Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Amintiri despre ep. Anton Durcovici

Se vor împlini în ziua de 10 decembrie 57 de ani de când, în închisoarea din Sighetu Marmației, a murit ep. Anton Durcovici. Eduard Lisacoschi este printre puținii în viață care l-a întâlnit pe PS Durcovici. El însuși a experimentat teroarea anchetelor comuniste. S-a născut la 11 octombrie 1931. A făcut școala primară la "Notre Dame de Sion". A intrat în Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1941. În perioada 19 martie 1944 - 18 martie 1945 s-a refugiat la Focșani și București din cauza războiului. Apoi a continuat Seminarul până la naționalizarea din august 1948. A fost arestat în noaptea de 2 spre 3 mai 1949. Încă nu împlinise 18 ani. A fost bătut în beciurile Securității din Iași, apoi dus la penitenciarul din Roman. Eliberat, a făcut școala de cadastru și liceul la Blaj (ianuarie 1951 - ianuarie 1952). A lucrat la București și apoi la Iași. În anul 1955 s-a căsătorit. I-a murit soția în anul 1975 și s-a recăsătorit în anul 1985. În timp ce-mi povestea despre cum l-a cunoscut pe episcopul Anton Durcovici l-am văzut cu lacrimi în ochi. Îi răscolisem amintirile, intrând într-un spațiu în care nu prea se cădea să intru. Pe măsură ce-mi dezvăluia din timpurile pe care le trăise, am înțeles că în acele lacrimi erau adunate durerile, speranțele de adolescent năruite, batjocurile și zdrobirea, de către un regim care începea să-și arate colții, a oamenilor spre care privea cu admirație. Zdrobiți doar în aparență, pentru că în realitate ei erau bobul de grâu care trebuia să moară pentru a aduce rodul ce avea să se vadă mai târziu. Se împlinesc anul acesta 60 de ani de când au fost declanșate persecuțiile: închiderea școlilor și seminariilor, naționalizarea bunurilor Bisericii, desființarea Bisericii Greco-Catolice, hărțuirea și arestarea preoților și episcopilor... L-am ascultat pe dl Lisacoschi cu interes, cu sfială și cu respect... (CC)

Pe PS Anton Durcovici l-am văzut pentru prima dată în ziua de 18 aprilie 1948, în jurul amiezii, când, însoțit de episcopul Marcu Glaser, a coborât din automobilul episcopiei, venind de la gară unde sosise cu trenul de la București. În fața palatului episcopal se adunaseră toți preoții din Iași, seminariștii și o parte din credincioșii care au prins de veste. A doua zi, în catedrală, a avut loc ceremonia de instalare.

În prima săptămână de după sosirea la Iași, episcopul a vizitat clădirea și sălile de curs ale Seminarului (funcționa atunci în localul Școlii primare parohiale) și și-a petrecut întreaga zi stând de vorbă cu fiecare în parte, în audiență particulară. Din acel moment ne-a spus fiecăruia pe nume!

În luna iunie, spre sfârșit, au început examenele: examenele liceale în oraș și examenul de filozofie, anul II în seminar. La acest examen, episcopul nostru - eram fericiți să-l numim așa - a dorit să fie prezent, în comisia de examinare. Intervenea în examinarea fiecăruia cu întrebări suplimentare care erau mai mult un motiv pentru prelegeri asupra fiecărui subiect în parte. Ne vorbea despre filozofie ca despre un studiu arid, nu totdeauna plăcut, dar, ca și viorile, cu cât sunt mai uscate, cu atât scot sunete mai frumoase. Atunci l-am văzut zâmbind, nu atât la greșeli de materie, cât mai ales la cele de limbă latină, limbă pe care o folosea cu autentică perfecțiune.

A urmat vacanța! Am plecat aproape toți în familie, rămânând la Iași patru studenți de la teologie care nu au avut unde pleca și cu mine, cu obligația de asigura paza bunurilor, a serviciilor din biserică etc.

În ziua de 8 august 1948, în jurul orei 10.00, o comisie formată din trei persoane condusă de un oarecare profesor Ioan State, activist la Facultatea de Filozofie a Universității Iași, a răsturnat tot ceea ce cu trudă, după război și refugiu, Biserica a refăcut din cenușă: Naționalizarea Seminarului. Dureros și deja cunoscut moment de început al teroarei, zdruncinare a multor idealuri.

Dorința episcopului nostru a fost ca noi, cei rămași în Iași, să ne mutăm în clădirea episcopiei, ocupându-ne de acum de vigilenta pază a Bisericii, a curții înconjurătoare prin care începuseră să mișune tot felul de neaveniți, informatori și chiar provocatori.

Părintele Andrei Asaftei - de fericită memorie - sub a cărui grijă eram, mi-a încredințat capela particulară a episcopului de care să mă ocup ca sacristan, ministrant, cu ordinea întregului spațiu care atunci era și bibliotecă particulară a episcopului.

De la 20 august 1948 până la 2 mai 1949 în a cărei noapte am fost arestat, am avut fericirea ca în intimitatea capelei foarte mici să asist la atâtea sfinte Liturghii ale PS Anton Durcovici.

Atunci și acolo, am învățat și am înțeles pentru totdeauna că sfânta Liturghie este taina cea mai mare la care chiar și preacurata Fecioară Maria, maica lui Dumnezeu, stă îngenuncheată! Mi-a plăcut să cred că această perioadă a fost, pentru mine, o lungă seară de Joia Mare, după care pentru mine mai puțin, dar pentru episcopul nostru, la 26 iunie, a început un lung drum al crucii terminat la 10 decembrie 1951 pe calvarul închisorii de la Sighet.

Cu toate cele întâmplate, găsesc motive de pioasă amintire pentru această scurtă perioadă și de adâncă recunoștință către bunul Dumnezeu că m-a făcut părtaș la ea.

Eduard Lisacoschi



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat