Pr. Angelo Paoli
Un nou fericit în familia carmelită
Pr. Angelo Paoli, OCarm., a fost declarat fericit duminică, 25 aprilie, în bazilica "Sfântul Ioan în Lateran" din Roma. Liturghia beatificării a fost celebrată de cardinalul Agostino Vallini.
Angelo Paoli s-a născut în anul 1642 la Argigliano, un mic sătuc aflat între faimoșii munți de unde se extrage marmura de Carrara. Acolo încă mai trăiesc descendenții familiei Paoli, care sunt recunoscuți și de la asemănarea chipului cu noul fericit.
A intrat în Ordinul Carmelit pentru marea sa devoțiune către Maica Domnului. Imediat s-a deosebit prin marea sa iubire către cei săraci, din acest motiv a primit chiar numele de "tatăl săracilor", dar și pentru marea sa iubire către sfânta cruce. După primele experiențe pastorale, chiar și ca paroh, a fost chemat de superiori la Roma, făcând drumul sfântului Filip Neri (1515-1595). A slujit mai întâi ca maestru de novici, apoi ca "apostol al carității" în Parohia "Ss. Martino e Silvestro ai Monti", aproape de Colosseum, dăruit de papa Bonifaciu al VIII-lea carmeliților încă din anul 1299.
A trăit circa 30 de ani la Roma unde arta și luxul nu se împăcau cu mulțimea de săraci și oameni ai străzii. În timp ce artiști precum Bernini, Borromini, Pietro da Cortona desenau orașul Roma, pr. Angelo Paoli îi invita pe fiecare să descopere chipul lui Cristos în cei care sufereau, iar el redesena caritatea cu un stil evanghelic la fel de nou pentru acel timp.
Aici a murit în anul 1720. Papa Clement al XI-lea, în timpul ultimei sale îmbolnăviri, i-a trimis chiar medicul său personal și s-a îndurerat mult când a auzit de moartea lui. Papa a dorit ca pe mormântul său să fie scris "Tatăl săracilor".
După ani de uitare, Dumnezeul milostivirii, a dorit să readucă în atenția oamenilor timpului nostru, acest model de sfințenie în care se îmbină în mod mirabil viața mistică, trăită prin marea sa devoțiune către sfânta cruce, cu marea sa iubire către cei din urmă, exercitată în mod cât se poate de inovativ și surprinzător. În crucifix găsea sensul vieții, pentru răstigniții timpului său consuma întreaga sa zi. Obișnuia să pună o cruce în orice loc înalt.
A fost primul care a "contemplat" Colosseumul ca un loc stropit de sângele martirilor și a pus acolo o cruce, inspirând totodată să se facă Calea crucii, azi retrăită în fiecare an în Vinerea Sfântă de papa și de credincioși. Mergea deseori să se reculeagă în rugăciune în biserica "Sfânta Cruce" din Ierusalim, unde se păstrează respectiva relicvă și urca deseori scara sfântă. Compasiunea care venea din acea experiență îl făcea să viziteze spitalul de lângă bazilica "Sfântul Ioan din Lateran". Îi îngrijea pe bolnavii cei mai gravi și nevoiași; îi ajuta și după ce ieșeau din spital pentru a se restabili pe deplin în sănătatea trupească și sufletească. Îi ajuta chiar și cu umorul. Nu-i era frică să se mascheze - fiind călugăr și preot - pentru a-i face pe bolnavi să râdă. Improviza simple momente de teatru, cânta și, în acest fel, dăruia bucurie și speranță. A fost cel care a intuit punând în practică așa-zisa clown-terapia, azi introdusă în unele centre de îngrijire. A fost la distanță în timp, dar nu cu spiritul, dacă citim orientările date de papa Benedict al XVI-lea în enciclica Caritas in veritate.
Trupul său se odihnește în biserica unde a și trăit, azi încă parohie, curia Provinciei Italiene a Carmeliților și casa de formare pentru tinerii români care doresc să urmeze carisma carmelită. În interiorul casei se poate vizita o reconstruire a chiliei sale cu obiectele care i-au aparținut precum patul pe care a dormit, o măsuță pentru scris, haina călugărească pe care o purta și alte lucruri ce arată stilul de viață simplă și austeră.
Pr. Tiberio Scorrano