Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sinodul Episcopilor

Cuvântul lui Dumnezeu

Cea de-a XII-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor s-a desfășurat în Vatican în perioada 5-26 octombrie pe tema: "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii".

Adunarea s-a dedicat cuvântului cu care "Dumnezeu cel nevăzut, în marea sa bunătate, vorbește oamenilor ca unor prieteni și se întreține cu ei, pentru a-i invita și a-i admite la comuniunea cu sine" (Dei Verbum, nr. 2).

Au participat la lucrări: 253 de părinți sinodali, 41 de experți și 37 de auditorii. Au fost prezenți, de asemenea, delegații fraterne reprezentând 10 Biserici și comunități ecleziale, între care reprezentanții Patriarhatelor Moscovei, Serbiei și României. Prezența patriarhului ecumenic Bartolomeu I și a lui Shear-Yashuv Cohen, rabin-șef de Haifa, a fost un semnal important pentru dialogul ecumenic și interreligios.

Din România au participat: ÎPS György-Miklós Jakubinyi, delegat din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, PS Florentin Crihălmeanu, desemnat de Consiliul Bisericii Române Unite cu Roma; PS Siluan, reprezentând Patriarhatul Ortodox Român, ÎPS Nifon Mihăiță, mitropolit ortodox de Târgoviște, reprezentând Consiliul Ecumenic al Bisericilor și pr. greco-catolic Cristian Crișan.

Sinodul a însemnat o reflecție asupra cuvântului lui Dumnezeu. Mai întâi, în viața Bisericii: în liturgie, în rugăciune, în cateheză, în evanghelizare, în celebrarea sfintelor taine. Apoi, o reflecție asupra vestirii cuvântului celor de aproape și celor de departe: în propria familie, la locul de muncă, în ambientul social, până la vestirea în țările de misiune, la persoane și popoare care încă nu-l cunosc pe Cristos.

Ce ar trebui să facă un credincios care vrea să cunoască mai bine cuvântul lui Dumnezeu? Răspunde cardinalul iezuit Albert Vanhoye, unul dintre cei mai prestigioși bibliști din lume, participant la Sinod: "Este clar că pentru un creștin trebuie început cu Evanghelia. A lua o Evanghelie, a o aprofunda în meditație, în rugăciune, a o aplica la viața proprie. Acesta este primul lucru esențial. Însă Evanghelia însăși face trimitere la Vechiul Testament. Isus este Mesia cel promis. Deci este utilă citirea textelor profetice, în special a acelora care sunt mesianice. Pentru rugăciune, psalmii sunt utili".

* * *

Intervenții românești

În ziua de 8 octombrie a intervenit în plenul adunării sinodale ÎPS György Miklós Jakubinyi, care a arătat că, după schimbările din decembrie 1989, "Biblia a devenit accesibilă tuturor. Greco-catolicii au reeditat cu ajutorul Sfântului Scaun singura Biblie completă greco-catolică română de Blaj (1796). Românii romano-catolici - profesorii Institutului Teologic din Iași - au făcut o nouă traducere a Noului Testament în anul 2002. Credincioșii de limbă maghiară și cei de limbă germană pot importa Biblii din Ungaria și din Germania". De asemenea, a vorbit despre inițiativele biblice din țară care promovează citirea Sfintei Scripturi printre adulți și tineri, considerând că "acestea sunt semne bune ale unei reînnoiri biblice în viața Bisericii locale din România". În același scop al promovării apostolatului biblic a propus, în final, ca în toate diecezele să se înființeze Asociația Biblică și chiar Federația Națională Biblică.

PS Florentin Crihălmeanu a vorbit, în dimineața zilei de marți, 7 octombrie, despre "Legătura dintre cuvântul lui Dumnezeu și imnografia și iconografia orientală" ca despre un tezaur al Bisericii neseparate care trebuie valorificat. Mai întâi a amintit de legătura care "există între cuvântul lui Dumnezeu și imnografia bizantină, în particular canonul sfântului Andrei din Creta, canoanele lui Roman Melodul sau ale lui Ioan Damaschinul și alte asemenea canoane, precum și clasicele rugăciuni mariane, Paraclisul și Acatistul Maicii Domnului, care sunt, practic, un rezumat și un compendiu teologic al diferitelor fragmente din Sfânta Scriptură, în lectura interpretativă și aplicativă a părinților Bisericii". De asemenea, iconografia este "compendiu de teologie simbolică..., scrisă de către iconografi sub inspirația Duhului Sfânt, în rugăciune, după tradiția Bisericii și prezentată nouă ca teologie vizuală, îmbrăcată în forme, culori și simboluri specifice".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat