Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Tuberculoza

La fiecare două minute un copil moare ucis de tuberculoză. Anual, această boală cauzează 3,6 milioane de decese pe plan mondial. Deși este cunoscută de mii de ani, tuberculoza, oftica sau ftizia, cum i se mai spune, rămâne una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât microbul care produce boala se transmite prin aer și îl poți întâlni în orice moment, în autobuz, la serviciu sau în supermarket. Practic, singura metodă de a fi în siguranță este să nu mai respiri.

Cum te infectezi

Tuberculoza este produsă de Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), bacterie care se transmite prin aer de la bolnavii contagioși. Prin tuse, vorbire, strănut, se împrăștie picături de spută care sunt inhalate de persoanele din jur împreună cu microbii. Fiecare bolnav de tuberculoză netratat poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane și în primul rând familia și prietenii.

Este de ajuns un singur microb să ajungă în plămân ca să declanșeze infecția. Persoana infectată nu face neapărat boala, deoarece sistemul imunitar poate împiedica multiplicarea bacteriilor, în 15% din cazuri, sistemul imun nu mai poate ține sub control bacilii, iar aceștia se înmulțesc și determină simptomele. Riscul de a face boala este și mai mare în cazul celor care au boli ce scad imunitatea, cum este SIDA. Odată scăpate de sub controlul sistemului imunitar, bacteriile se multiplică și distrug țesutul pulmonar, în stadiile avansate producând adevărate găuri (caverne) în plămâni.

Cum se manifestă?

Bolnavul cu tuberculoză are febră, transpirații nocturne și frisoane. Pofta de mâncare îi scade și slăbește, se simte tot timpul obosit. Poate să prezinte tuse seacă, durere în piept și sufocare. Uneori, după ce tușește, scuipă sânge. Orice formă de tuse care durează mai mult de trei săptămâni trebuie investigată pentru a exclude diagnosticul de tuberculoză.

Deși cel mai frecvent afectează plămânul, bacilii tuberculoși pot să se localizeze și în alte organe (tuberculoza oaselor și articulațiilor, tuberculoza renală, tuberculoza ganglionilor limfatici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii). În aceste situații va avea simptome variate în funcție de organele afectate.

Tratament

Netratată, tuberculoza nu se vindecă! Nu trebuie uitat că, înainte de descoperirea antibioticelor, diagnosticul de ftizie era sinonim cu moartea! Cavitățile din plămâni se extind și, în cele din urmă, bolnavul moare prin insuficiență respiratorie sau hemoptizie (eliminare de sânge cu origine pulmonară prin spută) masivă. Tratată, tuberculoza este una dintre cele mai vindecabile boli infecțioase și cu cât tratamentul este început mai repede, cu atât boala se vindecă cu mai puține sechele. Corect tratată, tuberculoza produsă de bacilul Koch sensibil la medicația obișnuită, se vindecă într-un procent de peste 95%, iar boala provocată de formele multidrog rezistente, într-un procent de 70%.

Tratamentul constă în administrarea unor antibiotice particulare cu efect asupra Mycobacterium tuberculosis. Inițial, terapia trebuie să conțină minim trei antibiotice antituberculoase, timp de cel puțin șase luni. Tratamentul nu trebuie întrerupt chiar dacă bolnavul se simte mai bine și i se pare că s-a vindecat. Dacă nu au murit toți microbii, aceștia încep din nou să se înmulțească după oprirea tratamentului, iar simptomele reapar. În plus, întreruperea prematură a tratamentului favorizează apariția microorganismelor rezistente la antibioticele respective, astfel încât boala va fi mult mai greu de tratat după aceea.

După un articol de dr. Roxana Călin
Dr. Doina-Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat