Coasta de Fildeș. Călătorie misionară (I)
În perioada 9-22 aprilie am efectuat o nouă vizită la preoții "fidei donum" ai Diecezei de Iași care își oferă slujirea pastorală în Coasta de Fildeș. În această vizită "misionară" am fost însoțit de pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan, pr. Isidor Dâscă, paroh la Bacău "Sfântul Nicolae" și pr. Anton Dancă, preot pensionar, cu activitate pastorală la Parohia Iugani.
După o călătorie de aproximativ zece ore cu avionul, în trei etape, parcurgând aproape 7.000 de km, am ajuns în seara zilei de 9 aprilie la aeroportul Abidjan, capitala țării. Căldura care ne-a întâmpinat la ieșirea din aeroport nu a lăsat loc la nici o îndoială: suntem în Africa! La aeroport am fost întâmpinați de pr. Claudiu Carteș, preot al Diecezei de Iași, secretar la Nunțiatura Apostolică din Coasta de Fildeș, și de cei doi preoți "fidei donum" ai diecezei, misionari în Parohia Djébonoua: pr. Gabriel Cimpoieșu, deja de șase ani prezent în această parohie, și pr. Marius Catrințașu, prezent în misiune din anul 2009.
A doua zi am pornit spre locul de activitate misionară a preoților noștri, la Djébonoua, un sat aflat la circa 350 de km nord de Abidjan, în Arhidieceza de Bouaké, de care aparțin 53 de localități. Ajunși la destinație, un grup de copii ne-a și întâmpinat cu un mic program "artistic" românesc-ivorian, pregătit de cele două laice voluntare din Dieceza de Iași, Cristina Gheț și Teodora Lenuța Lungu, care din decembrie 2009 se află în această parohie.
Duminică, 11 aprilie am celebrat Liturghia în frumoasa biserică a satului, construită recent, foarte încăpătoare, o Liturghie animată de corurile parohiei și cu manifestările de bucurie ale credincioșilor locali pentru prezența noastră. După-amiază am participat la o întâlnire a Consiliului Pastoral, ocazie în care am aflat cum se desfășoară activitatea pastorală a parohiei și care sunt problemele cu care se confruntă localnicii. A urmat ora de adorație în bisericuță care, pentru mult timp, a fost singurul loc destinat celebrărilor.
Luni, 12 aprilie, am efectuat o vizită în localitatea Gbadaou, un loc pitoresc, aflat într-o pădure tipic tropicală, unde am celebrat sfânta Liturghie în aer liber, neexistând încă nici o capelă, și unde, alături de creștinii localnici, au asistat și mulți "curioși" (mai ales copii, femei) care profesează religia naturală. A fost prezent și "șeful" satului care a fost încântat de prezența noastră și ne-a mărturisit că dorește construirea unei bisericuțe, pentru că, acolo unde ajung creștinii, locul este binecuvântat. După Liturghie, ne-am deplasat la Adjouassou pentru o manifestare folclorică tipic africană, cu dansuri.
În ziua următoare, 13 aprilie, am fost primiți de arhiepiscopul locului, Mons. Paul-Siméon Ahouanan, la reședința din Bouaké, oraș aflat sub controlul rebelilor. Aici am semnat convenția de colaborare dintre diecezele noastre.
În ziua de 14 aprilie am luat parte la o "zi de evanghelizare" în localitatea Logbakro: un loc unde creștinii sunt puțini la număr și unde prezența unui nucleu activ din Parohia Djébonoua a voit să fie o mărturie de credință prin rugăciuni, cântare, Liturghie, precum și o manifestare folclorică. Asemenea "zile de evanghelizare" sunt frecvente pentru această zonă și reprezintă momente de trezire a "curiozității" față de creștini din partea celor care încă nu au primit Botezul.
Ziua de 15 aprilie a fost rezervată vizitării satului: vizita la "șeful" satului (este diferit de primarul localității), vizitarea unor ateliere care sunt inițiativa unei creștine din localitate pentru a oferi de muncă, în special tinerilor: atelierul de tâmplărie, de croitorie, de țesătorie; am vizitat, de asemenea, și dispensarul și, bineînțeles, școala, care este patronată de parohie și unde peste 170 de copii, de la cei mai mici până la clasele gimnaziale, primesc instruirea necesară, rămânând practic toată ziua la școală. (va urma)
Episcop auxiliar Aurel Percă