Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Consiliile prezbiteral și pastoral

Analiză și propuneri

Întrunirea consiliilor prezbiteral și pastoral din cadrul Diecezei de Iași au avut loc la 10 noiembrie, la sediul Episcopiei de Iași, respectiv la 13 noiembrie la Roman, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". La întâlnirile prezidate de PS Petru Gherghel, asistat de PS Aurel Percă, au fost prezenți: preoți, persoane consacrate și laici.

Cu ocazia întrunirii Consiliului Prezbiteral au fost primiți trei noi membri: pr. Anton Dancă, pr. Petru Tamaș și pr. Emilian Cătălin, provincial al OFMConv. PS Petru Gherghel a prezentat mesajul Sinodului Episcopilor de la Roma. A urmat relatarea activității Oficiului pentru Pastorația Biblică în ceea ce privește catehezele din parohii, făcută de pr. Iosif Antile. Întrunirea a continuat cu un material despre adorația euharistică în viața preoților (pr. Eduard Coșa), pelerinajul pe urmele sfântului Paul (pr. Iulian Kropp) și pelerinajul cu icoana Maicii Domnului de la Cacica prin parohii (PS Gherghel). În cadrul sesiunii s-a decis și realizarea a două volume pentru noul Liturghier, iar în ultima parte au fost discuții administrative. La final, pr. Eugen Blaj a mulțumit tuturor pentru ajutorul acordat preoților misionari.

La reuniunea Consiliului Pastoral de la Roman au participat 54 de membri. Pr. Dumitru Farcaș a deschis adunarea, prezentând temele de discuții, iar pr. Alois Moraru a prezentat pe scurt întrunirea anterioară. PS Gherghel a vorbit despre catehizarea familiilor, ce trebuie să continue în toate parohiile. Concluziile Sinodului Episcopilor de la Roma au fost prezentate de PS Aurel Percă. Pr. Iosif Antile a subliniat principalele realizări și carențe observate în parohii. În cadrul discuțiilor s-a vorbit despre pelerinaje și folosirea materialelor mass-media pentru transmiterea cuvântului lui Dumnezeu, editarea unei broșuri cu toate scrisorile pauline. Programul pelerinajelor "Pe urmele sfântului Paul" și cele de la sanctuarul din Cacica, cu accent asupra pietății mariane în parohii și familii, obiectivele cu privire la itinerarul formativ pentru copiii din dieceză și prezentarea materialului pregătit de Asociația "Familia și Viața" cu referire la anii pastorali dedicați familiei au fost de asemenea dezbătute. O altă temă a fost cea legată de amplificarea spiritului de adorație în viața preoților. PS Percă a precizat câteva aspecte administrative ale vieții diecezei, privind colaborarea cu asociațiile de caritate din Europa, pensionarea și salarizarea personalului angajat. PS Petru Gherghel a încheiat cea de-a șaptea întrunire consiliară, prezentând concluziile.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat