L-au luat pe Domnul meu!
Sărbătoarea Învierii lui Cristos, cea mai importantă celebrare a creștinătății, este ocazia cea mai potrivită să ne întrebăm cât de important este Cristos pentru noi. Celebrăm de peste două mii de ani învierea Fiului lui Dumnezeu care a învins pentru totdeauna întunericul, răul și moartea. Cu toate acestea rămâne valabilă întrebarea: a înviat și pentru mine?
M-a impresionat mereu figura Mariei Magdalena care plânge la mormântul lui Isus pentru că nu a mai găsit nici măcar trupul său neînsuflețit. Este imaginea unei persoane pentru care Isus este pe primul loc în propria viață și, nemaiavându-l pe el, nu mai are nimic! Dimineața Paștelui este răsăritul minunat al mântuirii când, așa cum recită Prefața de Paști, "renasc la viața cea nouă fiii luminii" și "în Cel Înviat toată viața învie". În această dimineață plină de albul splendid al luminii strălucește roșul iubirii Mariei Magdalena aflată în căutarea Vieții! În Maria se regăsește omenirea în căutarea luminii, în Mântuitorul se condensează lumina căutată de iubire!
Meditând la aceste lucruri, mă gândesc la tinerii care nu îl cunosc pe Cristos, la cei care au auzit de el, dar nu li se pare prea "interesant", la tinerii care fac eforturi disperate pentru a se putea apropia de el, la cei care cu greu reușesc să meargă pe calea lui, la cei care își trăiesc cu fidelitate credința, la acei tineri care, împinși de dragostea față de Domnul vieții, se îndreaptă spre alți semeni pentru a le arăta calea către viață...
Tinerii în fața pietrei mormântului. Sunt acei tineri care sunt blocați de diferite obstacole din cauza cărora nu pot ajunge la plinătatea vieții lor și la întâlnirea cu Cristos. Suferințele, rănile, amăgirile, rătăcirile... fac ca în continuare piatra să rămână imobilă, iar Cristos să fie încă mort pentru ei! Perspectiva rămâne întunecată deoarece se "gustă" moartea în doze mici.
Tinerii care au ochii încețoșați. Sunt acei tineri care doresc să îl întâlnească pe Cristos, îl caută! Îl întrezăresc uneori în experiențele din viața lor, dar apoi îl pierd din vedere deoarece în raza "radarului" lor intră ceea ce îi orbește și mai mult. Îl întâlnesc de fapt pe Cristos la orice pas, dar ochii lor, străfulgerați de năluci, nu sunt abilitați să marcheze o astfel de prezență. Sau sunt acei tineri care în fața strălucirii lui Cristos își "pun ochelarii de soare", considerând că este prea puternică pentru ei o astfel de lumină.
Tinerii în căutarea Învățătorului. Sunt acei tineri care îl caută pe Cristos pentru că încă nu l-au întâlnit sau aceia care îl iubesc pentru că l-au găsit. Căutarea este răsplătită de credință care devine un dar și o chemare. Pe acești tineri Cristos îi chemă pe nume pentru a-i trimite apoi spre a fi mărturisitori ai învierii sale, ai victoriei sale asupra răului și a morții. Sunt acei tineri care proclamă că răul și moartea nu au ultimul cuvânt, că Învierea rămâne, în timp ce scenariile acestei lumi trec!
În toată experiența căutării lui Cristos de către Maria răsună plânsetul apăsat al celei care nu își poate închipui viața fără cel care a eliberat-o de tot ceea ce o înspăimânta și o încătușa. L-au luat pe Domnul meu, spune cu durere Maria. Mă întreb: în câți tineri și-a găsit loc această durere? Câți întreabă cu disperare: unde este Domnul meu? Câți nu își găsesc liniștea până nu îl ating pe Dumnezeu?
Sper ca sărbătoarea Învierii Domnului nostru, stăpânul vieții și al istoriei, să facă să crească în tineri dorința de a-l întâlni pe Cristos și teama de a nu-l mai pierde!
Pr. Felix Roca