Știri interne
Prezentare de carte
Cartea Les catholiques de Moldavie. Histoire d'une minorité religieuse de Roumanie ("Catolicii din Moldova. Istoria unei minorități religioase din România"), scrisă de istoricul francez Jean Nouzille, a fost prezentată, la Ambasada României din Paris, la 2 februarie, și apoi la Universitatea din Strasbourg, la 5 februarie. Din România au fost prezenți la aceste evenimente pr. Wilhelm Dancă și pr. Ștefan Lupu.
Românii din Italia
PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România (CER), i-a îndemnat, la 19 februarie, pe credincioșii români imigrați în Italia și oriunde în lume la demnitate și comportament coerent cu credința pe care o mărturisesc. ÎPS Ioan Robu, în calitate de președinte al CER, a adresat, la 23 februarie, o scrisoare cardinalului Bagnasco, președintele Conferinței Episcopilor din Italia, în care, după ce condamnă infracționalitatea, precizează: "Suntem convinși că prietenia tradițională dintre italieni și români, precum și solidaritatea comună împotriva oricărui rău, vor putea să prevaleze și să învingă orice tentație de a vedea doar răul".
Decernare
Card. Zenon Grocholewski, prefect al Congregației pentru Educația Catolică, a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea Universității Babeș-Bolyai, la 20 februarie. Evenimentul s-a înscris în vizita pe care cardinalul a efectuat-o în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în perioada 19-22 februarie, împreună cu arhiep. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, care a vizitat pentru prima oară această eparhie după numirea ca nunțiu în decembrie 2007.
Traficul uman
La Satu Mare a avut loc, în zilele de 8 și 9 februarie, o conferință internațională, organizată de comisiile "Justitia et Pax" din centrul și estul Europei, cu tema: "Traficul uman. Evadare în Europa în speranța unei vieți mai bune". Au fost 40 de invitați, reprezentanți bisericești și ai unor instituții de specialitate din țară și de peste hotare. Prezent la lucrări, PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților, a vorbit despre viziunea Conferinței Episcopilor din România asupra migrației. Preasfințitul a fost însoțit de pr. Mihai Pătrașcu. A fost prezentată și cartea "Migrație, mobilitate și drepturile omului, la granița de est a Uniunii Europene".
Rolul asistentului
La seminarul "Rolul asistentului spiritual în Acțiunea Catolică", organizat în perioada 2-5 februarie de Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO) la Centrul Spiritual "Manresa" din Cluj-Napoca, au participat peste 60 de asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice din diecezele și eparhiile unde aceasta este prezentă, echipele naționale ale ACRO, dar și invitați din țară și străinătate (Italia, Republica Moldova și Bulgaria), seminarul fiind o ocazie de aprofundare a misiunii de asistent spiritual în cadrul Acțiunii Catolice și în colaborarea cu laicii. Alături de alți episcopi din România și Italia, a fost prezent și PS Petru Gherghel.
Nonagenar
Circa 20 de preoți au fost alături de părintele Petru Albert, la Galați, la Liturghia celebrată în ziua de 15 februarie, la sărbătorirea a 90 de ani de viață, dintre care cei mai mulți oferiți lui Dumnezeu ca preot în Ordinul Fraților Minori Conventuali. După decembrie 1989, părintele Petru s-a implicat în deschiderea seminariilor franciscane, mai întâi la Nisiporești, iar apoi la Roman, în care a lucrat mai mulți ani ca rector și profesor. Încheiată această misiune, a preluat activitatea de redactare a revistei "Mesagerul sfântului Anton" în limba română. S-a retras apoi în conventul din Galați, unde continuă să slujească poporul lui Dumnezeu.
Adunare Kolping
Adunarea Generală Kolping Moldova 2009 s-a desfășurat la Bacău, în ziua de 14 februarie. Au participat membri Kolping din Familiile Kolping: Bacău, Cleja, Faraoani, Ploscuțeni, Frumoasa, Ștefan cel Mare, precum și nou înființatele Familii Kolping din Valea Seacă și Oituz. A fost un moment de analiză a activităților trecute și s-a votat programul activităților pentru anul în curs.
Atelier de tâmplărie
În cadrul Casei de Copii "Sfânta Maria" din Barați își desfășoară activitatea un atelier de producție de tâmplărie PVC, SC Bucuria Copiilor SRL, cu scopul de a asigura un loc de muncă băieților din casă, dar și de a furniza o sursă de finanțare pentru întreținerea celor 60 de copii. În procesul de producție se are în vedere respectarea celor mai înalte standarde de calitate, folosind utilaje profesionale și personal specializat. Au fost executate lucrări pentru câteva biserici, case parohiale, case particulare și apartamente. Mai multe detalii la sediul din str. Oituz, 27 (vizavi de Tribunalul Bacău), tel./fax: 0234/513310; persoana de contact: Eduard Matei, tel.: 0740/907100.
Liturghia la Radio Iași
În fiecare duminică și în sărbătorile de poruncă între orele 08.03 și 09.00 puteți asculta Liturghia la Radio Iași pe unde medii (AM) - 1053 KHz, precum și pe internet (www.radioiasi.ro).
Pentru studenți
PS Petru Gherghel a hotărât ca, începând cu 1 martie, prima duminică din Postul Mare, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, să se celebreze în fiecare duminică la ora 12.30, o Liturghie pentru studenții care învață în Iași. Responsabil cu această Liturghie și cu pastorația studenților este pr. Lucian Farcaș, capelan universitar, ajutat de pr. Iosif Iacob.
O nouă parohie
PS Petru Gherghel a hotărât înființarea Parohiei "Sfântul Pius de Pietrelcina" din Valea Lupului, începând cu 1 ianuarie. Paroh a fost numit pr. Alois Hîrja. Suprafața noii parohii o formează întreg teritoriul localității Valea Lupului, la care se arondează credincioșii stabiliți în Lețcani, Rediu, Uricani, Larga Jijia, Bogonos și Movileni. Comunitatea este formată din 42 de familii, totalizând 128 de credincioși. Cu Parohia "Sfântul Pius de Pietrelcina", numărul parohiilor din dieceză se ridică la 135.
Numire
Prin decret episcopal, începând cu 23 februarie, PS Petru Gherghel l-a numit pe pr. Isidor Mârț ca vicedirector al Centrului Misionar Diecezan Iași.
Pe scurt
- 4 februarie: Simpozion internațional "Formarea inimii" pentru responsabilii din grădinițele catolice organizat la Grădinița "Surorile Providenței" Iași
- 7 februarie: Festivalul talanților la Săbăoani, cu participarea a peste 250 de tineri din nouă parohii din zona Roman
- 13-14 februarie: Zile de reculegere pentru tinere la Mănăstirea Surorilor Oblate Asumpționiste din Izvoare, cu tema: "Comunicarea - punte între suflete", meditațiile fiind ținute de pr. Marius Taloș, SJ
- 14 februarie: Curs de formare pentru 150 de tineri din zona Bacău, membri AC, la Casa părinților Salezieni din Bacău
- 14 februarie: Zi de formare pentru 50 de animatori ACC din zonele Iași și Roman în Parohia Roman "Isus, Bunul Păstor"
- 14 februarie: Întâlnirea responsabililor Acțiunii Catolice adulți și a echipei naționale ACRO adulți din Dieceza de Iași la Mărgineni, fiind prezent pr. Iosif Dămătar, asistent spiritual
- 16-19 februarie: Zile de formare pentru frații guardiani cu discutarea proiectului provincial cvadrienal organizate la Curia provincială din Bacău
- 21 februarie: Curs de formare pentru 74 de tineri din AC zona Iași la Mănăstirea "Don Orione" din Iași
- 21 februarie: Curs de formare pentru 49 de responsabili și animatori ACC din zona Bacău la Mărgineni
- 21 februarie: Deschiderea primului club de tenis de masă "Leonardo Murialdo" din Roman, la Oratorul Congregației "Iosefinii lui Murialdo"
- 22 februarie: Adeziunea a 30 de tineri în Familia Kolping la Frumoasa
- 22 februarie: Schimb de experiență la Roman între 100 de tineri din parohiile Roman "Isus, Bunul Păstor" și Săbăoani
- 24 februarie: Deschiderea proiectului "Împreună pentru spiritul civic din județul Iași" de către Fundația "Pro Women" în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas
- 21 martie: Zi de formare pentru sectorul adulți al Acțiunii Catolice la Mărgineni
- 25-28 martie: Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-media Catolici la sediul Caritas din Blaj
- 9 aprilie: Liturghia crismei în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.