Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Astăzi e altceva!

Sunt o mamă care, în tinerețe, am făcut parte dintr-un grup organizat din parohie. Am învățat la acea vreme multe lucruri noi și interesante, am legat prietenii noi, acolo m-am împrietenit și cu viitorul soț și pot să spun că împreună cu acel grup am putut să vedem adevărata realitate a vieții multor oameni. Desele acte de binefacere pe care le organizam mai ales în timpul Adventului și al Postului Mare m-au determinat să leg prietenii pe care și acum le mențin. Sunt bătrânii la care încă mai merg cu drag, care se bucură chiar și de o simplă prezență, ca să nu mai spun de un mic ajutor în privința unei găleți cu apă sau a unui braț de lemne.

În grup am învățat ce înseamnă respectul față de sine și față de alții, față de viața proprie, dar și de a altora, a celor care, poate fără voia lor, trec prin atâtea încercări. Acolo am învățat ce înseamnă cu adevărat iubirea.

Acum, eu însămi am copii. Și ca fostă membră a unui grup parohial, formată la școala și în umbra Bisericii, încerc să pun în practică teoria învățată atunci prin intermediul a zeci și zeci de cateheze, propuse de preoții care ne-au însoțit la acea vreme.

Astăzi însă e altfel! E altfel! Nu mai e ca atunci! Mă întreb deseori, dacă nu cumva eu sunt cea care nu vrea să se schimbe după vremurile de astăzi sau vremurile de astăzi au luat-o atât de tare înainte încât, alături de soțul meu, nu mai putem ține pasul cu ele. E altceva! Astăzi e altceva!

Au apărut între timp telefoanele mobile. Computerele și ceea ce ține de ele au luat o amploare nebănuită. Televiziunea s-a dezvoltat atât de mult încât parcă te simți obligat să accepți tot ceea ce ți se propune. Chiar și produsele alimentare și nealimentare se găsesc într-o gamă atât de variată încât îți este greu să alegi. Și mai este și mania "E-urilor", ceva ce acum câțiva ani nu era!

O dată cu aceste schimbări rapide s-au schimbat și oamenii. Unii au luat-o prea înainte din punct de vedere al traiului zilnic, iar alții sunt prea în urmă. Bine însă poți să faci oricând! Este singurul care nu s-a schimbat, ba, mai mult, s-a diversificat!

Noutatea zilelor noastre este că greu mai face cineva un bine. S-a materializat atât de mult viața de zi cu zi încât, ca să ți se facă un bine, trebuie să-l răsplătești imediat. Am experimentat aceasta alături de copiii mei! Cu greu îi determinam să mă ajute la micile treburi ale casei! Trebuia să le promit multe, din care să pun în practică măcar câteva, altfel...

Cât privește violența, împreună cu soțul ne-am hotărât să nu ne batem copiii, ci să-i ajutăm să facă totul din convingere. Am încercat mereu să-i determinăm să facă totul din iubire față de noi și nu de frica noastră, considerând că frica formează oameni duplicitari, în timp ce iubirea îi formează sinceri.

Copiii însă sunt copii! Influențați de colegii de joacă și de școală, au început să aibă un alt comportament decât cel pe care încercam noi să li-l formăm. Astfel ne-am trezit cu diverse surprize, care porneau de la mici năzbâtii până la notele mici de la școală și un număr mare de absențe. În acest caz, era imperios necesar să ne schimbăm stilul de a-i educa.

Secretul? Din nou grupul din parohie! În colaborare cu preotul care se ocupa de adolescenți și tineri, am convenit să-i solicite la diverse activități caritative. Astfel, în Postul Mare din anul trecut fiul meu, alături de alți adolescenți, au vizitat mai mulți bătrâni și câteva familii nevoiașe.

Ceea ce a văzut l-a impresionat atât de mult încât și-a spus: "Ce bine e la noi acasă!" Și-a dat seama câtă lume trăiește altfel: în lipsuri, în mizerie, fără o educație elementară, departe de Dumnezeu și de oameni, în egoism, în beții și injurii.

Acum, el este cel care coordonează grupul de tineri, iar eu nu pot decât să fiu mândră. Și vreau să spun că o face bine! (Eugenia)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat