O vizită de neuitat
Ioan Paul al II-lea a vizitat trei zile România. A fost cea de-a 86-a călătorie apostolică în afara Italiei în cei 20 de ani de pontificat. "Dumnezeu mi-a dat bucuria să văd chipurile voastre și să mă rog cu voi", a spus Sfântul Părinte. Papa a apreciat istoria de suferință a românilor, precum și valorile prezente în Biserica Ortodoxă; a adus un omagiu Bisericii Greco-Catolice și i-a încurajat pe toți catolicii; i-a chemat pe români la a deschide inima pentru Cristos Mântuitorul și la a redescoperi puterea care i-a animat pe martiri ca să-și dea viața pentru Cristos. Vizita a dorit să contribuie la cicatrizarea rănilor produse în relațiile dintre Biserici în timpul celor 50 de ani care s-au scurs și să deschidă un anotimp de colaborare reciprocă plină de încredere. Din Dieceza de Iași l-au văzut pe Sfântul Părinte la București aproape 40.000 de credincioși.
La aeroport
Avionul a aterizat în jurul orei 12.00, în ziua de 7 mai 1999. Suveranul pontif a fost întâmpinat la scara avionului de nunțiul apostolic, ES Jean-Claude Périsset, de președintele României, Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist, de ÎPS Lucian Mureșan, președintele Conferinței Episcopilor din România și de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București. Sfântul Părinte a fost întâmpinat de câțiva copii cu pâine și sare și i-au fost dăruite flori. A sărutat apoi pământul românesc adus într-un vas de lut. Garda de onoare a prezentat onorul, iar fanfara militară a cântat imnurile de stat ale Vaticanului și României. "Românie, țară-punte între Orient și Occident, în pragul unui nou mileniu, întemeiază-ți viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei", a spus Sfântul Părinte.
La Palatul Cotroceni
Seara, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, președintele Emil Constantinescu, după ce a purtat un dialog amical cu Sfântul Părinte, i-a dăruit un tablou de familie. A urmat întâlnirea cu autoritățile civile și politice, cu reprezentanți ai comunităților religioase și cu corpul diplomatic acreditat la București. "Gândul meu se îndreaptă spre cei care trec prin încercări, în special cei ce sunt greu loviți de criza economică și cei care se află în situații de sărăcie sau de boală, precum și familiile care cu greu reușesc să facă față necesităților... Fiecare este responsabil de frații săi și de viitorul țării", a spus papa. Suveranului pontif i-a fost prezentată apoi expoziția "Creștinismul pe teritoriul României - primul mileniu". Președintele țării i-a prezentat papei catalogul expoziției.
În capela nunțiaturii
Sâmbătă, 8 mai, înainte de începerea programului public, Sfântul Părinte a celebrat o Liturghie în capela Nunțiaturii Apostolice. Printre cei prezenți, s-au aflat și câteva surori din Congregația "Doamnele Engleze" (Institutul "Sfânta Maria") care, prin tradiție, au slujit la Nunțiatura Apostolică. Între acestea, sora Clara și sora Tarsila, care au fost inculpate, în anul 1950, în procesul "Spionii Vaticanului".
La Cimitirul Bellu
Dimineață, papa s-a rugat în fața capelei "Sfânta Ana" din Cimitirul Bellu-Catolic unde erau așezate imaginile celor șapte episcopi arestați în anul 1948. După ce a cântat Salve Regina și De profundis, papa a parcurs aleile cimitirului pentru a prelungi rugăciunea și la mormintele cardinalului Iuliu Hossu (1885-1970) și episcopului Vasile Aftenie (1899-1950). În drum spre catedrala "Sfântul Iosif", suveranul pontif s-a oprit la Cimitirul "Eroii Revoluției".
La Liturghia greco-catolică
La celebrarea sfintei Liturghii greco-catolice în catedrala "Sfântul Iosif" din București au fost 900 de preoți și 1.500 de invitați. A fost prezentă și o delegație a Bisericii Ortodoxe Române din care au făcut parte: ÎPS Daniel al Moldovei și Bucovinei și PS Timotei Seviciu al Aradului. Au participat episcopi greco-catolici din Ucraina și Bulgaria. Printre darurile oferite în timpul sfintei Liturghii: două sfeșnice și o vază de sticlă de Sibiu, o cruce de lemn maramureșană, covoare țesute în casă și un butoiaș de lemn, tot din Maramureș, un coș cu ouă încondeiate, din partea greco-catolicilor ucraineni, o icoană-triptic cu Maica Domnului. Cardinalul Alexandru Todea (căruia regimul comunist i-a impus 16 ani de temniță și 27 de ani de domiciliu obligatoriu), aflat într-un scaun cu rotile, a fost adus special la această Liturghie. "Iubiți frați, lanțurile voastre, lanțurile enoriașilor voștri constituie gloria, mândria Bisericii: adevărul v-a făcut liberi! Au încercat să vă reducă la tăcere libertatea, să o sufoce, dar nu au reușit", a spus papa în cadrul omiliei.
La Liturghia ortodoxă
Duminică, 9 mai, PF Teoctist, patriarhul BOR, a prezidat Liturghia ortodoxă din Piața Unirii, în prezența suveranului pontif. Au fost de față, pe lângă membri ai Sfântului Sinod și membrii delegației papale, episcopatul catolic de ambele rituri din România, personalități ale vieții publice din România și membri ai corpului diplomatic acreditat la București. Sanctitatea sa a primit în dar un potir de aur lucrat în atelierele Patriarhiei Române, precum și o icoană a sfântului apostol Andrei. "Să izbucnească din Biserica Ortodoxă Română și din cea Catolică o singură cântare de preamărire a numelui Domnului! Să formeze o simfonie de glasuri exprimând frățietatea cordială a raporturilor reciproce și implorând comuniunea deplină a tuturor credincioșilor", a spus papa în discursul de după celebrarea sfintei Liturghii ortodoxe.
La Liturghia catolică
După-amiază, o mulțime de circa 500.000 creștini - cifră anunțată de Televiziunea Română - s-a adunat pentru a participa la Liturghia celebrată de Sfântul Părinte în Parcul Izvor. La sfânta Liturghie au concelebrat 700 de preoți. Au participat peste 60 de episcopi și cardinali. Printre darurile oferite: tablouri (fericitul Ieremia Valahul, Maica Domnului de la Cacica), harta României cu zonele romano-catolice și greco-catolice, mozaic cu sfântul Nicolae, mozaic cu Ștefan cel Mare, icoană a Maicii Domnului, o carte cuprinzând Calea sfintei cruci scrisă de Sfântul Părinte (versuri și imagini), un medalion cu imaginea papei și a momentului jubiliar. "Mult iubiți catolici din România..., nu vă fie teamă: deschideți larg porțile inimii voastre Mântuitorului Cristos! El vă iubește și vă este aproape; el vă cheamă la un reînnoit angajament de evanghelizare", a spus Sfântul Părinte la omilie.
* * *
L-am văzut pe papa!
La sfârșitul vizitei, românii și-au împărtășit impresiile în urma întâlnirii cu papa.
- "Am avut fericirea să-l văd la jumătate de metru la Patriarhie. M-a impresionat mult aerul de sărbătoare și de bucurie care a plutit peste noi" (un tânăr ortodox)
- "Papa e întruchiparea bunătății și a înțelegerii. Îmi pare foarte bine că am reușit să ajung la București" (o catolică din Gherăești)
- "Extraordinarul în această vizită eu l-am văzut în faptul că un eveniment religios a întrecut dimensiunea unui eveniment politic prin spațiul acordat în mass-media și prin modul lui de a fi perceput de oameni" (un redactor de televiziune)
- "Eram aproape de dânsul la doi metri, i-am văzut fața, m-a impresionat zâmbetul și blândețea. Erau o forță" (o tânără)
- "Mi-a plăcut cel mai mult și m-a impresionat că Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor și ne-a încredințat nouă misiunea de a construi și de a intra altfel în noul mileniu" (o tânără din jud. Bacău)
- "Parohul mi-a dat bani și mi-a spus că nu se poate, trebuie să merg să-l văd și să-l aud. El însuși s-a convertit urmărindu-i și citindu-i discursurile. Prin el l-a găsit pe Cristos" (un tânăr care studiază în Franța)
- "Eu sunt greco-catolică din Sălaj, maică. Am venit să-l văd pe papa. Eram moartă de bolnavă, dar tot am venit" (o femeie din Sălaj)
(După Lumina creștinului, iunie 1999 și Almanahul "Presa Bună" 2000)