Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Leon cel Mare

Primul papă căruia posteritatea i-a acordat titlul de "cel Mare" este sfântul Leon, care a stat la cârma Bisericii lui Cristos între anii 440 și 461. Au fost 21 de ani plini de greutăți atât din interior, cât și din afară.

Despre papa Leon cel Mare nu avem prea multe amănunte, deoarece nu-i plăcea să vorbească despre el însuși în scrisorile sale. Era conștient de înălțimea funcției sale și a știut să întruchipeze în persoana și activitatea sa demnitatea, puterea și grija de părinte, specifice lui Petru, capul apostolilor. Atitudinile lui, întotdeauna solemne, adesea severe, nu au îndepărtat căldura umană și entuziasmul, așa cum ne putem da seama după cele 96 de Sermones - predici - și peste 170 de scrisori ce au ajuns până la noi. Îndeosebi omiliile ni-l arată ca pe unul dintre cei mai mari papi ai Bisericii, preocupat cu părintească dragoste de binele sufletesc al fiilor săi, cărora le vorbește într-un limbaj foarte accesibil, traducându-și gândurile în forme scurte și practice pentru trăirea vieții creștine.

Scrisorile, redactate într-un stil ales, ne arată bogăția personalității sale. Spirit înțelegător și cu vederi largi, el nu se oprește la amănuntele neînsemnate ale problemelor, ci analizează și expune esențialul; așa a procedat în formula dogmatică a învățăturii de credință, dezbătută și definitivată de Conciliul Ecumenic al IV-lea din Calcedon.

Când Attila, "biciul lui Dumnezeu", s-a îndreptat spre Roma, în fruntea armatelor sale, care nu cunoșteau nici mila față de oameni, nici respectul față de cele sfinte, cu prestigiul persoanei sale și cu puterea cuvântului său, papa Leon îl convinge pe temutul conducător să cruțe Roma și chiar să părăsească Italia.

În anul 455, vandalii ajung la porțile Romei, hotărâți să nu lase în urma lor decât un morman de ruine peste cadavrele locuitorilor săi; papa Leon îmblânzește pe căpetenia lor, Genseric, și obține favorul de a fi cruțate toate lăcașurile de închinare, cu toți cei ce se vor adăposti în ele. Bisericile, mănăstirile, catacombele, cavourile cimitirelor au devenit pentru câtva timp locuința cetățenilor îngroziți; năvălitorii au prădat casele, multora le-au dat foc, dar cea mai mare parte a populației a fost salvată.

Mai primejdioase și mai dureroase pentru inima de păstor suprem a lui Leon au fost frământările din interiorul Bisericii. După condamnarea în Conciliul Ecumenic de la Efes (431) a episcopului de Constantinopol, Nestoriu, care învăța că în Cristos există două persoane distincte și două naturi distincte, călugărul Eutichie a început să afirme că Isus Cristos nu a avut decât firea dumnezeiască. Patriarhul Constantinopolului, Flavian, condamnă această rătăcire și se adresează papei Leon, care, în epistola dogmatică Ad Flavianum, expune limpede și pe larg învățătura adevărată și conformă sfintei evanghelii și conciliilor anterioare. Afirmă solemn învățătura că în Cristos coexistă două naturi unite într-o singură persoană. "Isus Cristos - spunea papa Leon în scrisoarea sa - pentru noi și pentru a noastră mântuire, s-a născut din Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu, după firea omenească, ca un singur și același Cristos, Fiu, Domn, unul-născut (din Dumnezeu), în două naturi unite fără confuzie, nici schimbare, fără împărțire, nici separare, distincția naturilor nefiind deloc suprimată prin unirea lor, fiecare natură păstrând, dimpotrivă, particularitatea ei, ambele adunându-se într-o singură formă, o singură persoană și o singură ipostază".

Când, în ziua de 10 noiembrie 461, a închis ochii pentru lumina soarelui material, contemporanii săi au înțeles că, prin el, Dumnezeu a dăruit Bisericii o piatră solidă la temelia credinței, iar Imperiului de Apus, aflat în declin, un salvator providențial; pentru aceste motive, l-au numit Leon I cel Mare.

Papa Benedict al XIV-lea, în anul 1754, l-a declarat doctor al Bisericii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat