Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Luigi Poggi

A murit, în dimineața zilei de 4 mai, în al 93-lea an al vieții, cardinalul Luigi Poggi, arhivar și bibliotecar emerit al Sfintei Biserici Romane. Născut în anul 1917 la Piacenza, în Italia, Mons. Luigi Poggi a lucrat în diplomația Vaticanului, iar în anul 1994 a fost creat cardinal de papa Ioan Paul al II-lea. La celebrarea funeraliilor care au avut loc vineri, 7 mai, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican a luat parte și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București.

Cardinalul Luigi Poggi a avut un rol deosebit în reluarea raporturilor dintre Sfântul Scaun și guvernul român în timpul comunismului, raporturi încetate odată cu denunțarea unilaterală, în iulie 1948, de către guvernul comunist a Concordatului dintre Sfântul Scaun și țara noastră.

La 1 august 1973 arhiepiscopul de atunci Luigi Poggi era numit, de papa Paul al VI-lea, nunțiu cu însărcinări speciale pentru ameliorarea relațiilor Sfântului Scaun cu guvernele din Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România și Bulgaria. În același an, la 24 noiembrie, profitând de un congres organizat de Ministerul Învățământului din țara noastră, vine în România însoțit de reverendul Angelo Sodano, care la acea vreme lucra la Secretariatul pentru Relații cu Statele din Vatican. Cu acea ocazie încearcă să ia legătura cu Departamentul Cultelor și cu exponenții Bisericii Catolice locale de ambele rituri. De altfel, în chiar ziua sosirii sale la București îl întâlnește pe ministrul învățământului de atunci, Paul Niculescu Mizil, și este primit și de autoritățile Departamentului pentru Culte. A doua zi, 25 noiembrie, se întâlnește cu episcopii catolici Marton Aron, Iacob Antal - cu care fusese coleg de studii la Roma - și Petru Pleșca, cu care discută despre situația Bisericii Catolice de ambele rituri din România. În timpul întâlnirii, i-a înmânat episcopului Marton Aron o scrisoare pe care papa Paul al VI-lea i-o trimisese episcopului greco-catolic Ioan Ploscaru. În ziua următoare, cardinalul Poggi a fost primit de șeful Departamentului pentru Culte, Dogaru. Autoritățile au acceptat să discute cu reprezentanții Vaticanului despre situația Bisericii Romano-Catolice din România, dar nu și despre Biserica Greco-Catolică, a cărei existență o negau.

Prima vizită oficială în România, în calitate de negociator al Sfântului Scaun, cardinalul Poggi a efectuat-o în perioada 11-25 ianuarie 1975. Era însoțit atunci de reverendul John Bukovski, cel care avea să fie, mai târziu, primul nunțiu apostolic în România, după 1989. În timpul acestei vizite, cardinalul Poggi a putut să identifice temele, dificultățile, tabuurile și interlocutorii, în vederea gestionării tratativelor ulterioare. De la autoritățile române cardinalul Poggi a cerut atunci: restabilirea celor cinci dieceze romano-catolice din perioada Concordatului - București, Alba Iulia, Timișoara, Iași și Satu Mare - Oradea (doar primele două aveau recunoaștere oficială); permisiunea de a se întâlni în privat cu un episcop greco-catolic (permisiune negată) și posibilitatea de a vizita mormântul cardinalului Iuliu Hossu - lucru permis de autorități abia în octombrie 1976, în timpul celei de-a doua vizite în România. Cardinalul Poggi a putut efectua totuși o vizită în țară, în timpul căreia s-a întâlnit cu ordinarii locului de la București, Iași, Alba-Iulia și Timișoara. Tot atunci l-a întâlnit și pe patriarhul Justinian al Bisericii Ortodoxe Române, vizită considerată de ministrul Botnăraș "un schimb de opinii".

Vizitele anuale ale cardinalului Luigi Poggi în România ca nunțiu itinerant au continuat până în anul 1984. Eforturile sale diplomatice au fost încununate de consacrarea Mons. Ioan Robu ca episcop de București, la 8 decembrie 1984.

Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, din 7-9 mai 1999, a fost și rezultatul eforturilor susținute ale diplomației vaticane, în perioada comunistă, în care un rol important l-a avut cardinalul Luigi Poggi.

Cristina Grigore



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat