Lăcomia - relația deformată cu hrana
Dicționarul explicativ al limbii române definește lăcomia ca fiind pofta pe care o are cineva de a mânca și de a bea mult, dorință necumpătată de câștig, aviditate. Sfântul Ioan Crisostomul spune că "lăcomia este o beție mai rea decât beția". Există o diversitate de semnificații personale, sociale și spirituale ale raportului omului cu hrana și cu bunurile materiale.
La nivel personal fiecare om simte că trebuie să-și satisfacă nevoia de hrană pentru a se simți bine, pentru a trăi bine. Este nevoie însă de un echilibru în satisfacerea acestei nevoi, astfel încât mâncarea și băutura să nu devină un scop în sine, un idol pentru stomac, anulând orice altă dimensiune a persoanei. La fel, este nevoie de o atenție în a poseda lucrurile materiale, deoarece setea de a avea tot mai mult se cuibărește foarte ușor în inima omului.
La nivel social o atitudine neadecvată față de mâncare și băutură și față de lucrurile materiale poate duce la comportamente diferite, care depășesc sfera asigurării hranei, cum ar fi: consumismul, mania cumpărăturilor, cultul trupului, "dependența" de produsele de firmă etc. Toate aceste comportamente exagerate vin în contradicție cu situația milioanelor de oameni care nu au minimum de apă și de hrană pentru existență.
La nivel spiritual hrana, mai înainte de a fi un aliment, pune în evidență raportul dintre om și Dumnezeu. Pentru creștin, hrana este "darul lui Dumnezeu" și de aceea i se cere "pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi".
Lăcomia este păcat tocmai pentru că faptul de a se hrăni nu este trăit ca un dar al lui Dumnezeu pentru binele persoanei, ci devine izvor de multe rele, deoarece fie se mănâncă mult, fie se mănâncă puțin, fie se mănâncă rău. Un astfel de mod de viață nu afectează doar sfera fizică a persoanei, ci și cea psihică. Bulimia, anorexia, obezitatea sunt boli psiho-somatice care sunt declanșate de o relaționare greșită cu unele aspecte ale vieții și își găsesc în actul hrănirii o manifestare eronată.
Bineînțeles, aspectul lăcomiei nu se reduce doar la mâncare, ci se referă și la consumul de alcool, tutun sau droguri; toate acestea au numeroase consecințe nefaste asupra persoanei.
Cartea Proverbelor spune că "lăcomia duce la pierderea vieții" (Prov 1,19), în schimb "cel care urăște lăcomia își va lungi zilele" (Prov 28,16). Sfântul Paul afirmă clar că "lăcomia este idolatrie" (Col 3,5).
Se poate lupta împotriva lăcomiei cultivând virtutea cumpătării. Acest lucru presupune autocontrol și dominare de sine, căutând în toate dreapta măsură fără a depăși limita. Ține de cumpătare obișnuința unei alimentații corecte și sănătoase, lucru atât de important pentru copii și tineri. Este la fel de grav a mânca nesănătos (chipsuri, sucuri pline de chimicale) și a nu mânca (diete exagerate pentru a păstra silueta). Nu este greșit să se țină cont de ceea ce place, dacă este și sănătos și în limite rezonabile!
Virtutea recunoștinței față de tot ceea ce primim de la Dumnezeu este cea care ne ajută să ne relaționăm cum se cuvine față de tot ceea ce avem. Hrana este un dar al lui Dumnezeu pentru care trebuie să știm să mulțumim permanent. Ea trebuie să fie ocazie de manifestare a dragostei față de aproapele (a împărți hrana cu cei săraci) și de manifestare a comuniunii (cât de important este ca membrii familiei să mănânce împreună!).
Virtutea dreptății ne reamintește că resursele pământești sunt destinate tuturor oamenilor. De aceea, dacă o parte din oameni exagerează în ceea ce privește consumul, o altă parte va suferi de lipsuri dramatice. Nu este normal ca într-o parte a lumii copiii să sufere de obezitate, iar în altă parte să moară din cauza subnutriției.
Măsura controlată în toate conferă demnitate și echilibru persoanei, o dispune să se îndrepte spre Dumnezeu fără a neglija necesitățile aproapelui. "Norocul aduce o masă bogată, cumpătarea una îndestulătoare", spunea Clement Alexandrinul.
Pr. Felix Roca