Viața contemplativă
Amintind ziua Pro Orantibus din 21 noiembrie, dedicată comunităților călugărești de viață claustrală sau de clauzură, în comemorarea Prezentării la Templu a Preasfintei Fecioare Maria, Benedict al XVI-lea a spus că acestea, prin viața lor ascunsă de rugăciune și de convertire a inimii, sunt o prezență indispensabilă în Biserică și în lume și a implorat pentru ele noi vocații, îndemnând la susținerea acestor mănăstiri.
Cea mai veche formă de viață contemplativă este cea inițiată de sfântul Benedict, întemeietor al monahismului occidental, care a adus monahismul apărut în Orient, împreună cu sfinții Pahomie, Anton Abate și alții.
Sora de viață contemplativă este o persoană normală, pătrunsă și învinsă de iubirea lui Cristos. Nedorind nimic și pe nimeni altcineva în afară de el, îl caută asiduu în simplitatea vieții cotidiene, contemplându-l în tot și în toți sub aparențe diverse și contradictorii.
Ziua surorilor este în mod armonios scandată de două principale ocupații: rugăciunea și munca (Ora et labora). Preeminența este dată lui Dumnezeu care dorește ca rugăciunea să aibă locul privilegiat în viața călugărului. Cu toate acestea, nu este neglijată nici importanța muncii făcută în spirit de slujire.
Mănăstiri de clauzură în Dieceza de Iași sunt la Viișoara (Surorile Benedictine) și la Roman (Surorile Clarise Urbaniste).