Calea crucii.
Este amintirea drumului parcurs de Isus Cristos din momentul condamnării la moarte până la depunerea sa în mormânt. Începe o nouă istorie sau, mai bine zis, istoria iubirii lui Dumnezeu își descoperă semnificația sa cea mai profundă.
Este acțiunea Duhului Sfânt care, prin cuvântul Sfintei Scripturi și prin lumina interioară a harului, ne face părtași ai acestui eveniment pascal. Calea crucii ne revelează înțelepciunea infinită a lui Dumnezeu - Tatăl, care vrea ca omul, "creat după chipul și asemănarea sa", să fie pe deplin realizat și mântuit.
Este drumul "omului peregrin" din orice timp, care continuă să trăiască, să iubească și să moară în lumina evenimentelor pascale.
Este drumul vieții, format din așteptări și deziluzii, speranțe și suferințe, violențe și păcat, prietenii și singurătate sau abandon.
Este o invitație la ascultarea chemării Sfintei Treimi de a învinge teama cumplită a morții, pentru a ajunge la realizarea aspirației de "a fi în Dumnezeu ca Dumnezeu": eterni și infiniți în iubire.
(Centrul Misionar Diecezan, Calea crucii, 2000)