Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul neamurilor (IX)

"Fără Duhul Sfânt, nimeni nu poate spune: Isus este Domnul!" (1Cor 12,3b).

Cucerit cu totul pe drumul Damascului, așa cum citim în Faptele Apostolilor, capitolul 9, și rânduit apostol de însuși Isus Cristos care îi încredințează evanghelia prin revelație personală (Gal 1,12), sfântul Paul își va împlini misiunea cu toată ființa.

Vasta și îndelungata sa activitate misionară s-a concretizat în întemeierea de comunități creștine pe care le vizita personal sau le adresa scrisori pentru revigorarea vieții spirituale.

Una dintre comunități, cea din Corint, întemeiată de apostol în anul 51, l-a preocupat și din cauza unor neînțelegeri și dezordini deosebite, ivite între creștinii de aici.

Corespondența între apostol și corinteni a fost bogată. Ne-au rămas cele două scrisori, însumând 46 de pagini (prima 28 p., iar a doua 18 p., în ediția "Sapientia", 2002).

În capitolele 12, 13 și 14 din prima scrisoare, sfântul Paul reține atenția "fraților" asupra carismelor, a trupului mistic, a iubirii creștine, carisma prin excelență, căreia îi și face elogiul în capitolul 13,1-13, și asupra profeției.

Apostolul vrea ca "frații" (creștinii), să înțeleagă bine că darurile spirituale (carismele), sunt opera Duhului Sfânt, prin care mărturisim că Isus este Domnul.

Într-un fel sau altul, fiecăruia îi este dată manifestarea Duhului, spre binele tuturor, fie că-i vorba de înțelepciune, de credință, de darul vindecărilor ori al minunilor, al profeției, al vorbirilor în diferite limbi etc.

Unitatea tuturor, pentru care însuși dumnezeiescul Mântuitor s-a rugat Tatălui: "ca toți să fie una" (In 17), sfântul Paul o ilustrează magistral în 1Cor 12,12-30: "Voi sunteți trupul tainic al lui Cristos și mădulare fiecare în parte".

Ultimele cuvinte ale capitolului 14, versetul 40, indică foarte clar cum trebuie să fie făcută comunicarea darurilor spirituale: "Toate să se facă în mod cuviincios și în ordine", ceea ce înseamnă cu multă smerenie (fiind primite de la Dumnezeu), cu multă recunoștință (pentru orice dar se cuvine a mulțumi lui Dumnezeu) și respect față de semenii cu care împărtășim tot ceea ce primim, în mod reciproc.

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat