Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

José Olallo Valdés

Cardinalul José Saraiva Martins, prefectul emerit al Congregației pentru Cauza Sfinților, a prezidat sâmbătă, 29 noiembrie 2008, în numele papei Benedict al XVI-lea, sfânta Liturghie de beatificare a călugărului José Olallo Valdés, din Ordinul Spitalicesc al Sfântului Ioan al lui Dumnezeu.

José Olallo Valdés s-a născut la 12 februarie 1820 în Havana. A fost abandonat după naștere la Orfelinatul "Sfântul Iosif", unde a primit botezul la 15 martie 1820. La vârsta de 13-14 ani a intrat în Ordinul Spitalicesc al Sfântului Ioan al lui Dumnezeu, în comunitatea din Spitalul "Sfinții Filip și Iacob" din Havana. Ioan al lui Dumnezeu (1494-1550) a înființat la Granada (Spania) o comunitate de laici care să asigure asistența celor bolnavi, declarată ulterior ordin călugăresc de papa Grigore al XIII-lea în anul 1572. Membrii acestui ordin, pe lângă cele trei voturi obișnuite (de castitate, de ascultare și de sărăcie), fac și votul de a sluji în spitale.

În aprilie 1835 José Olallo Valdés a fost transferat în orașul Puerto Príncipe (astăzi Camagüey), la Spitalul "Sfântul Ioan al lui Dumnezeu", unde s-a dedicat pentru restul vieții în slujba bolnavilor, după modelul sfântului Ioan. Era atât de devotat slujirii pe care o îndeplinea, încât în 54 de ani a lipsit de la spital o singură noapte. A început ca ajutor de infirmier, la 25 de ani a devenit infirmier șef, iar în anul 1856 superior al comunității.

S-a confruntat cu mari dificultăți, mai ales în perioada când guvernul liberal spaniol a suprimat ordinele călugărești și a confiscat proprietățile bisericești. Și-a trăit viața doar în slujba bolnavilor, întotdeauna fidel lui Dumnezeu, conștiinței, vocației și carismei sale, umil și ascultător față de toți, respectând, slujind și iubind chiar și pe cei nerecunoscători și pe dușmani.

În perioada grea a războiului (1868 -1878), s-a arătat curajos în păstrarea spitalului său, întotdeauna prudent, muncind în favoarea tuturor, dar în special pentru cei mai bolnavi și săraci, pentru bătrâni și copii, fără să facă deosebire de rasă sau religie. A mijlocit pe lângă autorități pentru locuitorii din Camagüey și, fără a se lăsa intimidat de amenințările și interdicțiile militarilor, a reușit să evite masacrarea civililor.

S-a distins întotdeauna prin bunătatea sa și a fost amintit de toți cu apelativul de "apostol al carității" sau "părinte al săracilor", care sintetizează foarte bine altruismul venerabilului Olallo.

Umilința sa se evidențiază și prin refuzul de a primi preoția, deși a fost solicitat de arhiepiscopul său, deoarece vocația sa era de a sluji cu totul pe cei săraci și suferinzi. A practicat însă cu fidelitate deplină voturile de castitate, ascultare, sărăcie și slujire în spitale.

Moartea sa, survenită la 7 martie 1889, a fost reținută ca "moartea unui om drept", a unui sfânt. A murit în umila sa cameră de spital, dar a rămas viu în inimile oamenilor, care vorbeau cu deosebit respect despre "padre Olallo". În anul 1901, autoritățile locale au numit o stradă și o piață după fratele Olallo. Strada încă îi poartă numele. La 27 noiembrie 1999, Ordinul Spitalicesc al Sfântului Ioan al lui Dumnezeu a fondat un azil de bătrâni și l-a încredințat ocrotirii spirituale a aceluiași frate.

Vorbind despre opera lui José Olallo în mijlocul cubanezilor, cardinalul José Saraiva Martins a spus: "A lăsat un mare entuziasm printre cubanezi, care văd în el figura unui tată, iar moștenirea pe care a lăsat-o este tocmai acest entuziasm de a trăi propria credință și de a nu se descuraja niciodată, nici măcar în mijlocul necazurilor, pentru că fratele Olallo a avut multe dificultăți, dar le-a depășit întotdeauna gândindu-se la Cristos, slujitorul săracilor".

Florin Jitaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat