Pași în casa bunicilor
Am pășit cu respect, în tăcere și cu multă sfială în casa bunicilor, aș spune, aproape ca într-o biserică. Sigur, ei nu mai sunt de ceva timp, dar casa le-a rămas și odată cu ea au rămas toate amintirile, tot ceea ce au însemnat ei pentru noi, pentru nepoții lor.
S-a întâmplat în această vară, când le-am putut vizita, nu doar casa, ci și mormântul. Ah, bunicii! Cum sunt speciali bunicii pentru nepoții lor!
Pășindu-le pragul casei, simțeam încă mirosul atâtor și atâtor "bunătățuri" pe care ni le puneau dinainte ori de câte ori îi vizitam. Cum erau bune clătitele cu dulceață de roșii verzi pe care doar bunica le nimerea cum nu se poate mai gustoase! Și cum ne mai povățuia ea cu sfaturile ei înțelepte!
Îmi amintesc și acum cum într-o zi i-am "scăpat" verișorului meu o expresie pe care tocmai o auzisem la un copil mai mare. Ce lecție de viață mi-a dat atunci bunica! Și cum, după povețele ei, m-a dat pe mâna bunicului, să mă "convingă" și el că ceea ce spusesem nu era conform cu statutul meu de copil și mai ales de nepot al lor.
Eh, dar cum i-am rupt noi, nepoții, patul bunicilor! Ne-am adunat aproape toți să le facem o bucurie. Pe vremuri se obișnuia. Poate și astăzi, dar este mai greu. La urmă ne-am decis să imortalizăm evenimentul într-o fotografie. Și pentru că spațiul era îngust am decis să urcăm în pat, ca nu cumva vreo unul dintre noi să rămână în afara fotografiei. Și cum patul era de pe "vremea bunicilor", a cedat. A doua zi au fost nevoiți să schimbe patul.
Ceea ce însă m-a marcat și mi-a rămas imprimat cel mai bine în memorie erau povățuirile legate de Dumnezeu și de respectul față de părinți. "Ai fost la Liturghie?" Era prima întrebare pe care mi-o puneau încă din pragul ușii. Și n-au lăsat, cel puțin cât i-am cunoscut eu, nici o zi în care să nu participe la sfânta Liturghie. Doar boala îi oprea câteodată și uneori nici măcar ea.
Iar respectul față de părinți... Puteam să mai "șchiopătăm" la școală, puteam chiar să mai spargem și câte un geam, dar să nu-i respectăm pe părinți și ceea ce făceau ei pentru noi, era maximul ca să ne "introducă" din nou la o "ședință" de educație.
Cum erau buni bunicii! Și chiar dacă de ceva timp ei nu mai sunt, pot spune că n-au murit. Continuă să fie prezenți în ceea ce au făcut de-a lungul vieții; în mama sau în tatăl nostru, în noi ca nepoți, în ciorapii de lână pe care ni-i împletea bunica în lungile seri de iarnă, în cuvintele blânde și pline de înțelepciune pe care ni le-au împărtășit de atâtea ori, în privirea "tăioasă" și profundă a bunicului.
Memoria lor este prezentă. Fără noi, ei ar fi morți cu adevărat. Dar prin noi și prin amintirile noastre ei continuă să pășească pe străzile acestei lumi, continuă să participe la sfânta Liturghie, să dea povețe bune celor care au nevoie de ele și, mai ales, continuă să pregătească acele minunate clătite cu dulceață de roșii verzi pe care mama le face astăzi doar cu ocazia unor mari evenimente. Și cum putem să nu ne amintim și de bunici?!
Înainte să fim noi, au fost părinții noștri, iar înainte să fie ei, au fost bunicii noștri. Cu probabilitate matematică, într-o bună zi, nu vor mai fi nici părinții noștri și nici noi. Va mai rămâne doar amintirea noastră în cei pe care i-am întâlnit și în care am lăsat o amprentă a trecerii noastre.
E luna noiembrie, e toamnă, e deja frig și doar când mă gândesc la ilicul de lână și la ciorapii care mă fac să-mi fie cald, nu pot să nu-mi amintesc și de căldura bunicilor. Cum erau buni bunicii și câte lucruri bune au sădit în noi!
Doamne, doar tu îi poți răsplăti cu adevărat pentru tot binele pe care l-au făcut din iubire față de tine. O să te rog pentru ei ori de câte ori o să pot. Știu că și ei s-ar bucura! Cum e "sacră" casa bunicilor! (Stelian)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba