Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul iubirii (XII)

Evangheliștii sinoptici (Matei, Marcu și Luca) descriu pregătirea activității publice a lui Isus, insistând asupra predicării susținute de sfântul Ioan Botezătorul, înainte-mergătorul Mesiei, ascet din creștet până în tălpi, care îi cheamă pe toți la convertire, botezându-i în apa Iordanului. Isus însuși, "pentru a împlini toată dreptatea", cere să fie botezat de către Ioan.

Apostolul iubirii, după ce în primele 18 versete ale primului capitol din evanghelia scrisă de el prezintă, în profunzime teologică, misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu, Cuvântul veșnic al Tatălui, în următoarele versete, 19-36, ale aceluiași capitol, redă mărturia plină de smerenie a omonimului său, sfântul Ioan Botezătorul: "Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu, îndreptați calea Domnului, după cum a spus Isaia profetul" (v. 23). Iar pentru a răspunde în mod direct celor trimiși dintre farisei, care îl întrebau de ce botează, dacă, după spusele lui, nu este nici Cristos, nici Ilie, nici profetul, sfântul Ioan precizează: "Eu botez cu apă, dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoașteți..." (v. 26).

O mister al ignoranței și al nereceptivității! Cei care posedau sursele cunoașterii dumnezeiești, Sfintele Scripturi, evidențiate în Mesia, contemporanul lor, l-au repudiat, cerând să fie răstignit, ceea ce totuși, în planul divin, devine izvor de mântuire veșnică. O întrebare rămâne mereu actuală: De ce nu beneficiază mai mulți, toți, de această mântuire? Răspunsul este acela al ignoranței de multe feluri și al lipsei de receptivitate, arătate în istoria bimilenară a religiei creștine.

O reflecție serioasă poate da la iveală vinovăția fiecăruia în ceea ce privește adevărata, vitala cunoaștere a aceluia care a voit să fie mereu în mijlocul nostru prin cuvântul său, în tainele sale sfinte, îndeosebi în Euharistia sa, în Biserica sa.

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat