

Scripturistica paulină ca apogeu
Fie că sunt doar orientate spre sau chiar umplute de ceea ce înseamnă evenimentul Cristos (în exprimarea lui Karl Rahner, "eveniment de mântuire care este însuși Isus Cristos"), scrierile biblice relatează, într-o formă specifică, despre ceea ce se dovedește a fi lucrarea de mântuire realizată de Dumnezeu, cu punctul culminant în întruparea Fiului și misterul Pascal. Pornind de la recitirea istoriei în noua lumină a revelației totale în Cristos, continuând cu proclamarea noutății absolute a Învierii și terminând cu perspectiva escatologică, toate acestea constituie, în special pentru scrierile neo-testamentare, nivelul cel mai înalt de exprimare a ceea ce trebuie cunoscut și trăit. Or, pe această linie, scrisorile sfântului Paul sunt mai mult decât complementare în raport cu celelalte scrieri. Reprezintă, indiscutabil, o culme.
Dincolo de titlurile sau denumirile atribuite lui Isus (toate bine gândite: astfel, apostolul nu scrie niciodată "Domn este Cristos[ul]", ci "Domn este Isus" - Rom 10,9; 1Cor 12,3; sau "Domn este Isus Cristos" - Fil 2,11), scripturistica paulină clarifică foarte bine și referirile la mântuire. Astfel, sfântul Paul nu zice "suferințele Domnului sau ale Fiului", ci "suferințele lui Cristos" (2Cor 1,5; Fil 3,10). Și asta pentru că "Isus Cristos" indică persoana evenimentului mântuitor. Iar cunoașterea lui Cristos nu este ceva ce ține de opțiunea cuiva sau simpatia legată de un "personaj istoric" de importanță majoră. Melanchton, un apropiat al lui Luther, afirma că a-l cunoaște pe Cristos înseamnă, mai presus de toate, a cunoaște binefacerile sale. Altfel spus, a avea în vedere mântuirea.
Iată de ce, în scrierile sfântului Paul, până și formulele de credință, în diferitele lor enunțări, sunt întotdeauna puse alături de concepte din care să reiasă evenimentul mântuitor, așa cum ar fi: crucea, pătimirile, învierea, trupul-sângele, Duhul, slava, eliberarea, reconcilierea, îndreptățirea, credința etc. Iar raportarea este mereu la Cristos (persoana evenimentului mântuitor), chiar și în locuțiunile ecleziologice, atât de tip individual (apostol, slujitor, diacon: întotdeauna "al lui Cristos"), cât și comunitar (tipică este sintagma "trupul lui Cristos"; chemați, moștenitori, voi: "cei ai lui Cristos" - 1Cor 15,23). Până și viața creștină este sau trebuie trăită "în Cristos".
Asta nu înseamnă că lipsesc sau sunt mai rare exprimările cu accent pe "Domnul". Dimpotrivă. Referirea este însă întotdeauna cristologică (cu trimitere la evenimentul mântuitor): "Nu l-ar fi răstignit pe Domnul gloriei" (1Cor 2,8); "Dumnezeu, care l-a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi" (1Cor 6,14); "le poruncesc, nu eu, ci Domnul" (1Cor 7,10); "potirul Domnului" (1Cor 10,21); "trupul și sângele Domnului" (1Cor 11,27b); "vestiți moartea Domnului" (1Cor 11,26). Este și cazul simplei folosiri a sintagmei "în Domnul" (de mai bine de 30 de ori).
Iar ecourile din celelalte scrisori nu sunt mai prejos în această privință: "în el am dobândit mântuirea prin sângele său" (Ef 1,7); "voi, care odinioară erați departe, v-ați apropiat prin sângele lui Cristos" (Ef 2,13); "în trupul său a distrus ura" (Ef 2,14).
De-ar fi să ne limităm la aceste ultime imperative și tot i-am datora atât de mult sfântului Paul. Mai rămâne doar să se și vadă ceva în viața noastră. Ceva din spiritul și învățătura marelui apostol.
Pr. Cristian Chinez