Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Noi mesaje
Adevărații discipoli ai lui Cristos se recunosc după iubirea reciprocă și primirea față de toți, scrie Benedict al XVI-lea în Mesajul pentru Cea de-a 95-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (18 ianuarie 2009), centrat pe tema: "Sfântul Paul migrant, apostol al neamurilor". Textul a fost prezentat la 3 septembrie de card. Renato Raffaele Martino, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, care a confirmat "proiectul unei enciclice sociale", exprimându-și speranța ca papa Benedict al XVI-lea să o poată publica până la sfârșitul anului.
"Noi tehnologii, noi relații. Pentru o cultură a respectului, dialogului și prieteniei" este tema Celei de-a 43-a Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale (31 mai 2009). Tema a fost prezentată la 29 septembrie, de Consiliul Pontifical pentru Comunicații Sociale, care a precizat că mesajul va fi difuzat, ca de obicei, la 24 ianuarie 2009, în sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales, patronul presei catolice.

Părinți beatificați
Ludovic Martin și Zelia Guérin, părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus, au fost declarați fericiți duminică, 19 octombrie, în bazilica din Lisieux. Formula de beatificare a fost pronunțată de card. José Saraiva Martins, prefect emerit al Congregației pentru Cauza Sfinților. Viața lor a reprezentat un model de sfințenie cotidiană, un adevărat exemplu de "Biserică domestică". Tereza a fost ultimul dintre cei nouă copii ai soților Ludovic Martin, ceasornicar-bijutier în orășelul Alençon, și Zelia Guérin, lucrătoare într-un atelier de dantele, care s-au căsătorit când el avea 35 de ani, iar ea 27 de ani. Zelia a murit la 28 august 1877, iar Ludovic la 29 iulie 1894.

Preot ucis
John Mark Ikpiki, un proeminent preot catolic, în vârstă de 43 de ani, a fost ucis la 1 septembrie de niște jefuitori înarmați Atacatorii l-au împușcat și i-au furat mașina, care ulterior a fost abandonată. Pr. Ikpiki, din Dieceza de Warri (Nigeria), a fost predicator, educator, psiholog și comunicator. A scris peste 10 cărți și a susținut exerciții spirituale și seminarii pentru tineri. A făcut studii la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma. A fost capelan diecezan și director cu comunicațiile. S-a ocupat de publicația diecezană "Mesagerul păcii".

A murit sr. Emmanuelle
În orașul Callian din sudul Franței a murit, la 20 octombrie, sora Emmanuelle, cunoscută și sub numele de Maica Tereza franceză, cu o lună înainte de a împlini 100 de ani. Și-a dedicat o mare parte din viață activităților de caritate desfășurate în suburbiile capitalei Egiptului, Cairo, concentrându-se pe educația și îngrijirea medicală a copiilor. S-a născut la 16 noiembrie 1908, la Bruxelles, în Belgia, într-o familie bogată. S-a călugărit la vârsta de 22 de ani, intrând în Congregația "Notre Dame de Sion" și renunțând la numele de botez (Madeleine Cinquin). A devenit cunoscută lumii mai ales în ultimii 20 de ani, petrecuți în Egipt. La vârsta de 63 de ani, sora Emmanuelle a ales să se mute într-una dintre cele mai sărăcăcioase suburbii ale capitalei egiptene, locuind alături de familii care trăiau din ceea ce găseau mai de soi prin gunoaie.

Pastorația universitară
Întâlnirea europeană a delegaților naționali pentru pastorația universitară s-a desfășurat în perioada 26-28 septembrie la Snagov. Au fost prezenți 55 de delegați naționali și reprezentanți ai diferitelor asociații și mișcări din țările europene. Lucrările de la București au contribuit la pregătirea Întâlnirii europene a studenților universitari de la Roma ce se va desfășura între 27 iulie și 2 august 2009 cu tema: "Noi ucenici de la Emaus. Fiind creștini în Universitate". Între timp va fi Jubileul Paulin al Universitarilor, cu ocazia Celei de-a VII-a Zile Europene a Universitarilor din 14 martie 2009.

Adunare CRSM
"Viața consacrată - mărturie de comuniune și colaborare pentru Biserica și societatea de azi - rolul superioarei" a fost tema prezentată de sr. Hanni Rolfes, MSC, la Cea de-a XIX-a Adunare Generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore (CRSM), care a avut loc în perioada 30 septembrie - 2 octombrie la Cluj-Napoca. Motoul a fost: "Țineți din răsputeri la dragostea dintre voi" (1Pt 4,8). Au participat superioarele majore sau delegatele lor din 44 de congregații feminine din România, fiind prezenți și PS Florentin Crihălmeanu, responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor din România, și PS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat