de pe aeroportul din Iași la ora 13.40.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Christoph Schönborn s-a născut la 21 ianuarie 1945 în Skalken, Boemia. Stabilit în Austria după Cel de-al Doilea Război Mondial, a intrat în ordinul dominican în anul 1963. A studiat filozofia și teologia la universitățile din Viena, Bonn, Regensburg și Paris, iar în anul 1970 a fost hirotonit preot la Viena de către cardinalul Franz König. La 29 septembrie 1991 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Vienei, iar în septembrie 1995 a fost numit arhiepiscop al Vienei. La 21 februarie 1998, papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la rangul de cardinal. În ziua de 29 octombrie 2007 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, iar la 30 octombrie 2007 i-a fost decernat același titlu la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat