

Rătăciri axiologice
Este ușor să vorbești de criză (în general și chiar nedefinit), să dai vina pe sistem, pe societate și chiar pe toată lumea. E mai comod să pozezi în victimă decât să accepți partea de responsabilitate în acest sens, uneori chiar hotărâtoare. Dacă ai face-o, ai putea porni pe calea convertirii. Pentru aceasta însă este nevoie de o analiză covârșitoare.
Ce-ar fi să recunoști că mintea și inima îți bântuie prin hățișuri de valori false sau nonvalori? Poate că în bagajul tău de acasă mai dăinuie, strivite sub maldărul de îngrămădiri inutile, acele valori creștine care ți-au fost transmise cu dragoste și spirit de credință. Iar una dintre aceste valori autentice este cu siguranță ideea (dar și experiența) sănătoasă de familie. Familia, care începe în mod sacramental, și nu surogatul (ca să nu-i spunem adunătura) peste care să fie aplicat sau nu, de dragul unei manifestări mondene, fie și sacramentul Căsătoriei.
Sacralitatea unor astfel de valori nu este ceva convențional, acolo. Ea ține de voința și de orânduirea divină. Iar orice convertire trebuie să fie orientată spre (și raportată la) așa ceva. Iată de ce nu ajunge un fel de cârpeală. Cu atât mai puțin, ba chiar inacceptabil,... pretextul pecetluirii (vai!) printr-un amestec al harului peste păcat.
Pr. Cristian Chinez