Coasta de Fildeș. Călătorie misionară (II)
Publicăm ultima parte a impresiilor PS Aurel Percă din vizita în Coasta de Fildeș. În perioada 9-22 aprilie a vizitat pe misionarii români care-și desfășoară munca în această țară, fiind însoțit de pr. Claudiu Iștoc, pr. Isidor Dâscă și pr. Anton Dancă.
În ziua de 16 aprilie, am luat parte la o manifestare de credință a unor creștini din localitatea Katienou, într-o capelă acoperită cu stuf, în totalitate înconjurată de localnici, care, de la mic și mare, alături de șeful de trib și de șeful satului, au asistat la celebrarea Liturghiei. Am fost apoi invitați la casa șefului de trib, care a oferit un prânz sărbătoresc, iar corul copiilor și tinerilor ne-a delectat cu cântări locale.
În ziua următoare, 17 aprilie, a fost dorința unui "șef" de sat, creștin, de a celebra o Liturghie în aer liber, pentru că de fapt nici nu există aici o capelă, în localitatea Mebo; au participat "oficialitățile" din zonă: doamna primar a satului Djébonoua, șeful de trib și subprefectul de zonă.
Punctul culminant al vizitei în Coasta de Fildeș a fost celebrarea Liturghiei din ziua de 18 aprilie, în biserica parohială a misiunii, unde am botezat 24 de adulți și un copil. A fost celebrarea cea mai înălțătoare din punct de vedere spiritual, cu o participare numeroasă de creștini și de necreștini, în care bucuria celor care au primit Botezul s-a manifestat prin cântări și dansuri liturgice tradiționale. După Botezul primit, adulții au lăsat de-o parte haina cu care erau acoperiți inițial și au rămas în frumoasele cămăși și rochii cu motive religioase.
În următoarea zi urma să ne luăm rămas bun de la Parohia Djébonoua, pentru a ne îndrepta spre Yamousoukro, un oraș nou destinat să devină capitala țării și unde fostul președinte al țării, Felix Houphouet-Boigny, a construit o imensă bazilică dedicată Maicii Domnului, "Notre Dame de la Paix", care imită cupola bazilicii "Sfântul Petru" din Roma, întrecând-o cu 18 m la înălțime. Practic este cea mai înaltă bazilică din lume; a fost construită de un om de credință: credința profundă a președintelui se exprimă în această capodoperă, oferită lui Dumnezeu ca semn al recunoștinței pentru un har special: pacea. Bazilica a fost dăruită Sfântului Scaun, cu ocazia consacrării ei din partea papei Ioan Paul al II-lea, la 10 septembrie 1990.
Bazilica a reprezentat și o provocare pentru acea vreme și chiar și pentru astăzi: în mijlocul sărăciei s-a ridicat o imensă bazilică, desigur, foarte costisitoare. De aceea Sfântul Părinte, cu ocazia consacrării bazilicii, a cerut să se construiască și un spital în apropiere, destinat săracilor. Sunt multe de spus despre această "curiozitate" a Africii și sperăm să revenim cu un articol special.
Tot în ultima zi, fiind în apropiere de acest oraș, am vizitat "misiunea" Diecezei de Gorizia din localitatea Morofe. Am putut vedea inițiativele întreprinse de "misionarii" italieni: biserica provizorie (o mare hală doar acoperită) și noua biserică în construcție, sălile de cateheză și librăria; apoi am vizitat atelierele unde sunt promovați localnicii pentru diferite activități și meserii, clădirile care oferă găzduire diferitelor întâlniri de preoți, cateheți, diferite grupuri sau vizitatori. Am rămas cu frumoasa impresie că prezența unui misionar nu înseamnă numai activitate de evanghelizare, ci și de promovare socială, lucru atât de așteptat de către localnici.
După două zile de ședere în capitala țării și în împrejurimi, pentru a cunoaște și alte realități ale Coastei de Fildeș, ne-am luat rămas bun de la misionarii noștri și de la secretarul Nunțiaturii, înarmându-ne cu răbdarea cuvenită, pentru a face cale întoarsă spre România, trecând prin Paris.
Prezența grupului de preoți la misiunea din Djébonoua a fost o vizită de cunoaștere a realităților în care trăiesc și activează misionarii "fidei donum", de încurajare și de susținere a lor în diferitele inițiative pe care trebuie să le promoveze.
+ Aurel Percă, episcop auxiliar