Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un film care lasă un gust amar

UMAFILMFEST este un Festival Internațional de Film despre Drepturile Copilului. În perioada 14-19 noiembrie 2007 la București a avut loc cea de-a doua ediție a festivalului cu titlul "Privind copiii". Au fost prezentate documentare șocante și filme de ficțiune despre copii.

Într-una dintre seri a fost vizionat și filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" al lui Cristian Mungiu. Filmul a primit numeroase premii, inclusiv premiul Palme d`Or la Festivalul de la Cannes.

Este vorba de povestea unei studente care vrea să facă un avort clandestin în România, în perioada comunistă. Aceasta împreună cu o prietenă aranjează cu un personaj necunoscut rezolvarea problemei, în secret, într-o cameră de hotel. Se stă mereu sub teama pușcăriei. Cele două prietene se lasă violate numai ca studenta însărcinată să scape. Copilul din sânul studentei este tratat ca un obiect care încurcă, trebuie scăpat de el cu orice preț. Atmosfera, chiar și în discuțiile ce au loc între diferitele personaje, este împotriva vieții și a familiei. Copilul ucis este arătat pe pardoseala unei băi de hotel, iar aruncarea lui la tomberon aduce adevărata eliberare. În final ritmul vieții este reluat și revine la normal, probabil până la o următoare sarcină.

Dincolo de laudele și aprecierile aduse, reacțiile nu au întârziat să apară.

A fost mai întâi comentariul din partea Vaticanului în L'Osservatore romano. În ediția din 25 august 2007 se notează: "De vreme ce recurgerea excesivă la scene de sex a epuizat potențialul de atragere (a publicului), demnitatea spectatorului primește o nouă lovitură sub centură, cu acest film recompensat cu Palme d`Or: un semnal dramatic al întoarcerii la barbarismul, individual sau colectiv, al conștiințelor noastre".

Reacții au apărut în Franța și în Italia unde au protestat numeroase instituții. Ministrul Educației Naționale din Franța, Xavier Darcos, nu a fost de acord ca filmul să fie difuzat în rețeaua școlară.

În România, Provita Media București subliniază că "trupul atacat chimic al unui copil nenăscut, înfățișat ca un caz secundar, mai mult, ca un reziduu sanitar, deschide un drum către o lume infinit mai neagră decât cea a lumii comuniste zugrăvită de autorii filmului".

La fel ca mulți alții, participanții la festivalul de la București au fost de acord că e important să ne gândim la mesajul filmului și la soluțiile pe care le ia în calcul.

Conform filmului, nu constituie o problemă dacă se trăiește fără nici un reper moral, nu ridică nici un semn de întrebare compromisul sau viața imorală. Acestea sunt normale. Anormal este încurcătura cu sarcina și faptul că nu se poate scăpa de ea în mod liber. Ni se sugerează de la un capăt la altul că este încălcat dreptul femeii de a fi stăpână pe propriul ei trup și de a elimina sarcina nedorită. Sistemul comunist, se arată în film, interzicea avortul și nu oferea libertate; singura cale de ieșire din această lipsă de libertate este avortul clandestin.

Ce dă totuși demnitate existenței umane? Fără îndoială, revenirea la valorile tradiționale: respectarea vieții umane în fiecare etapă a existenței, iubirea vieții, familia, castitatea prematrimonială.

"Am afirmat deseori, spunea odinioară Maica Tereza de Calcutta, și sunt sigură de aceasta: cel mai mare distrugător al păcii în lumea de azi e avortul. Dacă o mamă își poate ucide propriul fiu ce ar putea să ne oprească, pe tine și pe mine, să nu ne ucidem reciproc?". Tot ea oferea și soluția: "Nu ucideți copilașii! Vreau să propun alternativa adopțiunii în locul avortului. Le rog pe toate mamele din lume: Dacă nu doriți un copil, dați-mi-l mie... Eu doresc copilul vostru! Așa am adoptat peste 3.000 de copii în Calcutta".

Participanții la festivalul de la București după vizionarea filmului au rămas cu un gust amar. Ca și în cazul piesei de teatru "Evangheliștii" de Alina Mungiu-Pippidi de acum câțiva ani și acum, în cazul filmului, întrebarea care s-a ridicat a fost legată de criteriile de premiere.

În mod sigur sunt mulți care premiază ceea ce le aparține, scot în evidență și rămân extaziați în fața scrierilor și a filmelor în care se recunosc și se regăsesc. (C.C.)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat