

Ştiri externe
Simpozion intercreştin
"Mărturia Bisericii în lumea contemporană" a fost tema celui de-al XII-lea simpozion intercreştin desfăşurat la Salonic (Grecia), în perioada 30 august - 2 septembrie, organizat de Institutul Franciscan de Spiritualitate al Universităţii Pontificale "Antonianum" din Roma şi de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii "Aristoteles" din Salonic. Lucrările, desfăşurate în şase sesiuni, au abordat tema contribuţiei ecumenismului la mărturia creştină în lumea actuală, a pluralismului etic în cel de-al treilea mileniu, a mărturiei Bisericii în mass-media şi a contribuţiei Bisericii la mişcarea ecumenică. Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, şi papa Benedict al XVI-lea au trimis participanţilor mesaje.
Adunare a CCEE
Alegerea noii preşedinţii, pentru cinci ani, a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE) şi Noua Evanghelizare în Europa a fost în centrul lucrărilor Adunării plenare a preşedinţilor Conferinţelor Episcopale din Europa, desfăşurată la Tirana (Albania), între 29 septembrie - 2 octombrie. CCEE împlineşte 40 de ani de la înfiinţarea la 22 noiembrie 1971.
Congres euharistic
La Dublin (Irlanda) se va desfăşura cel de-al 50-lea Congres Euharistic Internaţional în perioada 10-17 iunie 2012, cu tema: "Euharistia: comuniune cu Cristos şi cu fiecare". Detalii pe situl www.iec2012.ie, disponibil în limbile engleză, irlandeză, poloneză, spaniolă, italiană, franceză şi germană. În anul 2008, congresul s-a desfăşurat în Quebec (Canada).
"Oameni şi religii"
Cu lectura apelului la pace s-a încheiat, la 13 septembrie, la München (Germania), întâlnirea interreligioasă "Oameni şi Religii", organizată de Comunitatea "Sant'Egidio" pe tema "Destinaţi să trăim împreună. Religii şi culturi în dialog". Manifestarea, începută la 11 septembrie, a stat sub semnul unei celebrări importante: 25 de ani de la prima întâlnire interreligioasă organizată la Assisi la iniţiativa fericitului Ioan Paul al II-lea. Următoarea întâlnire va avea loc în anul 2012 la Sarajevo.
Canonizare
Fericitul Alois Guanella, fondatorul Congregaţiei "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenţe" (1881), va fi canonizat de către papa Benedict al XVI-lea la 23 octombrie. La eveniment va participa şi un grup de persoane din Dieceza de Iaşi. Alois s-a născut la Fraciscio di Campodolcino (Sondrio, Italia), la 19 decembrie 1842. A fost hirotonit preot la 26 mai 1866. A murit la 24 octombrie 1915. A fost declarat fericit de papa Paul al VI-lea, la 25 octombrie 1964. Congregaţia este prezentă în România din anul 1993: în Dieceza de Iaşi prin Casa Providenţei (din 1993) din Iaşi; prin Casa "Sfântul Iosif" - Căminul de Bătrâni (din 2002), tot la Iaşi; prin Centrul Social de Zi "Fericita Clara" din Şcheia şi încă o comunitate la Sagna, din anul 2010.
Preoţi ucişi
În localitatea Chocó (Dieceza de Apartodo), la graniţa Columbiei cu Panama, a fost ucis în mod barbar pr. Gualberto Oviedo Arrieta, parohul din Capurganá. Corpul fără viaţă al preotului catolic a fost găsit la 13 septembrie în locuinţa sa, cu craniul sfărâmat. Avea 34 de ani şi a fost hirotonit preot acum doi ani. Este al şaselea preot ucis în Columbia în anul 2011. Între anii 1984 şi 2011 în această ţară au fost ucişi doi episcopi, nouă persoane consacrate şi trei seminarişti. În Nicaragua, pr. Marlon Ernesto Pupiro Garcia, 40 de ani, paroh la biserica "Neprihănita Zămislire" din La Concepcion, la Masaya, a fost înmormântat la 24 august după ce fusese găsit decedat la 23 august, fiind dat dispărut de trei zile.
Novenă prolife
Organizaţia "Saint Michael The Archangel", iniţiatoarea campaniei "Un milion de rozarii pentru pruncii nenăscuţi" (6-8 mai), anunţă cel de-al doilea eveniment anual multinaţional pentru salvarea de la avort şi protejarea copilaşilor din sânul matern: novena prolife constă în nouă zile de rugăciune, începând cu 29 septembrie şi până în 7 octombrie inclusiv. În perioada novenei, cei doritori pot oferi câte o Liturghie măcar o dată şi se vor ruga zilnic cel puţin un Rozariu. Intenţiile sunt: pentru salvarea de la avort a pruncilor nenăscuţi şi - pentru ca în ţara noastră să punem capăt avortului şi să fie adoptată o legislaţie creştină a familiei.
Întâlnire fraternă
În Conventul "Sfântul Anton" din Istanbul a avut loc, la 30 august, o întâlnire fraternă la care au participat fraţii Custodiei de Orient şi Ţara Sfântă aflaţi în această perioadă la Büyükdere pentru exerciţii spirituale, precum şi Excelenţa sa Louis Pelâtre, vicar apostolic de Istanbul, şi Sanctitatea sa Bartolomeu I, patriarh ecumenic, împreună cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe aflate sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice. Bartolomeu I şi-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul fraţilor şi aprecierea pentru prezenţa şi activitatea acestora desfăşurată pe teritoriul Turciei, evidenţiind cooperarea dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă. Întâlnirea a inclus un moment de rugăciune în biserica franciscană "Sfântul Anton" din Istanbul.