

Fratele Ieremia, un Abraham al zilelor noastre
În prima carte a Bibliei, Geneza, găsim în capitolul 12, versetul 1, următoarele: "Și a zis Domnul către Abraham: "Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău și vino în țara pe care ți-o voi arăta eu"".
Despre Abraham vorbește mult și sfântul Paul, spunând că în el vede modelul însuși al credinței: important nu e atât să vrem a fi drepți înaintea lui Dumnezeu prin ceea ce facem, prin lucrările noastre, ci să ne oferim lui cu încredere. Autorul Scrisorii către Evrei ne cheamă să pornim pe urmele lui Abraham, fără a căuta să cunoaștem dinainte drumul.
Astăzi oamenii caută și primesc în viața lor doar lucrurile care sunt vizibile și reale, lucrurile imediate, însă la această boală vine fratele Ieremia cu medicamentul potrivit. El, care toată viața a fost un mare îngrijitor al celor suferinzi, ne spune că totul în viață se bazează pe o încredere și credință nestrămutată în Dumnezeu, uneori în contradicție cu mentalitatea acestei lumi.
Cunoscând viața patriarhului Abraham, care a fost chemat din țara sa și trimis într-o țară necunoscută, pe un drum încă necunoscut de el, putem face o paralelă cu fratele Ieremia, care, chemat fiind și el de Domnul la viața de mănăstire, pornește la drum fără să știe nici încotro merge, nici care este punctul de sosire.
Deși în inima lui nutrește un dor sfânt de a fi cât mai conform cu Cristos și evanghelia sa, face tot posibilul de a nu merge în iad și înfruntă pentru o perioadă de timp diferite peripeții, în drumul său către "laboratorul de sfinți", care era mănăstirea.
Ca un adevărat creștin ferm și hotărât în idealul său, el nu va ceda niciodată, ci va fi un luptător viteaz și un mare căutător de Dumnezeu. De aceea el ne poate spune multe prin viața și prin exemplul trăirii sale de credință.
Nu în ultimul rând, fericitul Ieremia este un minunat exemplu de călător care dorește să ajungă în altă țară, însă cu o motivație mult mai profundă și mai spirituală decât a multor călători din zilele noastre.
Credința acestui frate este un model grăitor și totodată dă curaj și speranța că toți putem fi oameni sfinți, nu numai italienii, așa cum credea mama fratelui Ieremia.
Deși este adevărat că omul sfințește locul, în cazul fratelui Ieremia a fost important și locul, motiv pentru care a făcut un drum anevoios spre locul în care s-a sfințit. Curajul și setea după desăvârșire a acestui frate poate fi călăuză și model pe drumul credinței.
Acest frate a ajuns la o credință adultă după mult efort și trudă. Aici trebuie să ajungă fiecare creștin, trecând de la un drum al "credinței trăite din obișnuință, la o credință care să fie o alegere personală, luminată, convinsă, mărturisitoare".
Fratele Ieremia invită pe drumul credinței, la o trăire autentică a creștinismului care să derive dintr-o alegere personală și matură a credinței.
Fr. Eugen Murariu
* * *
"Adresându-vă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că ați cerut să fie așezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi ați descoperit mesajul său și v-ați unit în jurul persoanei lui, care sintetizează și exprimă tradiția voastră creștină împreună cu aspirațiile voastre. În istoria poporului vostru de două mii de ani, așa de bogată în atâtea valori de credință, Ieremia Valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor catolice. El care în viața sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală și cea adoptivă, să contribuie acum, când e proclamat fericit, la promovarea păcii între națiuni și la unitatea creștinilor, arătând cu exemplul său drumul principal, adică: dragostea activă dintre frați!".
Ioan Paul al II-lea, 30 octombrie 1983, în ziua beatificării fericitului Ieremia