Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Întâlnire între religii
În insula Cipru, în perioada 15-18 noiembrie, s-a desfășurat Cea de-a XX-a Întâlnire "Oameni și religii", promovată de Comunitatea "Sant'Egidio", al cărei fondator este profesorul italian Andrea Riccardi, întâlnire care reunește oameni de culturi și credințe diferite, sub semnul dialogului și al păcii. "Actuala întâlnire (...), reunind personalități din Europa, Africa și America Centrală pentru trei zile în inima Mării Mediteraneene, are loc la 22 de ani după istorica Zi Mondială de Rugăciune pentru Pace de la Assisi, convocată de slujitorul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea", se arată în mesajul transmis de papa Benedict al XVI-lea prin card. Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului. Cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia, a propus ca următoarea întâlnire să fie în anul 2009 la Cracovia (Polonia).

Preoți uciși
Preoții iezuiți Otto Messmer (47 de ani) și Victor Betancourt (42 de ani) au fost găsiți la 28 octombrie, într-un apartament din centrul Moscovei, decedați în urma unor lovituri la cap și a rănilor de cuțit. Pr. Messmer era din anul 2002 responsabilul Societății lui Isus în Rusia, iar pr. Betancourt se ocupa de șapte ani de pregătirea seminariștilor și conducea Institutul de Filozofie, Teologie și Istorie "Sfântul Toma" din Moscova. Ambii au ajutat activ în pastorație la Parohia "Sfântul Ludovic" (a cărei biserică aparține în mod direct de statul francez și care era singura, înainte de anul 1991, în care se putea celebra Liturghia catolică în Moscova și nu numai). Autoritățile ruse au arestat la 6 noiembrie un suspect rus, cu antecedente penale și tulburări psihice, în vârstă de 38 de ani.

Migrația și evanghelizarea
Consiliul Conferințelor Episcopale Europene și Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar au organizat între 19 și 23 noiembrie la Liverpool, în Marea Britanie, seminarul episcopilor europeni și africani cu tema "Migrația ca un nou spațiu de evanghelizare și solidaritate". Discuțiile s-au concentrat asupra migrației între Africa și Europa. Au participat patru cardinali, șapte arhiepiscopi, 16 episcopi africani și europeni... Din România a participat PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopale Române, care a moderat dezbaterea "Grija pastorală a refugiaților, lucrătorilor și studenților migranți", din dimineața zilei de sâmbătă, 22 noiembrie.

Congres european
Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și Comitetul European pentru Învățământul Catolic au organizat la Roma, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie, Congresul european despre școlile catolice cu tema "Școala catolică în spațiul public european". Au fost invitați episcopi catolici responsabili cu învățământul din cadrul Conferințelor Episcopale din Europa și reprezentanți ai comitetului menționat. A participat și PS Aurel Percă, responsabil cu învățământul catolic în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Spovezi în limba română
În urma intervențiilor depuse de pr. Marco Tasca, ministru general al OFMConv. și de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, începând cu 14 noiembrie există posibilitate de spovezi în limba română în bazilica "Sfântul Petru" din Roma. Pr. Anton Herciu, OFMConv., din România va fi la dispoziție în confesional: luni (între 9.30 și 12.30), miercuri (între 9.30 și 12.30, dacă nu este audiență generală în Piața "Sfântul Petru", și între 15.30 și 16.30), joi (între 8.00 și 10.00), vineri, sâmbătă și duminică (între 7.00 și 10.00, și între 15.30 și 17.30). Pentru informații suplimentare: tel. 0039/0669883704 sau e-mail: antonherciu@yahoo.fr.

Preot în Italia
Părintele Valentin Aenoaei va activa în zona de nord-est a Italiei, în localitatea Monfalcone, fiind trimis de PS Petru Gherghel să sprijine activitățile pastorale în Dieceza de Gorizia și ca asistent spiritual al românilor din zona Udine-Gorizia-Trieste. Pe lângă serviciile pastorale pe care le îndeplinește în Parohia "S. Ambrogio" din Monfalcone, părintele are și o misiune specială: asistent spiritual pentru toți catolicii români din zona Udine-Gorizia-Trieste, în partea de nord-est a Italiei. Părintele poate fi găsit la Parohia "S. Ambrogio" din Monfalcone, via "S. Ambrogio", nr. 27, tel. 0481/410325 (la parohie), mobil: 0039/3273435443, e-mail: pr_ercis_gorizia@yahoo.it.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat