- Benedict al XVI-lea în Portugalia - |
Împreună cu tine pășim în speranță
La zece ani de la beatificarea păstorilor Francisco și Iacinta, papa Benedict al XVI-lea a întreprins o vizită în Portugalia în perioada 11-14 mai, prin care le-a reamintit creștinilor portughezi de misiunea lor de creștini. Având ca temă "Împreună cu tine pășim în speranță", această vizită a lui Benedict al XVI-lea a fost a 15-a în afara granițelor Italiei din pontificatul său.
Benedict al XVI-lea a fost al treilea papă care a vizitat sanctuarul de la Fatima, după Paul al VI-lea în anul 1967 și Ioan Paul al II-lea în anii 1982, 1991 și 2000.
Primul moment al călătoriei a fost Lisabona unde s-a întâlnit cu oficialități din lumea Bisericii și a politicii, după care a urmat Fatima, locul unde sfânta Fecioară s-a arătat celor trei păstori: Lucia, Francisc și Iacinta.
Papa a declarat că a mers "ca pelerin la Fecioara de la Fatima, investit de sus cu misiunea de a-i întări pe frații și surorile mele în propriul lor pelerinaj spre cer". Un moment important a fost întâlnirea cu lumea culturii, la care, în afară de circa 1.300 de personalități naționale, exponenți din lumea literelor și artelor, au fost invitați și ambasadorii și reprezentanții organismelor internaționale acreditați în capitala portugheză; papa a vorbit despre dialogul rațiune-credință și despre dialogul dintre culturi. Un moment forte al acestei a doua zile a fost celebrarea Vesperelor cu preoți, diaconi, seminariști și persoane consacrate. Cu această ocazie, papa a adresat un mesaj menit să lumineze mintea și să încălzească inima celor care, primind chemarea lui Cristos și darul prieteniei sale de predilecție, au fost trimiși ca martori ai evangheliei, slujitori și împărțitori, in persona Christi, ai harului divin. Rugăciunea s-a încheiat cu recitarea Rozariului.
În ziua de 13 mai, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, călătoria apostolică a ajuns la apogeul său prin celebrarea Liturghiei, precedată de tradiționala procesiune care s-a încheiat în vârful treptelor care se află în fața sanctuarului, unde au participat peste 400.000 de pelerini printre care s-a aflat și PS Petru Gherghel alături de un grup de pelerini din Moldova. Papa a mărturisit celor prezenți și lumii profunda sa iubire față de Maica lui Dumnezeu și mama tuturor oamenilor și a indicat în mesajul de la Fatima (rugăciune, pocăință, convertire) drumul care trebuie urmat pentru a obține mântuirea și pacea.
După-amiază, Sfântul Părinte i-a întâlnit pe lucrătorii sanitari din pastorația socială cărora le-a spus că angajarea socială, caritatea și credința răspund la o unică vocație, după care s-a întâlnit cu episcopii portughezi.
Călătoria s-a încheiat vineri, 14 mai, în marele oraș Porto, unde, Benedict al XVI-lea a prezidat sfânta Liturghie în piața centrală. După-amiază, în cadrul ceremoniei de plecare, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe portughezi să continue "să manifeste măreția de suflet, simțul profund al lui Dumnezeu, deschiderea solidară, condusă de principii și valori impregnate de umanism creștin", iar dorința sa este ca această vizită să devină stimulent pentru o reînnoită ardoare spirituală și apostolică. Apoi pontiful a amintit că la Fatima "s-a rugat pentru lumea întreagă, cerând ca viitorul să poarte mai mare fraternitate și solidaritate, un mai mare respect reciproc și o reînnoită încredere și familiaritate cu Dumnezeu, Tatăl nostru care este în ceruri".
Mihail Cojan
* * *
Portugalia
Suprafața: 92.000 km2;
Populația: 10.460.000;
Capitala: Lisabona;
Ziua națională: 10 iunie;
Religia oficială: catolică: 90.4%; dieceze: 21; episcopi: 56; preoți diecezani: 3.000; preoți călugări: 936; diaconi permanenți: 147; călugări: 1.376; călugărițe: 5.963; parohii: 4.395.