Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Viitorul a început de ieri!

Una dintre dorințele cele mai mari și mai "fascinante" ale omului este aceea de a-și cunoaște viitorul. Omul ar da orice pentru o incursiune veritabilă într-un crâmpei din ceea ce va urma să fie. Însă este o diferență între a dori să cunoști viitorul și a avea o privire de credință și de speranță asupra lui. Tinerii se remarcă prin spiritul de încredere într-un viitor mai bun și prin efortul pe care îl fac ca acesta să fie mai bun. Altfel nu ar mai fi tineri!

Majoritatea tinerilor se gândesc la viitor pe termen scurt, lăsându-se purtați de valul trăirilor prezente. "Carpe diem" este legea pentru mulți dintre ei! Nu reușesc să privească mai departe pentru că le lipsesc "punctele de sprijin", siguranțele. Observă că trebuie să își facă unele planuri atunci când încheie un ciclu de studii, liceul sau facultatea, dar nici aceste planuri nu merg mai departe decât profesia pe care ar dori să o aibă sau familia care ar dori să și-o construiască. Sunt puțini aceia care se raportează la viitor într-un mod realist, încercând să îl construiască prin alegerile de fiecare zi și fără să "împingă" tot mereu mai la distanță momentele alegerilor importante.

Dificultatea tinerilor de a gândi viitorul lor pe termen mediu și lung este dată de variabile personale și sociale. În mare parte, tinerii români gândesc că le va fi greu să își asigure un viitor satisfăcător din cauza gravelor probleme sociale. În urma unui sondaj privind starea socială și așteptările tinerilor din România, realizat în iulie 2008, pe un eșantion de 1.205 persoane cu vârsta între 14 și 35 de ani, a reieșit că aprecierile tinerilor cu privire la calitatea vieții lor sunt predominant constante sau pozitive, iar percepția evoluției acesteia în viitorul apropiat este făcută într-o lumină favorabilă: astfel, aproape jumătate dintre tineri (49,2%) percep menținerea nivelului calității vieții în raport cu anul trecut, iar 37,3% percep o îmbunătățire a acestuia; tinerii sunt optimiști față de viitorul apropiat - circa 45% consideră că vor trăi mai bine peste un an, iar 35% apreciază că se vor menține condițiile de trai. Dar foarte ușor transpar și îngrijorările tinerilor. Aprecierile tinerilor cu privire la șansa lor de a avea un loc de muncă sunt negative/pesimiste (peste 80% considerând că reprezintă o problemă); accesul la o locuință corespunzătoare este apreciat că reprezintă un punct critic/o problemă foarte serioasă pentru cei mai mulți (94%); condițiile de trai sunt percepute ca reprezentând o problemă de marea majoritate a tinerilor (peste 80%); corupția în societate reprezintă "o problemă foarte serioasă" pentru aproximativ 70%, iar pentru aproximativ 25% "reprezintă o problemă". Toate aceste probleme transmit tinerilor o nesiguranță și o dificultate enormă în a-și planifica viitorul.

Fără îndoială, societatea are datoria de a reda tinerilor încrederea în viitor și a da o "șansă" viitorului, oferind încredere tinerilor. Dar cum procesul este atât de greu, chiar imposibil în opinia unora, tinerii sunt cei care trebuie să își asume această caracteristică a vieții lor: aceea de a construi viitorul chiar și în alegerile cotidiene cele mai banale, nu doar spre binele propriu, ci spre binele tuturor. Așa se înțelege că tinerețea nu este făcută pentru plăcere, ci pentru eroism și că momentele potrivite pentru a acționa nu trebuie așteptate, ci trebuie create. Sună dramatic îndemnul lui Raul Follereau, apostolul leproșilor, dar este atât de realist: "Deveniți cineva pentru a face ceva. Construiți fericirea altora. Viitorul va avea chipul vostru. Lumea devine inumană: fiți oameni!".

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat