Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfântului Paul -

Isus, Biserica, Paul... și noi

Una dintre cele mai vehiculate opinii cu referire la apostolul Paul este cea bazată pe axioma formulată de către exegetul luteran W. Wrede la începutul secolului al XX-lea, potrivit căreia Paul ar trebui considerat ca fiind cel de-al doilea fondator al creștinismului. Și asta pentru că ar fi transformat creștinismul într-o religie a mântuirii, lucru care nu ar fi fost prevăzut de Isus. Iar în domeniul artistic - referirea este mai mult la filmele pe această temă - se merge uneori și mai departe, accentuându-se (poate pentru a stârni interes) chiar un fel de ruptură sau conflict.

Cu siguranță, originalitatea sfântului Paul, ca și valoarea gândirii sale teologice, îl împinge spre un loc aparte în istoria creștinismului. Dar de aici și până la a-l contrapune la tot ceea ce a fost înainte de el sau în jurul său este ceva mai mult decât o exagerare. Este adevărat că el nu a fost discipol al lui Isus cel pământesc. Dar între Isus și Paul nu există un vid, peste care s-ar înnoda o experiență spirituală ieșită din comun. De altfel, apostolul nu se agață sau se desprinde din punct de vedere istoric direct de Isus. El trăiește contactul personal cu tot ceea ce înseamnă Isus Cristos alături, în și prin comunitatea eclezială, pe care Isus o precedă și în care este prezent. Fără legătura intimă dintre Isus, Biserică și Paul nu poate fi explicată poziția acestuia din urmă. Iar atunci când apar niște controverse, acestea sunt rezolvate în cadrul Bisericii (să ne gândim la primul conciliu: cel de la Ierusalim!).

Chiar dacă se "definește" pe sine drept imitator al lui Cristos și îi invită pe cititorii scrisorilor sale să facă la fel (1Cor 11,1: "Fiți imitatorii mei, după cum eu sunt al lui Cristos"; 1Tes 1,6: "Ați devenit imitatorii mei și ai Domnului"), iar referirea este și la Isus cel pământesc (nu numai ca fundal), nu înseamnă că s-a preocupat vreodată să afle cum pășea Isus, cum își ridica privirea spre cer, cum ținea mâinile sau alte lucruri ca acestea pentru a-l "imita" în sensul de a deveni o copie. Metrul de măsură ("Să aveți în voi aceleași sentimente care au fost în Isus Cristos" - Fil 2,5) a propriei vieți și a celorlalți era conformarea la voința lui Dumnezeu și căutarea binelui celorlalți. Iar ceea ce se întâmplă la nivel "tainic" își găsește explicația, ca și rezolvarea, în Biserică: "Citind, vă puteți da seama cum înțeleg eu misterul lui Cristos... De acum înainte, chiar puterile și tăriile vor cunoaște, prin Biserică, înțelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri" (Ef 3,4.10).

În ceea ce ne privește, nu putem avea o experiență mai sigură și mai puternică a credinței ancorate în Scripturi decât în și prin Biserică. Atât creșterea noastră în cunoaștere cât și intimitatea cu Cristos, după modelul sfântului Paul, își găsesc locul firesc în comunitatea eclezială, fără de care nu numai că ne putem răci, dar nici nu avem cum să simțim lucrarea harului în mod eficient și clar.

Exponenții așa-zisei culturi laice, care vor să-l rupă pe sfântul Paul de Biserică numai și numai pentru că pe ei îi deranjează tot ceea ce vine din partea ierarhiei ecleziale (ca veghere și subliniere clară a lucrurilor), riscă să-i murdărească chipul, să-l prezinte altfel decât a fost: intim legat de Cristos și de Biserică. Oricât de mult i-ar aprecia cineva învățăturile, dacă nu știe sau nu vrea să-l recunoască drept ceea ce este, un om dăruit cu totul lui Cristos și integrat încă de la bun început în Biserică, se situează pe sine (dar nu-l poate târî după bunul plac și pe Paul în aceeași direcție) pe o poziție total greșită. Pe noi să ne ferească Dumnezeu de așa ceva!

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat