Anul Sfintei Preoții se apropie de final
Peste puțin timp, în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, când se va celebra și Cea de-a 64-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților (11 iunie), se va încheia Anul Sfintei Preoții.
Proclamat la 19 iunie 2009, cu scopul de a contribui "la promovarea angajării unei reînnoiri interioare a tuturor preoților pentru o mărturie evanghelică mai puternică și mai incisivă a lor în lumea de astăzi" și având tema "Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului", Anul Sfintei Preoții a pus în lumină slujirea miilor de preoți "care le oferă credincioșilor creștini și lumii întregi propunerea umilă și zilnică a cuvintelor și a gesturilor lui Cristos, căutând să adere la el cu gândurile, voința, sentimentele și stilul întregii lor existențe".
Un an în care au fost amintite valorile esențiale ale preoției și s-a încercat să se scoată în evidență importanța rolului și a misiunii preotului în Biserică și în societate. Cei 409.166 de preoți catolici din lume au avut ocazia să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru chemarea lor, să redescopere frumusețea și importanța preoției, să-și reaprindă entuziasmul pentru misiunea pe care au primit-o, să se verifice în lumina evangheliei și să ia decizii bune pentru viitor. Au făcut lucrul acesta și cu ajutorul numeroaselor inițiative care au fost în toate Bisericile din întreaga lume: zile de reflecții și de rugăciune, exerciții spirituale, pelerinaje, conferințe, cateheze, celebrări, cursuri de formare, împărtășirea experiențelor pastorale, întâlnirii între preoți și cu preoții...
Anul Sfintei Preoții a însemnat și rugăciuni pentru slujitorii care și-au trădat înalta lor chemare și au devenit motiv de scandal. Dar, așa cum spune papa Benedict al XVI-lea, "ceea ce poate folosi cel mai mult Bisericii în aceste cazuri este (...) o conștiință reînnoită și bucuroasă a măreției darului lui Dumnezeu, concretizat în figuri splendide de păstori generoși, de călugări care ard de iubire față de Dumnezeu și față de suflete, de directori spirituali luminați și răbdători". În acest sens, anul dedicat preoților a fost legat de împlinirea a 150 de ani de la nașterea pentru cer a parohului de Ars, "un adevărat exemplu de păstor în slujba turmei lui Cristos". Ioan Maria Vianney, ca atâțea alți sfinți, rămâne un model pentru preoți.
În vederea zilelor de încheiere a Anului Sfintei Preoții, în Piața "Sfântul Petru" se vor aduna, în perioada 9-11 iunie, peste șapte mii de preoți din întreaga lume. Ei se vor ruga, vor participa la conferințe pe tema preoției, se vor cunoaște, vor schimba impresii și se vor întâlni cu papa. Printre participanți vor fi preoți și din România. Din Republica Moldova s-au anunțat 20 de preoți.
Încheierea Anului Sfintei Preoții va fi marcată și la Iași. În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în ziua de 11 iunie, se va celebra hirotonirea întru Preoție a 24 de diaconi: 16 de la Institutul Teologic din Iași, dintre care unul care a fost la studii la Universitatea "Urbaniana" din Roma (Italia), șapte din partea Provinciei "Sfântul Iosif" a Ordinului Fraților Minori Conventuali, și unul din partea Custodiei "Fericitul Ieremia" a Ordinului Fraților Minori Capucini din Onești. Episcop consacrator va fi PS Petru Gherghel, la celebrare participând PF Michel Sabbach, patriarh onorific de Ierusalim, și PS Aurel Percă. În aceeași zi, primul diacon din Republica Moldova care a făcut studiile la Iași va fi hirotonit la Chișinău de PS Anton Coșa. La 13 iunie, doi diaconi de la Institutul Teologic din Iași vor fi hirotoniți la București, de ÎPS Ioan Robu.
"Încheierea Anului Sfintei Preoții - precizează card. Cláudio Humes, prefect al Congregației pentru Cler - nu va constitui propriu-zis o încheiere, ci un nou început. Noi, poporul lui Dumnezeu și păstorii, vrem să-i mulțumim Domnului pentru această perioadă privilegiată de rugăciune și de reflecție despre preoție".
Pr. Cornel Cadar