Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Arnold Janssen: Un centenar și trei congregații

Sfântul Arnold Janssen, de la moartea căruia se împlinesc aproape 100 de ani, a fost un îndrăgostit de misiune, care a întemeiat trei congregații misionare. Două dintre acestea activează și în România, în Dieceza de Iași: Societatea Cuvântului Divin (Misionarii Verbiți) și Slujitoarele Duhului Sfânt.

A. Janssen s-a născut la 5 noiembrie 1837 la Goch, un orășel din Germania. A fost al doilea dintre cei cinci frați și a deprins de la tatăl său o adâncă viață religioasă. În ziua de 15 august 1861 a fost sfințit preot, în Dieceza de Münster. Alături de munca pastorală i s-a încredințat și predarea matematicii și a științelor naturii la o școală din Bocholt, Germania. A fost numit ulterior director diecezan al Apostolatului Rugăciunii.

Puțin câte puțin a crescut în el grija față de misiuni și a decis să contribuie la creșterea conștiinței misionare în Biserica de limbă germană. A renunțat în anul 1873 la activitatea didactică și a întemeiat revista "Micul mesager al inimii lui Isus", în care oferea știri despre misiuni și-i întărea pe catolici în colaborarea lor cu misionarii.

Gândul de a întemeia o congregație misionară a venit ceva mai târziu. Cu sprijinul mai multor episcopi, Arnold a început să strângă fonduri și să caute un loc pentru întemeiere. Situația politică din Germania, nu tocmai prietenoasă față de Biserica Catolică, l-a determinat să cumpere o casă la Steyl, în Olanda, aproape de granița cu Germania. Casa a fost inaugurată la 8 septembrie 1875, și această zi a rămas ca dată a întemeierii Societății Cuvântului Divin. La 2 martie 1879 au plecat primii doi misionari în China. Unul dintre ei a fost Iosif Freinademetz, născut în nordul Italiei, un om cu totul deosebit, care a fost canonizat împreună cu Arnold Janssen în anul 2003, la 5 octombrie.

Conștient de importanța publicațiilor în munca misionară, Arnold a deschis o tipografie proprie. Mulți laici aveau să-și dedice timpul și eforturile pentru animarea misionară în țările de limbă germană, distribuind revistele publicate la Steyl.

Unii dintre voluntari ar fi dorit să-și ofere viața în serviciul misiunii, dar nu ca preoți, ci printr-o meserie specifică, rămânând laici și depunând voturi. Au fost acceptați ca frați misionari. Noua congregație s-a dezvoltat astfel ca o comunitate de preoți și frați. Dându-le fraților o bună formare profesională, Arnold a pus bazele unui nou model de frate misionar.

În anul 1885, la primul capitul general, comunitatea s-a constituit oficial sub numele de Societatea Cuvântului Divin, cu misiunea de a anunța evanghelia în special printre necreștini.

Tot în acei primi ani, un grup de femei și-a exprimat dorința de a sluji în misiuni, ducând o viață de călugărițe. Insistența și curajul lor l-au determinat pe Arnold să întemeieze, la 8 decembrie 1889, Congregația "Slujitoarele Duhului Sfânt". În anul 1895 au plecat spre Argentina primele surori misionare. Primele surori au ajuns în România în anul 1991.

În anul 1896, pr. Arnold a întemeiat și o congregație de clauzură, numită Slujitoarele Duhului Sfânt de Adorație Perpetuă. Slujirea lor este aceea de a se ruga zi și noapte pentru misiuni.

Arnold a murit la 15 ianuarie 1909. Este comemorat de Biserică la 15 ianuarie.

Opera sa avea să fie binecuvântată de Domnul: astăzi mai mult de 6.000 de misionari verbiți lucrează în 63 de țări. Surorile Misionare "Slujitoarele Duhului Sfânt" sunt aproape 4.000, iar Slujitoarele Duhului Sfânt de Adorație Perpetuă sunt circa 400.

Pr. Corneliu Berea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat