Ludovic Martin și Zelia Guerin
Cardinalul José Saraiva Martins, prefect emerit al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a prezidat beatificarea lui Ludovic Martin și a Mariei Zelia Guerin, părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus. Cei doi soți au fost beatificați duminică, 19 octombrie, la Lisieux, în prezența a aproape 15.000 de persoane.
Ludovic, ceasornicar-bijutier în orășelul Alençon, și Zelia, lucrătoare într-un atelier de dantele, s-au căsătorit în anul 1858, la o vârstă mai înaintată; el avea 35 de ani, iar ea 27. În tinerețe, amândoi ar fi dorit să intre în mănăstire, dar această dorință nu s-a îndeplinit. Zelia a fost respinsă de Surorile Carității ale Sfântului Vincențiu de Paul din cauza problemelor medicale. Ludovic a voit să se alăture călugărilor augustinieni de la Azilul "Sfântul Bernard" din Alpi, fiind captivat de curajul dovedit de aceștia în salvarea călătorilor din zăpezile alpine. S-a împiedicat însă de obligația de a învăța limba latină și a renunțat la acest vis. S-a stabilit la Alençon, unde a cunoscut-o pe Zelia.
În familia Martin viața se desfășura într-o atmosferă de încredere și bucurii izvorâte din munca de fiecare zi și o trăire intensă a credinței, concretizată prin rugăciunea de seară făcută împreună, participarea la sfintele Liturghii din duminici și sărbători, primirea frecventă a sfintei Împărtășanii, dragostea efectivă față de săraci și bolnavi.
Nu au lipsit nici încercările: patru copii, doi băieți și două fete, au murit de mici. Zelia a constatat semnele unei maladii care avea să o pună în imposibilitatea de a-și alăpta copilul pentru a noua oară. Într-o scrisoare din 3 ianuarie 1873, curajoasa mamă anunță rudele din Lisieux: "Ieri, joi, la ora 11.30 noaptea, s-a născut fiica mea cea mai mică. E robustă și sănătoasă și pare foarte grațioasă. Va fi botezată mâine, sâmbătă, și trebuie să fiți de față și voi pentru ca sărbătoarea să fie desăvârșită". La Botez a primit numele de Maria Francisca Tereza. Înaintea ei se aflau alte patru surori: Maria, Paulina, Leonia și Celina; toate își îndreptau gândul, adesea și pașii, spre diferite lăcașuri de viață mănăstirească.
La 28 august 1877, Zelia Martin trece la cele veșnice. Ludovic, rămas văduv, deoarece nu se simțea bine cu sănătatea, se retrage împreună cu fiicele sale în orașul Lisieux, unde se aflau rudele lui apropiate. La 29 iulie 1894 își încheie și el călătoria pe acest pământ și se întoarce în casa Tatălui veșnic.
Printre cei care au participat la ceremonia de beatificare s-a numărat și Pietro Schiliro, un copil italian a cărui vindecare inexplicabilă din anul 2002 a fost atribuită mijlocirii celor doi soți. Pietro s-a născut cu malformații la plămâni și familiei lui i s-a spus că nu va putea trăi. Mama a cerut de la Dumnezeu vindecarea lui prin mijlocirea părinților Terezei, și copilul s-a vindecat.
După ce a încheiat ritul de beatificare, cardinalul a adus "mulțumire lui Dumnezeu pentru această mărturie exemplară de iubire conjugală". Exemplul lor poate "motiva familiile creștine în practicarea integrală a virtuților creștine, așa cum a stimulat în Tereza dorința de sfințenie". Ei reprezintă "un dar pentru soții din toate timpurile datorită stimei, respectului și armoniei cu care ei s-au iubit unul pe altul timp de 19 ani".
Florin Jitaru