Ziua Tineretului. Mozaicul tinereții
Este greu să caracterizezi un eveniment precum Ziua Tineretului, deoarece nu poți ști ce semne a lăsat în inima tinerilor. Nu este potrivit ca unitatea de măsură să fie doar aceea a aspectelor vizibile care pot fi încântătoare sau dezamăgitoare, dar nu concludente în totalitate. Am putea spune cu Antoine de Saint-Exupéry: "Esențialul este invizibil ochilor". Pe de altă parte știm că harul lucrează în diferite feluri și, de cele mai multe ori, în modul în care nu ne așteptăm. Tocmai de aceea și asupra unor astfel de evenimente este necesar să avem o privire de credință și nu una pragmatică. Ispita este destul de mare!
La sfârșitul anului 2008, papa Benedict al XVI-lea vorbea despre Zilele Mondiale ale Tineretului: "În aceste ocazii, Biserica se face perceptibilă în mod public, împreună cu ea credința și de aceea cel puțin problema despre Dumnezeu. Această manifestare în public a credinței cheamă în cauză de acum pe toți cei care încearcă să înțeleagă timpul prezent și forțele care acționează în el... Se formează prietenii care încurajează la un stil de viață diferit și-l susțin dinăuntru. Nu în ultimul rând, marile zile au scopul de a trezi aceste prietenii și de a face să apară în felul acesta în lume locuri de viață în credință, care sunt în același timp locuri de speranță și de caritate trăită... Parte integrantă a sărbătorii este bucuria. Sărbătoarea se poate organiza, bucuria nu. Ea poate să fie doar oferită în dar; și, de fapt, ne-a fost dăruită din belșug: pentru aceasta suntem recunoscători". Aceste gânduri ale papei sunt valabile și pentru Ziua Tineretului la nivel diecezan.
Ziua Tineretului este ca un mozaic al întregii vieți a tinerilor. Reprezintă tineri de diferite feluri și atitudini diverse ale acestora. Toate puse la un loc fac ca acest mozaic să fie o imagine a lumii tinerilor care au nevoie să fie prețuiți, încurajați, susținuți. Au nevoie să audă des cuvintele papei: "Avem nevoie de voi!".
În acest mozaic se găsesc tineri care se angajează ca sărbătoarea să aducă bucurie tuturor: organizatori, voluntari, participanți la festivalul tinerilor etc. Este impresionant să întâlnești fete și băieți care dau din timpul și din energia lor pentru ca Ziua Tineretului să fie semnificativă pentru toți tinerii prezenți. Sunt acei tineri care înțeleg că Biserica și societatea au nevoie de ei și că pot oferi mult pentru a schimba fața lumii. În noianul grijilor și preocupărilor lor știu că nu pot să pretindă dacă nu oferă, că nu pot să ceară fără a pune în joc darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat, că realitatea în care trăiesc și pe care o doresc diferită pot să o schimbe suflecându-și propriile mâneci.
Nu se poate să nu observi cât de talentați sunt tinerii noștri! Fără a face cursuri speciale, sunt plini de daruri care pot fi transformate într-un limbaj al credinței prin care să fie vestit Isus Cristos. Teatrul, muzica și dansul devin pentru ei canale de vestire a evangheliei într-o varietate care înalță spiritul uman!
În acest mozaic, partea cea mai mare de culoare este dată de tinerii din parohii, destinatari ai tuturor momentelor din cadrul Zilei Tineretului. Printre aceștia sunt tineri care cu adevărat doresc să îl întâlnească pe Cristos, să se roage, să îl preamărească pe Dumnezeu. Se găsesc și tineri care se lasă mai degrabă fascinați de un scrânciob sau de tarabele cu lucruri ieftine, dar sclipitoare, pierzând ocazia de a-l întâlni pe Cristos care oferă hrana care împlinește toate așteptările. Se găsesc tineri care sunt pregătiți din timp în parohii pentru a trăi cum se cuvine Ziua Tineretului și tineri care sunt "invitați" la eveniment în ultimul moment!
Acesta este mozaicul tinerilor! Merită să se facă orice pentru ca ei să înțeleagă că Isus îi iubește, că Biserica ține la ei, că aceia care se ocupă de educația lor le doresc binele! Fără un astfel de mozaic lumea ar fi opacă!
Pr. Felix Roca