Pelerinaj diecezan
În Anul Sfintei Preoții, Episcopia de Iași, prin Oficiul pentru Pelerinaje, al cărui responsabil este pr. Iulian Eugen Kropp, a avut inițiativa unui pelerinaj diecezan la mai multe locuri sfinte din Europa, printre care sanctuarul din Ars, cu mormântul sfântului Ioan Maria Vianney. Grupul de 46 de persoane, din care a făcut parte și PS Petru Gherghel, a avut în componență șapte preoți, cinci călugărițe și mulți credincioși din toată Moldova.
Pelerinajul, desfășurat între 3 și 21 mai, a avut un traseu foarte lung: Ungaria, Austria, Italia, Franța, Spania, Portugalia. Dacă punctele principale au fost Ars, Lourdes și Fatima, pe parcurs au fost vizitate sanctuarele mariane Fatima, Lourdes, Lyon, Monserrat, Zaragoza, Thiene și Taggia; sanctuare unde există mormintele sau relicve ale sfinților: Ioan Maria Vianney (Ars), Josefina Bakhita (Schio), Tereza de Avilla (Alba de Tormes), Anton (Padova), Orso (Aosta).
În programul pelerinajului au fost prevăzute vizite la preoții și comunitățile de români din Italia și Spania: Madrid (pr. Leonard Diac și pr. Sergiu Antal), Lerida (pr. Adrian Burcă), Zaragoza (pr. Paul Budău), Aosta (pr. Eugen Budău), Schio (pr. Iosif Lucaci) și Padova (pr. Ionel Jicmon).
Unul dintre punctele mai importante a fost Ars (Franța), unde se mai pot vedea biserica veche și casa parohială a părintelui Vianney. Am avut ocazia de a celebra chiar la altarul cu relicvele sfântului paroh. Aici, episcopul a îndemnat pe toți cei prezenți la o rugăciune specială pentru preoții și seminariștii diecezei. Am mai văzut aici o capelă în care se află expusă inima sfântului Ioan Maria Vianney.
Al doilea loc important a fost Fatima, unde am celebrat mai multe Liturghii: în sanctuar, în capela arătărilor și în alte capele. Dar punctul culminant l-a constituit întâlnirea cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, prezent la Fatima în zilele de 12 și 13 mai. La o Liturghie prezidată de episcopul Petru Gherghel în limba italiană și celebrată în capela arătărilor, s-au auzit rugăciuni și cuvinte de salut și în limba română.
Al treilea punct a fost Lourdes, unde am ajuns sâmbătă, 16 mai. Aici am fost întâmpinați de cei trei preoți din Moldova: pr. Mihai Percă, pr. Adrian Stoica și pr. Valerian Enășcuț. Întregul grup a trăit momente de neuitat. Amintesc de procesiunea cu lumânări de sâmbătă seara, când, la misterul al IV-lea, persoane din grupul nostru au rostit patru "Bucură-te, Marie" în limba română. De asemenea, duminică, 17 mai, la Liturghia internațională din bazilica "Sfântul Pius al X-lea", sr. Lenuța Băcăoanu a rostit o invocație în limba română. Să mai spunem că la Liturghia internațională, printre multe alte steaguri, a fluturat și tricolorul nostru împreună cu icoana Maicii Domnului de la Cacica. În aceeași după-amiază, întregul grup am urcat pe dealul de lângă sanctuar pentru a medita și a ne ruga Calea crucii. Impresionantă a fost procesiunea multor sute de bolnavi, care, la sfârșit, au primit binecuvântarea cu sfântul sacrament. Luni dimineață, înainte de a părăsi sanctuarul, am celebrat Liturghia chiar în cripta aflată în apropierea grotei aparițiilor.
În penultima zi a pelerinajului am făcut un popas în Bad Deutsch-Altenburg, satul natal al PS Anton Durcovici, în Austria, unde am fost primiți de pr. Pavel Balint. Aici am vizitat biserica veche și locul casei natale a PS Durcovici.
Pelerinajul a fost un mare moment de har și de binecuvântare pentru toți pelerinii care au făcut acest efort, dar și pentru cei care s-au înălțat rugăciuni în toate aceste zile, în toate locurile vizitate.
Pr. Iosif Dorcu