Preotul, comoară de neprețuit!
Toți cei botezați în moartea și învierea lui Cristos sunt mădulare ale trupului Domnului, fac parte din marea comunitate creștină și sunt capabili să ia parte la funcția dublă a preoției: să vestească evanghelia, să participe la celebrarea sfintei Liturghii și a sacramentelor. Cu toate că toți creștinii suntem o seminție aleasă, "o preoție împărătească", fără păstorii noștri sufletești, hăruiți de Duhul Sfânt cu pecetea sacramentală a preoției, credința noastră ar fi aridă, egoistă și însingurată, iar viața, un labirint întunecat în care ne-am pierde sau rătăci.
Preotul este fratele nostru universal a cărui sfântă misiune este de a sluji și de a iubi fără a pretinde niciodată nimic! Propovăduitor al cuvântului, el ne face să înțelegem că viața nu merge niciodată înapoi, nu zăbovește în ziua de azi, ci tinde spre cea din viitor al cărui unic țel este paradisul.
"O preot al meu, cum vei cuteza să mă jertfești cu adevărat și în întregime dacă nu te-ai jertfit mai întâi pe tine cu adevărat și în întregime" (Monseniorul Vladimir Ghika).
El, preotul, este "fiul omului", dar îl reprezintă pe pământ pe Fiul lui Dumnezeu; este muritor, dar are menirea de a ne ajuta să stăpânim nemurirea prin credință și mântuire; pășește pe pământ, dar ochii și sufletul sunt îndreptate spre cer, "cerșind" pentru noi iertare, îndurare și minunea împlinirii rugăciunilor.
Preotul este un izvor din care țâșnește mereu viață și speranță, scânteie care aprinde flacăra credinței și brațul drept al balanței în aflarea adevărului.
Preotul nu are familie, dar toți îl numim "părinte", este fiu, frate și tată, copil visător, tânăr îndrăzneț și bătrân înțelept..., făcându-se înțeles și prețuit atât de cei "puternici" cât și de cei mici și neînsemnați.
În acest an liturgic, dedicat preoției, să transformăm murmurul inimilor noastre în strigăte de iubire și să înălțăm cu recunoștință rugăciuni pentru minunații noștri preoți.
Să mulțumim Domnului pentru sacramentul preoției, fără de care nu am fi putut niciodată să le primim pe celelalte. Și să nu uităm să aducem un omagiu, îndreptând toate gândurile noastre bune spre preoții noștri martiri, fără de care astăzi nu am fi putut să ne mărturisim liber credința.
Liliana Simion