Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Sfințirea bisericii din Cleja

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfântul Marcu" din Cleja a avut loc duminică, 9 noiembrie, începând cu ora 11.00. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, asistat de PS Aurel Percă și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. A fost prezentă o mare mulțime de credincioși, numeroși preoți și persoane consacrate, precum și reprezentanți ai administrației locale și județene.

Comuna Cleja este situată la 15 km de orașul Bacău, având o populație de peste 6.000 de locuitori, majoritatea catolici, împărțiți în trei sate. Anul acesta s-au împlinit 420 de ani de la prima menționare documentară a acestei așezări (3 mai 1588). Prezența catolicilor în această localitate este și ea destul de veche, primele atestări fiind din anul 1793. Biserica primei parohii datează din anul 1811 și poartă hramul "Sfântul Francisc din Assisi".

Pentru credincioșii Parohiei "Sfântul Marcu" (Cleja II), ziua de 9 noiembrie va rămâne în memorie. După 15 ani de la începutul lucrărilor de construire a bisericii, comunitatea a avut bucuria de a participa la Liturghia de consacrare a altarului și de sfințire a bisericii. Desigur, era nevoie de o nouă biserică în Cleja. Numărul mare al enoriașilor (428 de familii, totalizând 1.459 de credincioși), frecvența destul de ridicată la sfânta Liturghie, cât și distanțele mari dintr-o parte în cealaltă a satului, au făcut ca această idee să se dezvolte tot mai mult. Din cauza regimului comunist nu s-a putut realiza proiectul, însă după căderea regimului au început demersurile pentru o nouă biserică. În anul 1993, sub coordonarea parohului de atunci, pr. Leon Pișta (trecut la cele veșnice în anul 1995) au început lucrările de construire a noii biserici. În anul 2004, pr. Augustin Pascaru, care din anul 1995 a urmat părintelui Pișta, a reușit să îmbrace altarul cu marmură.

Din anul 2006, biserica "Sfântul Marcu" a primit statutul de biserică parohială, primul păstor fiind pr. Ernest Ilarion Roca. Acesta, cu ajutorul credincioșilor din Cleja și din afară, în scurt timp a construit casa parohială.

Din anul 2007, când am preluat spre păstorire această comunitate, s-a reușit înlocuirea în biserică a ferestrelor vechi cu ferestre din termopan, schimbarea dușumelei, zugrăvirea pereților din interior și exterior.

Turnul bisericii are înălțimea de 20 m, iar de jos până în vârful acoperișului sunt 12 m. Lungimea ei este de 36,5 m, iar lățimea de 14 m.

Biserica astfel pregătită, iată că a venit și ziua mult așteptată de întreaga comunitate. La sosire, înalții oaspeți au fost primiți cu pâine și sare, după care PS Gherghel i-a salutat pe cei prezenți. A urmat procesiunea spre biserică, animată de tinerii îmbrăcați în costume populare și de cei aflați călare. Odată ajunși la biserică, a urmat binecuvântarea sării și a apei cu care au fost stropiți poporul și pereții bisericii.

În cadrul predicii, PS Damian a vorbit despre semnificația sfințirii bazilicii din Lateran și a bisericii din Cleja. După predică a urmat litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii. PS Petru Gherghel a evidențiat la finalul Liturghiei aportul credincioșilor și al autorităților pentru a ajunge la acest eveniment.

I-am mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care de-a lungul timpului au contribuit la edificarea bisericii. A fost un drum lung, dar sacrificiile și rugăciunile comunității au prins contur.

Pr. Anton Diacu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat