ÎNOMC 2009
Birourile de presă catolice
Cea de-a IX-a Întâlnire Națională a Operatorilor din Media Catolice (ÎNOMC) cu tema "Metodologia planificării strategice a activităților birourilor de presă catolice" a avut loc în perioada 26-28 martie, la Blaj, în sediul Caritas. Au participat operatori media (presă scrisă, birouri de presă, audio-vizual și internet) din diecezele sau eparhiile de Iași, Alba-Iulia, București, Alba-Iulia și Făgăraș, Oradea Mare, Maramureș, Lugoj. Din Dieceza de Iași au participat pr. Cornel Cadar și pr. Iosif Dorcu.
Tema prezentată de pr. Adin Pop a vizat dezvoltarea și consolidarea capacităților de manageriere a activităților și proiectelor birourilor de presă catolice. A fost pus accentul pe planificarea strategică, astfel ca legătura între lumea media și biserică să fie mai bună.
ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, a transmis un gând printr-un mesaj video: "Vă adresez câteva cuvinte vouă, celor care v-ați adunat să discutați câteva probleme arzătoare din media". A vorbit despre concluziile întâlnirii de la Roma (9-10 martie) la care a participat. Educația media, responsabilitatea și evanghelizarea au stat în centrul Seminarului episcopilor responsabili pentru comunicațiile sociale în cadrul Conferințelor Episcopilor din toată lumea. A făcut referire la pregătirea unui document din partea Bisericii legat de educația media și responsabilitate. A propus să se analizeze posibilitatea unui schimb mai mare de informații între dieceze și, ca reacție la ce se întâmplă în jurul nostru, a cerut să se ia în discuție posibilitatea de a răspunde la provocări, întrebări și nedumeriri cu privire la atitudinea Bisericii, pentru "a da cont despre speranța noastră".
Vineri, 28 martie, PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj, a venit pentru a transmite salutul și binecuvântarea PF Lucian Mureșan. A accentuat importanța comunicării în interior și în afară. "Cheia succesului, a spus Preasfințitul, stă în puterea de a propune și convinge. E nevoie de o insistență mai mare, pentru că mereu avem de-a face cu umanul cu capacitățile proprii, e nevoie de a lărgi aceste limite".
Participanții au făcut un schimb de experiențe, au vorbit despre realizările în comunicare și despre dificultățile pe care le întâmpină. Au făcut propuneri pentru îmbunătățirea comunicării din și dintre dieceze mai întâi la nivelul birourilor de presă. Au accentuat din nou necesitatea ca în fiecare eparhie și dieceză să existe și să funcționeze Comisia Mass-Media, cu responsabili (persoane consacrate și laici) pentru fiecare sector: birou de presă, presă scrisă, internet și audio-vizual.