Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Spe salvi, un document despre speranță

"Spe salvi" ("Mântuiți în speranță") așa se intitulează cea de-a doua enciclică a papei Benedict al XVI-lea dată publicității în ziua de 30 noiembrie 2007. Recent, enciclica a apărut și în limba română la Editura "Presa Bună".

Conform tradiției, titlul preia primele cuvinte ale documentului: "Spe slavi facti sumus" ("În speranță am fost mântuiți"), cuvinte din Scrisoarea sfântului Paul către Romani (8,24).

După doi ani de la enciclica despre dragoste ("Deus caritas est"), noua enciclică "Spe salvi" - cu o introducere și opt capitole - vorbește despre speranță. Găsim în document reflecții despre raportul dintre speranță și credință, despre evoluția mentalității moderne cu privire la speranță și pagini despre mari martori ai speranței.

De ce este nevoie de speranță? Papa explică în introducerea enciclicei: avem nevoie de speranță pentru a putea înfrunta prezentul cu problemele și dificultățile sale.

Este redată mărturia Sfintei Scripturi și a istoriei primilor creștini despre speranță. Exprimată și mărturisită chiar pe sarcofagele creștine în reprezentarea lui Cristos ca adevăratul filozof care conduce la viața veșnică și ca bunul păstor, speranța este dată de întâlnirea personală cu Dumnezeul cel viu: "A ajunge să îl cunoști pe Dumnezeu - adevăratul Dumnezeu - înseamnă a primi speranța", se spune în enciclică. Efesenii înainte să îl întâlnească pe Cristos aveau mulți zei și "erau fără speranță".

Departe de a fi individualistă, speranța creștină aspiră la "o mântuire comunitară"; ea "presupune exodul din închisoarea propriului "eu"" pentru a primi iubirea în toate dimensiunile sale.

Concluzia acestei părți este clară: "Noi avem nevoie de speranțe - mai mici sau mai mari - care, zi de zi, ne mențin pe drum. Dar fără marea speranță, care trebuie să depășească tot restul, ele nu sunt suficiente. Această mare speranță poate fi numai Dumnezeu".

A doua parte descrie patru locuri în care se poate însuși și practica speranța: rugăciunea, acțiunea, suferința și judecata lui Dumnezeu.

De exemplu, în cazul suferinței ca loc de învățare a speranței, enciclica citează mărturia unui martir vietnamez din anii 1800, Paul Le-Bao-Thin, care a îndurat "chinuri crude de tot felul", dar a rămas "plin de bucurie", pentru că nu era singur, Cristos era cu el; el scria: "În timp ce se întețește furtuna, arunc ancora până la tronul lui Dumnezeu: speranță vie care este în inima mea...". Apoi papa vorbește despre împărtășirea suferinței celuilalt și despre "oferirea" propriilor dureri.

Un alt loc de învățare a speranței este judecata lui Dumnezeu. Judecata finală trezește speranța, pentru că va elimina răul. Aici enciclica vorbește despre problema răului și a dreptății. "Există o înviere a trupului. Există dreptate. Există o "anulare" a suferințelor din trecut, o reparare care așază lucrurile la locul lor".

Enciclica se încheie cu o contemplare a "Mariei, steaua speranței", un dialog cu ea și o rugăciune.

Rămân importante paginile care vorbesc despre martorii speranței. Sfântul Augustin, care a trăit într-o epocă dramatică; sfânta Giuseppina Bakhita, o africană din anul 1800, făcută sclavă la vârsta de 9 ani, chinuită de stăpâni cruzi, dar până la urmă eliberată și născută la speranță datorită întâlnirii cu Dumnezeul creștinilor; cardinalul Nguyen Van Thuan care "în 13 ani de închisoare, dintre care nouă în izolare... ne-a lăsat o broșură prețioasă: Rugăciuni de speranță. În timpul celor 13 ani de închisoare, într-o situație de disperare aparent totală, ascultarea lui Dumnezeu, faptul de a-i putea vorbi, a devenit pentru el o crescândă putere de speranță".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat