Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 LUMINA CREŞTINULUI 
- Actualitatea -

Martori ai credinţei

Comentând rugăciunea lui Isus din Grădina Măslinilor, sfântul Augustin subliniază: "În timp ce se ruga, din tot trupul său ieşeau picături de sânge, aşa cum găsim în Evanghelie (...). Ce înseamnă această revărsare de sânge dacă nu pătimirea pe care Biserica întreagă continuă s-o îndure în martirii săi?".

Cei care sunt ucişi dând mărturie despre credinţa lor nu au fost doar în primele secole. Statisticile spun că în secolul trecut persecuţiile religioase au fost mai aprige ca în primele secole, iar numărul celor care au fost ucişi pentru credinţa lor l-a depăşit de mult timp pe acela al martirilor din primele veacuri.

În fiecare an, Agenţia Fides a Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor de la Vatican oferă un raport cu privire la cei care au fost ucişi în timp ce îşi îndeplineau lucrarea misionară. În anul 2007, 21 de slujitori ai Bisericii Catolice şi-au pierdut viaţa pe câmpul de misiune. Raportul include preoţi, călugări şi seminarişti şi nu-i are în vedere pe credincioşi. Pentru comparaţie, raportul arată că în anul 2006 au fost ucise 24 de persoane, iar în anul 2005 cu o persoană mai mult.

Şi-au pierdut viaţa în mod violent, mărturisind astfel credinţa lor, 15 preoţi, trei diaconi, un călugăr, o călugăriţă şi un seminarist. În Asia au murit opt misionari: patru preoţi, trei diaconi şi un seminarist (patru în Irak, trei în Filipine şi unul în Sri Lanka). În America Latină au fost şapte morţi: şase preoţi şi un călugăr (trei în Mexic, doi în Columbia, unul în Brazilia şi unul în Guatemala). Patru au murit în Africa (doi în Africa de Sud, unul în Kenya şi unul în Rwanda). Doi preoţi au fost ucişi în casele lor în Spania.

Împrejurările morţii câtorva dintre cei care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de misiune sunt redate în cele ce urmează.

Tocmai celebraseră Liturghia duminicală. Era 3 iunie 2007. La ieşirea din biserica "Sfântul Duh" din Mosul (Irak) au fost împuşcaţi parohul pr. Raghiid Ganni şi trei diaconi: Basman Yousef Daoud, Ghasan Bidawid şi Wahid Hanna.

Sora Anne Thole, născută în Elveţia, a murit la Santa Maria Ratschitz (Africa de Sud). Era 1 aprilie, Duminica Floriilor. A murit în timp ce încerca să salveze câţiva bolnavi de Sida dintr-un incendiu care distrugea clădirea în care aceştia erau adăpostiţi. Infirmierii au reuşit să salveze cinci dintre cei opt bolnavi. Sora s-a întors după alţi trei, însă tavanul s-a prăbuşit ucigând-i pe ea şi pe cei trei bolnavi. Avea 35 de ani şi lucra în acel spital de doi ani.

Părintele Mario Bianco era italian. A murit la Manizales (Columbia) la 15 februarie 2007 în urma unei agresiuni. La 4 februarie 2007 fusese legat şi maltratat în locuinţa în care stătea. A murit la spital. Avea 90 de ani.

Ştrangulat, după ce fusese torturat, pr. Ricardo Junious, originar din SUA, a fost găsit la 29 iunie 2007 în sediul unei parohii din Ciudad de Mexico legat la mâini şi la picioare: luptase împotriva traficului cu droguri şi vânzării de alcool minorilor. Avea 70 de ani.

În ziua de 26 septembrie 2007, pr. Nicholaspillai Packiyarajith, coordonatorul Asociaţiei Jesuit Refugee Service, a fost ucis de o bombă plasată pe drumul pe care îl parcurgea pentru a-i asista pe refugiaţii şi orfanii din Vidathalvu (Sri Lanka).

Pr. Fransiskus Madhu, 30 de ani, originar din Indonezia, a fost ucis în ziua de 1 aprilie 2007, în Filipine, în timp ce mergea spre capela din satul unde era paroh pentru a celebra sfânta Liturghie de seară. Câţiva oameni s-au apropiat de el şi au deschis focul. A murit în drum spre spital.

Fără îndoială, subliniază raportul, fiecare dintre cele 21 de persoane care au murit anul trecut, slujindu-l pe Domnul, a luat o decizie radicală: "să mărturisească iubirea lui Dumnezeu, adesea în situaţii de violenţă, degradare, sărăcie materială, totală lipsă de respect faţă de demnitatea şi drepturile persoanei".

Pr. Cornel Cadar



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat