Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Simpozion despre Pius al XII-lea

Când o minciună este luată ca adevăr...

Un simpozion dedicat papei Pius al XII-lea a avut loc în perioada 14-17 septembrie, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea acestuia (9 octombrie 1958).

Metoda este cunoscută. O minciună repetată de mai multe ori ajunge să fie luată ca adevăr. Cu cât cei care o promovează au mai multă putere, iar ceilalți nu au mijloace să se informeze, minciuna ajunge să fie crezută mai mult.

Scriptura notează cum soldații care au stat de pază la mormântul lui Isus au primit bani de la arhierei și cărturari ca să spună minciuna că, pe când dormeau, ucenicii au venit și au furat trupul lui Isus. Evanghelia notează că "aceasta s-a răspândit și a rămas la evrei până în ziua de astăzi".

Defăimarea, discreditarea, minciuna făceau parte și din arsenalul comuniștilor. Pentru cei care nu erau plăcuți regimului se folosea metoda compromiterii. Așa s-a întâmplat cu fruntași ai satelor, numiți de ei chiaburi, cu oameni de cultură, cu preoți și credincioși. Presa și radioul din vremea aceea reluau minciuna și o răspândeau. Uneori, în acest demers, era folosită și școala. Cei mici erau puși să repete în cor: "N. este chiabur și noi îl urâm", iar printre colegii lor erau chiar copiii acestuia.

Eugenio Pacelli, Pius al XII-lea, a fost ales papă în anul 1939. Mai înainte fusese nunțiu la München și Berlin. La 9 octombrie 1958 a trecut la cele veșnice. El a condus Biserica Catolică într-o perioadă tulbure. A încurajat eforturile pentru pace, mai ales în anii Celui de-al Doilea Război Mondial. La 24 decembrie 1939 a dat lumii un program de pace elaborat în cinci puncte. I-a chemat pe catolici la solidaritate cu cei în suferință. Prima enciclică a lui a fost împrăștiată de aviația britanică și forțele aeriene franceze deasupra Germaniei în 88.000 de copii, fiind împotriva nazismului. A salvat numeroși oameni, printre ei mulți evrei. În acest sens, a trimis o scrisoare episcopilor îndemnându-i să deschidă mănăstirile pentru a-i primi pe evreii refugiați. La 29 noiembrie 1945, 80 de delegați ai lagărelor de concentrare germane au venit la Vatican să-i mulțumească pentru generozitatea demonstrată față de ei, cei persecutați. Pius al XII-lea a protestat și în fața valului de persecuție a creștinilor din lagărul comunist. La el a făcut referință Stalin, atunci când a întrebat: "Câte divizii are papa?".

După anul 1963 s-a schimbat opinia comună asupra acestui pontificat, o transformare la 180 de grade. Piesa de teatru "Vicarul", de Rolf Hochhuth sugera faptul că Pius al XII-lea l-a sprijinit pe Hitler. A fost tradusă în 20 de limbi și a condus la multe cărți și articole, unele acuzându-l și altele apărându-l pe pontif. Începea atunci "una dintre formele de demolare a persoanei, probabil cea mai reușită din secolul al XX-lea".

Recent, s-a încheiat la Roma un Simpozion dedicat lui Pius al XII-lea și acțiunii sale din anii persecuției împotriva evreilor de către nazi-fascism.

În cele trei zile ale simpozionului (14-17 septembrie), promovat de Fundația necatolică "Pave the Way" (un organism pentru dialog dintre religiile din lume, cu sediul la New York), au fost analizate evenimentele și pusă în lumină o vastă documentație bazată pe arhive și pe declarații ale martorilor. Toate dezmint acuzațiile aduse lui Pius al XII-lea de indiferență și antisemitism. Documentele inedite sunt puse la dispoziția istoricilor.

Gary Krupp, evreu american, președintele Fundației "Pave the Way" care a organizat simpozionul, a declarat că Pius al XII-lea a salvat în lume mai mulți evrei decât oricine altcineva în istorie.

Documentele au fost trimise și la muzeul Yad Vashem, la Ierusalim, unde este o fotografie a lui Pius al XII-lea și mesaje care vor să arate că papa n-a făcut nimic pentru salvarea evreilor. Printre documente se află și un interviu cu cel mai renumit istoriograf evreu, un britanic, sir Martin Gilbert, considerat chiar de evrei cel mai competent istoriograf al Holocaustului. În interviul prezentat la simpozion, acesta spune că fiecare frază de la Yad Vashem este o falsificare a istoriei.

Anul trecut, într-un articol publicat în revista "National Review", Mihai Pacepa (ofițerul de informații care a fugit în anul 1978; cartea sa "Orizonturi roșii" a fost republicată în 27 de țări) relata cum în februarie 1960 a fost un plan "Seat-12" din partea KGB-ului de a-l discredita pe Pius al XII-lea. El spune cum KGB-ul a dorit să îl descrie ca pe un antisemit care a încurajat Holocaustul. Sub motivul că România era gata să restabilească relațiile rupte cu Sfântul Scaun, s-a cerut accesul la arhive pentru a găsi baze istorice care ar fi ajutat guvernul român să justifice în mod public schimbarea atitudinii. Împreună cu alți trei ofițeri sub acoperire, Mihai Pacepa a reușit, între anii 1960 și 1962, după cum declară "să sustragă sute de documente legate în vreun fel de papa Pius al XII-lea din Arhivele Vaticanului și din Biblioteca Apostolică. Totul a fost trimis imediat la KGB prin curier special. În realitate, nici un material incriminator împotriva pontifului nu s-a ivit în toate acele documente fotografiate pe ascuns".

Documentele au slujit pentru a produce piesa de teatru prin care era atacat papa. Piesa a fost pusă în scenă la Berlin (Germania), în anul 1963. Mai târziu, în anul 2002, Costa Gavras a adaptat piesa pentru filmul său "Amen", pe al cărui poster apărea o zvastică deasupra unei cruci.

Simpozionul a oferit opiniei publice "posibilitatea să cunoască mai bine și mai complet ceea ce Pius al XII-lea a promovat și înfăptuit în favoarea evreilor, persecutați de regimurile nazist și fascist", a spus Benedict al XVI-lea primindu-i pe participanți în audiență joi, 18 septembrie. "Se află deci că nu a cruțat eforturi, oriunde a fost posibil, pentru a interveni direct sau prin dispoziții date unor persoane individuale sau instituții ale Bisericii Catolice în favoarea lor", a spus Benedict al XVI-lea, amintind că simpozionul a evidențiat "nu puținele intervenții întreprinse de el în mod secret și în tăcere, deoarece, ținând cont de situațiile concrete ale acelui complex moment istoric, numai în acest fel era posibil să se evite ceva mai rău și să salveze un număr cât mai mare posibil de evrei".

Pentru români, Pius al XII-lea rămâne important pentru scrisoarea de încurajare "Veritatem facientis" din 27 martie 1952. Închisorile erau atunci pline cu mii de creștini: episcopi, preoți și laici. Papa scrie: "În ochii noștri și ai tuturor celor care pot cunoaște adevărul și își pot face auzit în mod liber glasul, voi reînnoiți măreția Bisericii primare; de aceea, noi, care nutrim față de poporul vostru sentimente părintești și îi înconjurăm cu o iubire deosebită pe "cei prigoniți pentru dreptate" (Mt 5,10), dorim să sărutăm lanțurile celor care, întemnițați pe nedrept, plâng și se întristează".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat