Pe urmele misionarilor
În perioada 15 ianuarie - 7 februarie, împreună cu pr. Anton Dancă, am fost prezenți în Ecuador, unde am vizitat locurile de misiune în care activează pr. Bartolomeu Blaj. În aceste zile am căutat să pășim cât mai mult pe urmele misionarilor din Dieceza de Iași, care au fost sau activează aici.
Primii pași ai misionarilor noștri au fost consemnați în luna august a anului 2004, când preoții Bartolomeu Blaj și Petru Răchiteanu au sosit în Vicariatul Daule, Arhidieceza de Guayaquil, pentru o experiență misionară de trei luni. Entuziasmat de căldura Americii de Sud și necesitățile constatate la fața locului, pr. Bartolomeu a decis să rămână aici. După ce a activat nouă luni și două săptămâni în Parohia "Senor de los Milagros" din Daule, la 27 noiembrie 2005 a fost numit paroh al comunității "Sfântul Bartolomeu" din Palestina, care cuprinde orașul cu acest nume și aproximativ 40 de sate din jur, având aproape 16.000 de suflete.
Vizitând numeroase comunități și discutând cu diverși credincioși, am rămas surprinși să constatăm rezultatele muncii pe care pr. Bartolomeu a desfășurat-o în acest canton al Ecuadorului: organizarea activității catehetice în aproape toate cătunele parohiei, vizitarea frecventă a comunităților izolate și celebrarea sfintei Liturghii, binecuvântarea fiecărei familii, înființarea și celebrarea hramului fiecărui sat - cu novene și misiuni speciale, pregătirea copiilor pentru prima Împărtășanie și Mir, catehizarea catehumenilor adulți, promovarea grupurilor organizate de copii, tineri și adulți, înființarea școlii de formare parohială, cu participarea tuturor agenților pastorali, cateheți, misionari laici etc. Pe lângă această activitate susținută, pr. Bartolomeu este implicat într-o amplă și dificilă muncă de ridicare a bisericii parohiale, a casei parohiale, a centrului pastoral și a mai multor capele în satele parohiei. Dată fiind condiția economică a zonei, în parohie se derulează mai multe activități sociale și caritative, la unele dintre ele fiind și noi martori.
Experiența inedită pe care am trăit-o în Ecuador, în zone dificile în ceea ce privește pastorația, ne-a demonstrat încă o dată varietatea culturală și umană a Bisericii, iar misiunea preoților și cateheților din această parte a lumii este specială, așa cum afirmau și părinții conciliari în anul 1963: "E necesar ca Biserica să fie prezentă în aceste grupuri umane prin fiii săi care trăiesc în mijlocul lor sau sunt trimiși acolo. (...) Este de asemenea vrednică de laudă prezența cateheților, bărbați și femei, care, însuflețiți de spirit apostolic, prin eforturile lor deosebite aduc un ajutor de seamă și de neînlocuit pentru răspândirea credinței și a Bisericii". Mai mult de atât, deoarece clerul este insuficient pentru evanghelizarea atâtor mulțimi și pentru exercitarea slujirii pastorale, sarcina cateheților este de cea mai mare importanță, așa cum am văzut și în comunitățile pe care le-am vizitat: vestesc evanghelia, încurajează familiile, educă tinerii și copiii, învață să se roage și să citească Biblia etc.
Palestina, Macul, Mirador, Samanes, Cajape, Coloradal, Limon, San Pablo, Juanita de las Mercedes, Yumes, Relicario, Pijio, El Carmen, Guabito, Los Limos, La Beldaca... sunt doar câteva dintre numele comunităților pe care le-am vizitat în aceste zile. Cu bucurie, dar și durere în suflet, am constatat foamea și setea acestor oameni, atât după hrana spirituală cât și materială necesare trăirii unei vieți creștine cât mai autentice. Cuvintele lui Isus: "Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini", se verifică din plin în această zonă, de aceea lansăm invitația de a ne gândi și noi la aceste comunități și a le susține cu rugăciunea, bunurile noastre materiale și, de ce nu, cu oferirea unor ani ai vieții noastre în slujba acestor semeni ai noștri.
Pr. Alois Moraru